ÚLTIMA HORA

➡ El TSJC manté provisionalment la convocatòria d'eleccions a Catalunya per al 14-F

ÚLTIMA HORA

📈 Salvador Illa guanyaria les eleccions a Catalunya segons l'última enquesta

Els llibres feministes que no et pots perdre

Un recull d'obres de la literatura molt interessants per reflexionar sobre la dona i la seva lluita

Mujer sostiene un libro.
Amb aquests llibres, ho veuràs tot diferent | Mark Pan4ratte

Aquests llibres feministes t'ajudaran a endinsar-te dins de l'univers de la lluita de la dona per aconseguir la igualtat i per fer valdre els seus drets. Et presentem un recull de les obres més inspiradores i originals al voltant del feminisme, la condició de les dones i les qüestions relacionades amb el gènere. 

CONTINGUT

1. Els llibres feministes que no et pots perdre.

2. Els millors llibres feministes per als adolescents.

Els llibres feministes que no et pots perdre

Com ha indicat 'Carácter Urbano', els millors llibres feministes van des de les narracions i faules que ajuden a extreure missatges feministes molt potents dels seus elements simbòlics fins als assajos més moderns o més clàssics al voltant de la condició de la dona. Tot seguit et presentem els títols que hauries de llegir algun cop a la vida:

1. La veu i el poder de les dones, de Mary Beard

L'autora acadèmica Mary Beard explora en aquest èxit de vendes l'antic repte que parla de l'accés al poder de la dona i de la posició que ocupa a la vida pública. Beard és experta en els estudis clàssics i, per això, aprofita per remuntar-se als temps en què tot just es gestava la civilització occidental, l'època de 'L'Odissea' d'Homer, per tal de fer èmfasi en els orígens de la mentalitat que fa que la dona quedi confinada en un pla secundari.

L'obra consta de dues parts i, durant la primera, Beard busca entre els referents de la mitologia per mirar de trobar algun exemple que mostri de quina manera els fonaments culturals que tenim estan farcits de prejudicis i estereotips que són masclistes.

Durant la segona, l'autora se centra en les dones amb més poder de la nostra època i fa una denúncia de la propensió a la masculinització de les dones que són líders.

Com a resultat de tot això, ens trobem amb un manifest de l'any 2018 que ajuda a contextualitzar la manera en què es veuen les dones en qualsevol època i que posa l'accent en el valor que té el feminisme dels nostres dies, a banda d'assenyalar els deures que ha de fer.

2. Caliban i la bruixa, de Silvia Federici

Es tracta de l'obra mestra de la coneguda autora feminista d'esquerres Silvia Federici que, amb el subtítol 'Dones, cos i acumulació primitiva', ha aconseguit instal·lar-se per tot arreu dins del moviment feminista més reivindicatiu i combatiu, que lliga el combat per alliberar la dona amb la lluita per acabar amb l'explotació del sistema capitalista.

És una de les obres essencials del feminisme que parla de com, durant la transició cap al capitalisme des del feudalisme, el sistema liberal nou que apareixia va dur a terme una imposició de la seva acumulació a través de l'eliminació de les formes que hi havia per organitzar-se col·lectivament a la societat. Aquest procés va situar les dones al bell mig de la diana de l'eliminació.

L'autora torna a revisar la crema de les bruixes per tal de remarcar l'origen funest dels nostres dies i retratar el cor veritable del capitalisme, un sistema que fins ara encara rep l'oposició dels subalterns, els inesperats, la bruixa i el Caliban.

3. El gènere en disputa, de Judith Butler

Dins de l'àmbit de la filosofia, Butler és una feminista dels nostres dies de referència. Es considera que el seu 'El gènere en disputa', de fet, dona lloc a la teoria 'queer'. El llibre reflexiona al voltant del gènere com a concepte i fa una crítica lúcida al pensament tradicional que afirma que la identitat no es pot modificar i que es troba arrelada a l'ordre de la natura. 

Butler, en contra dels fonaments filosòfics que estableix el model heteronormatiu, fa una ferma defensa de l'eliminació del constructe social dels denominats rols de gènere per tal de deixar pas a identitats noves, i aquesta defensa es vertebra per mitjà de l'antropologia, la teoria literària, la filosofia i la psicologia. 'El gènere en disputa', de fet, va ser un llibre pioner per tal de fer més visibles alguns col·lectius com el transsexual. 

Aquesta obra tan trencadora i polèmica, que es troba a mig camí entre el panegíric a nivell ideològic i la pretensió a nivell científic, serà impossible que et deixi indiferent

4. Tothom hauria de ser feminista, de Chimamanda Ngozi Adichie

La coneguda autora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie ens deixa aquest vent renovat per a la literatura del feminisme, un llibre audaç i totalment desenfadat. Es va publicar l'any 2015 i fa que recordem que les dones no són les úniques que haurien d'implicar-se en el moviment feminista, a banda de fer una fotografia del panorama feminista del segle actual.

Sempre amb un toc d'humor i amb una agilitat del text que no deixa de banda la contundència, la carismàtica escriptora es fixa un objectiu ben clar que mira d'aconseguir per mitjà del seu escrit: crear consciència al voltant de la necessitat de comprometre'ns tots plegats cap a la construcció d'una societat on imperin la igualtat i la justícia.

5. Una cambra pròpia, de Virginia Woolf

Woolf és una figura clau de la literatura mundial, i amb 'Una cambra pròpia' ens transmet una reflexió que parla del vincle entre la literatura i les dones. D'això se'n desprèn un llibre fantàstic i imprescindible, que farà que puguis entendre millor la condició de la dona per mitjà d'una apropiació masculina del discurs. 

Aquí, l'autora mostra les dones com si fossin miralls que ajuden a la distorsió de la realitat en benefici dels homes. Als homes els cal neutralitzar les dones per tal de reivindicar-se i d'assolir el poder. D'aquí parteix aquesta gran obra, que constitueix una veritable faula amb moralitat.

L'escriptora es demana què els cal a les dones per tal de construir un bon relat, i arriba a la conclusió que necessiten independència a nivell personal i econòmic, o sigui, una cambra pròpia.  

6. El segon sexe, de Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir és un autèntic referent de l'àmbit del gènere que, des de les antípodes del feminisme, ressona i continua servint d'inspiració per a un gran nombre de generacions del moviment que combat perquè les dones puguin obtenir els seus drets. 

'El segon sexe' es va escriure l'any 1949 i, avui en dia, la continuem veient publicada per les editorials. Hi convergeix la dimensió emancipadora del llegat il·lustrat, així com els fonaments filosòfics del corrent existencialista. De Beauvoir pren com a punt de partida la concepció igualitària de l'individu i explora a fons la condició de les dones a partir d'una òptica sociològica, científica, cultural, psicològica i també històrica.

En cas que gaudeixis amb els llibres clàssics, cal que llegeixis aquesta obra que farà que puguis copsar millor d'on surt el feminisme i tot allò que reivindica.

7. My Life on the Road, de Gloria Steinem

L'escriptora i periodista nord-americana Gloria Steinem ens proposa, a través d'aquesta obra, un viatge apassionant que, en realitat, és una travessa que va del cap fins al cor, de les coses accessòries a les que són essencials, del marc teòric al pràctic, i tot amb una sola finalitat: retrobar-se i fer la descoberta del compromís amb la igualtat. Tota una dosi de realitat i d'optimisme.

Steinem, per mitjà d'una prosa que resulta reveladora i molt rica, ens empeny a evitar les voltes que no porten enlloc i a activar-nos per tal de trobar, durant el nostre periple, l'experiència de molta gent que té una meta compartida amb nosaltres.

A través de la seva història personal, l'autora ens mostra de quina manera, durant el seu trajecte vital, va topar amb la reivindicació i la lluita pel que fa a la igualtat i als drets. Un periple fascinant que ens transporta des de les seves primeres experiències dins del món feminista a la llunyana Índia fins al remolí de les campanyes electorals, passant per l'exercici del periodisme i per la creació de 'Ms', una revista feminista.

8. Women who Run with the Wolves, de Clarissa Pinkola Estés

Es tracta d'una obra actual que ha esdevingut tota una revelació dins del món literari del feminisme i que, a través dels seus capítols, ens convida a recuperar l'esperit creatiu, savi i intuïtiu de les dones.

'Women who Run with the Wolves' s'estructura d'una manera innovadora i facilita una lectura comprensiva i gens feixuga. Cadascun dels seus capítols recopila diverses faules, històries, narracions i mites llegendaris que es complementen per mitjà d'un comentari de text amb els elements essencials per deduir-ne les claus unificadores: l'obligació de salvar les dones salvatges de les temptatives de la societat per tal de civilitzar-les. 

Es va publicar l'any 1992 i, des de llavors, no ha perdut pistonada. Ans al contrari: té més sentit cada dia que passa, perquè homenatja les ànimes de les dones en l'estat més pur i natural.

9. El conte de la serventa, de Margaret Atwood

Publicat l'any 1985, aquest llibre de ficció del món literari feminista és un dels que desperta més fascinació. Constitueix un relat distòpic que, per mitjà dels records de la dona que protagonitza la història, ens mostra un panorama de la posició delicada que tenen les dones dins de la societat, tant a nivell del passat com del present i també del futur. 

El relat explica un fictici ascens al poder d'una força autoritària i tecnòcrata als Estats Units. A través d'aquest poder, i amb l'excusa d'oferir protecció a la societat contra els actes terroristes, s'eliminen els drets essencials dels ciutadans i, en primer lloc, els de les dones. A partir d'aleshores apareixen les serventes, unes figures femenines que únicament es fan servir amb un objectiu reproductiu.

Tant aquestes dimensions de la història com moltes d'altres es vertebren per tal de mostrar, de manera paradoxal, de quina manera la ficció més dura esdevé la realitat crua de la societat actual.

10. Who cooked Adam Smith's dinner?, de Katrine Marçal

Segurament deus haver sentit alguna vegada que una gran dona s'amaga rere cada gran home. Per mitjà d'una narrativa sagaç de la història econòmica a partir d'una mirada femenina, l'autora acaba amb la perspectiva convencional de l'evolució de l'economia. Publicat l'any 2012 per l'editorial Debate, és un llibre molt aconsellable.

El seu punt de partida és el simbolisme d'una paràbola de debò. Adam Smith, considerat el pare de l'economia moderna, va donar vida al concepte anomenat 'Homo Economicus' explicant que el menjar del nostre dia a dia no l'obtenim a partir de la benevolència dels forners o dels carnissers, sinó a partir de la preocupació que tenen pel seu benestar. Marçal, amb la seva obra, ens recorda que Smith cada dia s'alimentava gràcies a la seva mare, que li preparava el sopar. Això no ho feia moguda per l'egoisme, sinó perquè l'estimava.

En aquesta obra, el més important és fer visible la feina de la dona, que moltes vegades s'invisibilitza: la neteja, les cures, l'organització de la llar, la criança dels infants. 

Els millors llibres feministes per als adolescents

Moltes persones, durant l'adolescència, tenen una gran inquietud dirigida a aconseguir la igualtat i els drets de les dones. Aquest fet ha donat lloc a l'aparició de diverses obres literàries feministes per als adolescents, amb unes claus i uns missatges totalment inspiradors. Tot seguit descobriràs quines són.

Mujer leyendo un libro.
Les millors obres feministes pensades per als lectors adolescents | Unsplash

 

11. Teoria King Kong, de Virginie Despentes

«Em poso a escriure des de la lletjor, i dirigint la meva obra a les velles, les frígides, les lletges, les camioneres, les infollables, les mal follades, però igualment la dirigeixo a tots aquells homes que no tenen l'anhel de protegir, als que no són competitius ni ambiciosos i als que no la tenen gran».

Aquesta obra titulada d'una manera ben suggeridora va aparèixer l'any 2006 i, ràpidament, va esmunyir-se entre els títols de la literatura feminista predilectes dels adolescents. Ofereix una perspectiva ben esmolada de la identitat de gènere i de la condició de les dones, per mitjà d'una exposició sense cap mena d'embut de diverses realitats de les dones com ara la prostitució, la pornografia, les violacions o la maternitat.

Tot i que s'ha fet referència al patriarcat un gran nombre de vegades, hi ha una quantitat molt reduïda d'històries que tinguin la capacitat de condensar d'una manera tan eficient l'ofec que imposa per a la vida del dia a dia. Una lectura essencial per tal que les persones joves puguin agafar consciència a partir d'aquestes pàgines escrites per una de les escriptores més polèmiques, que s'ha transformat en tota una heroïna de referència per a les dones que han quedat sense nom i invisibilitzades.

12. Mamá, quiero ser feminista, de Carmen G. de la Cueva

Una obra que no només constitueix una eina de gran utilitat per introduir-se al món del feminisme sinó que, a més, posa molta atenció als detalls, i conté il·lustracions d'allò més boniques de Malota, una gran artista. L'autora del llibre, que ha creat el club de lectura feminista anomenat La Tribu de Frida, protagonitza la narració de la seva història.

'Mamá, quiero ser feminista' examina l'activitat de la Carmen dins del seu rol de dinamitzadora cultural, i es focalitza en l'instant en què va adonar-se de la rellevància del feminisme com a via per lluitar. Igualment, es fa un plantejament paradoxal: per quin motiu la latència del feminisme és tan present avui en dia si moltes dones senten que són independents, lliures i les propietàries de la seva pròpia existència?

De la Cueva revela que hi ha un gran nombre de dones que, de manera implícita, assoleixen uns mandats de la societat que les situen en una posició submisa i, amb el seu escrit, mira d'acabar amb aquesta dinàmica.

13. Contes de bona nit per a nenes rebels, d'Elena Favilli

Els relats curts són una bona manera de vehicular una lliçó, una moralitat, de manera àgil. 'Contes de bona nit per a nenes rebels' és un recull de contes molt aconsellable, que ha creat l'escriptora Elena Favilli i que són aptes per als infants a partir dels 6 anys. Es tracta d'una manera interessant de fer que es familiaritzin amb conceptes essencials d'igualtat i de drets a partir de la infància. 

Ja no hi ha lloc per al «hi havia una vegada una princesa...». Aquí Favilli vol acabar amb la perspectiva tradicional que contempla les nenes com a princeses i vol convidar-les a seguir els seus somnis per esdevenir esportistes, científiques, escriptores o astronautes brillants. 

Per aconseguir-ho Favilli recupera, en forma de contes atractius per abans d'anar al llit, una centena de figures de dones cèlebres, des de la icona de la moda Coco Chanel o l'artista Frida Kahlo fins a la primatòloga Jane Goodall o la cantant Nina Simone.

14. Feminismo para principiantes, de Nuria Varela

Un títol ben clar i explícit que ens revela sense embuts la finalitat de l'autora. Mitjançant un recorregut per la història de l'evolució del feminisme des que es va originar i fins a l'actualitat, Varela es planteja diverses preguntes fonamentals i fa una introducció de conceptes bàsics per a les persones joves que tinguin ganes de començar a endinsar-se en aquest món.

Entre els principals atractius d'aquest llibre tan interessant per al públic adolescent destaquen la seva lectura fàcil i ràpida, a banda del fet que ens mostra diverses qüestions com ara l'origen del concepte de la violència de gènere o bé per quin motiu, durant les diverses etapes històriques, les dones feministes han rebut els qualificatius d'homenots o de dones que no estan satisfetes a nivell sexual. 

El relat té una gran solidesa que prové de la dilatada experiència de l'autora, que també ha escrit l'obra 'Cansadas: Una reacción feminista frente a la nueva misogínia'.

15. El futuro es femenino: Cuentos para que juntas cambiemos el mundo, d'autores diverses

Aquesta obra s'ha publicat fa poc, i fa servir diversos contes per tal de mostrar la rellevància de començar a pensar ben d'hora en el feminisme. Aquí, destaca l'optimisme del llibre, que fixa la seva perspectiva en la vida futura de la dona i en la força que té per tal de transformar les coses. Igualment, l'obra té diverses il·lustracions de la mà de grans artistes actuals.

Escrit per més d'una dona, el llibre vol recopilar diversos relats breus al voltant d'un futur feminista utòpic que s'han d'explicar totes les dones entre elles per tal de ser conscients de la gran necessitat d'apoderament que tenen. Tot i que és ideal per a qualsevol edat, resulta molt adequat per a les noies adolescents.


Comentaris

envia el comentari