L'OCU analitza els envasos de menjar ràpid

L'organització vol determinar la presència de determinades substàncies químiques en aquests envasos

 

L' OCU analitza els envasos de menjar ràpid. | Cedida

 

L'Organizació de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat els envasos de menjar ràpid per determinar si existeix o no, la presència de determinades substàncies químiques en ells. En concret, les anàlisis de l'OCU van determinar que els de paper i cartró presenten perfluorats (PFAS), uns compostos que en migrar podrien tenir efectes perjudicials tant per al medi ambient com per a la salut de les persones.

De manera que és comú que els PFAS estiguin presents en les bosses de crispetes, caixes d'hamburgueses, patates o qualsevol altra preparació relacionada amb el menjar ràpid, ja que, aquest compost és molt útil per als recobriments de paper i cartó que estan en contacte amb aliments, especialment quan aquests són humits, calents i rics en greix, ja que permet que l'aliment es mantingui calent i cruixent.Cal destacar que no només els aliments poden tenir efectes negatius en la nostra salut, ja que, alguns envasos poden arribar a tenir un gran impacte, i ens afecta tant per ser nocius, com indirectament per la contaminació del medi ambient. L'estudi que l'OCU ha elaborat juntament amb Euroconsumer va consistir a prendre mostres d'envasos a cada país fins a arribar a un total de 65 productes. En ells es van dur a terme tres tipus de proves: anàlisi per escombrat de raigs X per saber si hi havia perfluorats en la superfície; cromatografia de gasos i detecció d'emissió de plasma per buscar fluor volàtil; i prova de quantitat total de compostos fluorats orgànics.

Aquells envasos que van donar positiu es van sotmetre posteriorment a proves més detallades, per identificar el tipus de PFAS. A Espanya, únicament tres productes van presentar nivells prou significatius per a arribar a aprofundir amb més proves. A continuació, podran veure els resultats de l'estudi:

Cartró de pizza. En altres països sí que es va detectar presència de compostos nocius, però en cap de les espanyoles.

Envasos d'hamburgueses. Es van analitzar els de les diferents cadenes de menjar ràpid, però el resultat va ser negatiu en tots ells, però no en les mateixes cadenes en altres països, que van obtenir pitjors resultats.

Cartrons de patates fregides. En aquests envasos es van trobar les mostres més conflictives. Encara que només una d'elles, la de Burger King Satisfries, es va trobar a casa nostra.

Crispetes. Es van trobar dues bosses de crispetes per a microones que presentaven valors significatius de PFAS: Eagle Pop Up i Popitas. Per contra, a les borses de crispetes pel cinema no es van trobar rastres considerables de les substàncies nocives.

Segons l'OCU, els resultats obtinguts en altres països van ser pitjors que els obtinguts al nostre país. Des de l'organització expliquen que es va arribar a donar el cas que un mateix producte va obtenir resultats diferents segons el país d'origen, tot i que aclareixen que la seva preocupació no es deriva dels valors detectats, sinó de la manca d'estudi d'aquests compostos o els efectes derivats de barrejar entre ells.

Més notícies de la categoria Cor