Londres espera vendre un quadre «perdut» de Salvador Dalí per prop d'1 milió de lliures

La casa de subhastes Bonhams ha recuperat l'obra 'Retrat de perfil (La germana Anna Maria)' que només es va exposar una vegada abans de passar a mans privades

L'obra que se subhastarà a Londres | ACN

L'obra 'Retrat de perfil (La germana Anna Maria)', pintada per Salvador Dalí l'any 1925, serà subhastada aquest dijous a la casa Bonhams de Londres. El quadre només es va exposar en una ocasió: va ser a Barcelona el novembre d'aquell mateix any, i poc després va passar a mans privades, fins avui. «Trobar una obra que pràcticament no s'ha mogut en els darrers cent anys és com obrir la tomba de Tutankamon», explica India Phillips, responsable del Departament d'Art Modern i Impressionista de Bonhams i encarregada de negociar la venda amb els actuals propietaris del retrat. El quadre el va comprar la família Cusí i Fortunet de Figueres i al voltant del 1950 va passar a mans dels actuals propietaris.

«El quadre era en un domicili prop de Barcelona, formava part del mobiliari», explica Phillips, que confessa que «tant la identitat dels actuals propietaris com la localització concreta del quadre són confidencials». També admet que, quan va establir contacte amb els propietaris per negociar la venda del quadre, ara fa gairebé un any, no sabia de quina obra es tractava. «M'esperava trobar un quadre de la dècada dels cinquanta o seixanta però no una obra tan primerenca», assegura i diu que li agradaria que l'obra anés a parar a una col·lecció pública.

El que tampoc sap del cert, però intueix la responsable del Departament d'Art Modern i Impressionista de Bonhams, és el preu que es pot arribar a pagar pel retrat i «oscil·la entre les 800.000 i les 1.200.000 lliures»; això és gairebé 1,5 milions d'euros. «La peça és gairebé una raresa i això és un factor clau a l'hora de calcular-ne el valor», afegeix Phillips. L'obra reprodueix una escena quotidiana i familiar de la vida de Dalí. «Hi veiem Anna Maria, la germana de Dalí, mirant la platja des de la finestra, a la casa que la família tenia a Cadaqués», explica Philiips, que creu que l'obra es va pintar al gener del 1925. «Ella era la seva gran musa en aquella època, només la va substituir més endavant Gal·la», explica Phillips. De fet, tots dos germans tenien una molt bona relació durant la seva adolescència i joventut. 


Comentaris

envia el comentari