IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'OMS adverteix que les begudes molt calentes «probablement» siguin cancerígenes

Aquest organisme, que revisa periòdicament les evidències científiques i les alertes sobre aliments i altres productes

Les begudes calents podrien ser cancerígenes. Foto: Cedida.

L'Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer —IARC— de l'Organització Mundial de la Salut —OMS— ha advertit aquest dimecres que «probablement» les begudes molt calentes siguin cancerígenes, al mateix temps que treu al cafè d'aquesta classificació on havia estat inclòs.

Aquest organisme, que revisa periòdicament les evidències científiques i les alertes sobre aliments i altres productes, havia classificat prèviament el cafè com «possiblement cancerigen», però ha modificat la seva opinió, ja que no ha trobat «evidències concloent que (el seu consum) tingui efectes cancerígens».

Així, rebaixa l'advertiment sobre el cafè però, en canvi, assenyala que totes les begudes «molt calentes» probablement són cancerígenes. Segons aquest nou advertiment, les begudes molt calentes —al voltant de 65 graus o superior— incloent l'aigua, cafè, te i altres begudes, podrien ser causants de càncer d'esòfag. El càncer d'esòfag és la vuitena causa més comuna de càncer a tot el món i una de les principals causes de mort per càncer, amb al voltant de 400.000 morts registrades en 2012.

L'agència, que ja va generar l'any passat titulars a tot el món en advertir que la carn processada pot causar càncer, ha conclòs que no hi ha proves suficients sobre el cafè per ser classificat com cancerigen o no cancerigen després de revisar més de 1.000 estudis científics en humans i animals. Concretament, assenyala que experiments amb rates i ratolins amb comprovat que la ingestió de líquids «molt calent» —inclosa l'aigua— podria promoure el desenvolupament de tumors.

El portaveu oficial de l'OMS en Ginebra, Gregory Hartl, ha assenyalat a Reuters que aquesta avaluació de les begudes calentes s'ha basat en proves limitades en humans i animals, però que es necessiten recerques més profundes. «Recomanem ser prudents i deixar que les begudes calentes es refredin —ha assenyalat—. El consell de l'OMS és no consumir aliments o begudes quan estiguin bullint».


Comentaris

envia el comentari