L'ONCE descompta de la nòmina dels cecs el preu dels cupons que els roben

Malgrat tot, aquest fet no sempre és denunciat pels cecs perquè sovint tenen por de patir represàlies

Quiosc de l'ONCE | Cedida

Treballadors cecs de l'Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) denuncien que ells són els que han de pagar els diners dels cupons quan els atraquen, a pesar que la institució té un contracte amb una asseguradora privada per cobrir aquest tipus de fets. Davant d'això, l'ONCE intenta explicar la seva actuació indicant que existeix una diferència entre el concepte de «robatori» i «furt», i que els casos denunciats són precisament aquests últims, ja que l'assegurança no els cobreix, segons explica 'OK Diario'. Un portaveu oficial de l'organització explica que «l'asseguradora és la que té la potestat de cobrir o no el robatori i en el 97% dels casos decideix abonar l'import sostret». Malgrat això, alguns tribunals han condemnat l'ONCE a retornar els diners als empleats cecs.

Segons indica el conveni col·lectiu dels treballadors de l'organització, «l'ONCE assumeix el compromís de contractar, en qualitat de prenedor, una pòlissa d'assegurança que cobreixi el risc per robatori i espoliació que sofreixin els agents venedors, en qualitat d'assegurats, dels cupons o productes assignats, o dels diners obtinguts per la venda. Les condicions de cobertura, els límits i exclusions es fixaran dins dels termes que en la pòlissa d'assegurança s'estableixin». Cal destacar que en l'actualitat, un empleat de l'ONCE està a l'espera d'una sentència després de reclamar a l'organització, ja que, va sofrir un robatori de cupons. L'ONCE li ha descomptat de la seva nòmina l'import i l'afectat ha acudit als tribunals.

El denunciant té moltes possibilitats de tenir èxit en la seva reclamació, ja que existeixen altres casos similars. El 2012 el jutjat social número 5 de València ja va dictar una sentència a favor d'un treballador de l'ONCE a qui li van sostreure 67 cupons valorats en 201 euros. La seva minusvalidesa visual era del 85% i l'organització li va descomptar els diners de la seva nòmina perquè l'asseguradora AXA es va negar a donar cobertura al fet perquè es tractava d'un furt. Segons la sentència, en aquests casos els conceptes de robatori i furt han d'interpretar-se no en el sentit jurídic estricte amb el qual apareixen definits en la legislació penal, sinó més aviat en un concepte més ampli. Finalment, la sentència conclou que ha de ser l'asseguradora la que aboni a l'home la quantitat de 201 euros.

El treballador que ara espera la sentència és un cec total i li van robar cupons dins del quiosc per un import de 300 euros, que l'ONCE li ha cobrat a través del descompte corresponent en el seu sou mensual. Si el jutge estima la demanda, pot ser beneficiós per a altres casos de característiques iguals perquè realment els discapacitats visuals no poden defensar-se ni evitar robatoris.


Comentaris

envia el comentari