La llegenda de Sant Jordi

Casa Batlló per Sant Jordi.

 

La celebració de la Diada de Sant Jordi  és la combinació de tres elements: llegenda, cultura i sentiment. Aquests ingredients han conformat una festivitat que ha anant guanyant pes al llarg dels anys, fins a convertir-se en la diada més estimada per als catalans.

Tot parteix d’una llegenda que es relata a diferents parts d´Europa i que té com a protagonistes a un cavaller, una princesa i un drac. A Catalunya, el costumista Joan Amades situa l’acció davant les muralles de Montblanc, tot i que altres versions  centren la lluita al castell de Rocallaura, a la comarca de l’Urgell.

La llegenda de Sant Jordi explica que un drac monstruós tenia atemorida la població amb els seus actes malèfics. Per calmar la seva gana insaciable, els habitants van decidir lliurar-li cada dia una persona que era triada per sorteig. Un dia li va tocar el torn a una jove princesa, però abans que el drac se la mengés va aparèixer un cavaller i la va salvar. Era Sant Jordi. El cavaller va matar el drac amb la seva espassa i de les ferides va brotar un roser vermell. Sant Jordi va tallar una rosa i se la va oferir a la seva estimada com a mostra d´amor.

Sant Jordi a la casa Batlló

La llegenda ha estat ha font d’inspiració per a molts artistes de diferents disciplines. Un d’ells va ser l’arquitecte Antoni Gaudí, que va reflectir la lluita del drac i el cavaller a la façana de la casa Batlló de Barcelona. A l’edifici del Passeig de Gràcia, una de las obres més singulars de Gaudí, hi podem trobar molts dels elements que conformen la llegenda.

—Les teules ceràmiques de la teulada representen les escames del drac.

— La creu de quatre braços que corona la part superior simbolitza l’espasa de Sant Jordi travessant la pell del drac.

— Sota la teulada trobem el balcó de la princesa, que té forma de flor.

— Els balcons de la part superior recorden unes calaveres i fan referència a les antigues víctimes del drac.

— Les columnes del primer pis representen els ossos de les persones devorades per la fera.

— A l’interior, al vestíbul d’accés a la vivenda, Gaudí hi va construir una escala amb detalls que simbolitzen l’espina dorsal de l’animal.

— També a l’interior s’hi troba la sala d’arcs catenaris, que recorda la caixa toràcica d’un animal de grans dimensions.

El dia 23 d’ abril, els balcons de la casa Batlló es guarneixen de roses vermelles. És una imatge de gran bellesa que, sens dubte, val la pena contemplar.

La creativitat de Gaudí i la casa Batlló

Antoni Gaudí va iniciar el projecte de la casa Batlló amb cinquanta anys i en el moment més àlgid de la seva creativitat. L’ arquitecte era un enamorat de la mitologia clàssica i, segons els seus contemporanis, havia llegit de dalt a baix La Llegenda Àuria. El manuscrit de l´Edat Mitjana recull en un dels seus capítols el combat de Sant Jordi i el Drac i el localitza a la regió turca de Capadòcia.

La casa Batlló pertanyia a l’industrial Josep Batlló, qui va encarregar a Gaudí una reforma integral de l’edifici. Les obres es van dur a terme entre els anys  1904 i 1906. La casa Batlló està oberta al públic tots els dies de l´any.  


Comentaris

envia el comentari