IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'institut Joan Coromines de Barcelona aconsegueix 80 nous donants de medul·la òssia

El centre es va mobilitzar ahir per intentar trobar un donant compatible amb Montse, una de les seves professores

Imatge d'arxiu d'un donant de sang
Imatge d'arxiu d'un donant de sang | Carla Bergadà

Dimarts vam informar sobre un institut de Barcelona, el Joan Coromines, que es va mobilitzar per ajudar una de les seves professores, la Montse, que necessita un donant de medul·la compatible. El centre educatiu va demanar la col·laboració de qualsevol interessat a fer-se una prova de sang, per veure si era compatible amb la docent, i la resposta ha superat totes les expectatives. 

Tal com informa RAC 1, el Joan Coromines ha aconseguit 80 nous donants de medul·la òssia, després que ahir a la tarda s'hagin format llargues cues de possibles donants que volien ajudar. A més, la iniciativa va servir també perquè desenes de persones s'animessin a donar sang. 

Necessiten trobar un donant compatible amb Montse

El director de l'institut, Javier Marsá, va explicar que necessiten una persona que sigui «encara més compatible» amb la Montse. I és que els metges tan sols van trobar una persona compatible al Banc Mundial de Donants, la germana de la professora que, tot i això, tan sols compartia quatre de les set característiques necessàries per poder donar. 

El conegut presentador Òscar Dalmau també es va sumar a la crida, a través de les xarxes socials, perquè Montse va ser professora del seu institut. «La Montse, professora del meu exinstitut Joan Coromines, necessita un donant de medul·la òssia», va escriure Dalmau, amb l'esperança de «tenir sort». 

L'any passat, unes 5.000 persones es van inscriure com a donants de medul·la òssia a Catalunya, i en total ja són més de 40.000 els apuntats. A escala mundial, l'objectiu és aconseguir cada vegada més qualitat en les donacions, i per això, des del gener, només poden donar aquelles persones menors de 40 anys. Es tracta d'una de les limitacions que dificulten trobar possibles donants. 

Donar medul·la és més fàcil del que ens pensem

Un altre problema és que encara hi ha molt desconeixement al voltant de la donació de medul·la, encara que actualment sigui un procés molt simple. El mateix director Javier Marsá va explicar que, si després de la prova de sang es detecta una compatibilitat, aquella persona rebrà, si dona el seu consentiment, una injecció per produir més cèl·lules mare. 

Donar sang o medul·la ajuda moltes persones
Donar sang o medul·la ajuda moltes persones | CatalunyaDiari.cat

 

A continuació, els professionals li trauran la sang per un dels seus braços, que posteriorment passarà a través d'una màquina, i després tornarà al cos del donant pel seu altre braç. «Dura unes tres hores i només pot provocar una mica de mal de cap, que es cura amb aspirina», va explicar el director del centre escolar. 


Comentaris

envia el comentari