L'ocupació de pisos per narcotraficants expulsa veïns del districte de Ciutat Vella de Barcelona

Els veïns intensifiquen les seves protestes per denunciar l'increment de les usurpacions
Narcotraficants ocupen pisos de privats a Ciutat Vella | Cedida

 

L'Estel, una veïna del barri del Raval, de Barcelona, ha explicat a 'La Vanguardia' que, en tornar de vacances fa un parell de setmanes, va trobar-se un home instal·lat al seu pis, al carrer de Joaquín Costa. L'Estel va estar uns deu dies de càmping amb el seu fill de 5 anys i la seva parella, i no es podia creure la situació en què es va trobar. El suposat ocupa li va dir que es pensava que aquell pis pertanyia a un banc o a un fons d'inversions i que en qüestió de dies marxaria. «Els veïns em van intentar avisar quan jo era fora, però estava gairebé sempre sense cobertura. El meu fill se'n va anar a casa del seu pare i jo em vaig instal·lar amb el meu germà. Vaig passar diverses vegades per casa a demanar-li que m'hi deixés tornar. Jo em quedava al carrer i ell em parlava des del balcó. És un home del barri. El vaig veure moltes vegades. Vaig pensar que el podria convèncer. Però van passar els dies i dissabte em va dir que no pensava marxar. Llavors vaig anar a una comissaria i vaig posar la denúncia. No sé com sortir d'aquesta situació. Tinc por. Tinc un fill de 5 anys».

Segons els veïns i comerciants de la zona, són moltes les persones que entren i surten del pis contínuament i que una d'elles ja va ocupar altres habitatges al barri que després van funcionar com a narcopisos: «Es dediquen a això, a ocupar locals i pisos que després passen a altres persones que es dediquen a la venda de droga. Fa uns quants mesos es van ficar al pis d'un senyor que es va morir al carrer de la Riera Alta». Fan referència principalment a l'heroïna, a xeringues abandonades a les cantonades, a persones enganxades des de fa massa temps, molt degradades, tirades pel carrer. I les espontànies cassolades de protesta que a començaments d'estiu van començar als carrers d'en Roig i de la Riereta s'estan ampliant a altres carrers del Raval.

 

Fins ara, els objectius d'aquests nous ocupes eren els pisos propietat d'entitats financeres i de fons d'inversió i ara comencen a fixar-se en pisos de privats, han explicat membres del moviment veïnal que s'està produint com a reacció a aquesta situació. Portaveus veïnals prefereixen guardar l'anonimat perquè la tensió al barri no para de créixer. Els enfrontaments amb els traficants són cada vegada més freqüents. Almenys ara alguns d'aquests traficants demanen als seus clients que s'injectin les dosis més lluny.