IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'ús abusiu de les sabates amb rodes, dels patinets i dels monopatins és perjudicial per als infants

Els fisioterapeutes creuen que aquests objectes s'han de considerar joguines i, per tant, convé limitar el seu ús

Un nen utilitzant les sabates amb rodes | 4 mejores.com

Les sabates amb rodes, els monopatins o els patinets són objectes força utilitzats pels nens i nenes en el seu dia a dia. Sovint, serveixen per agilitzar desplaçaments però els fisioterapeutes asseguren que un ''ús abusiu'' d'aquests elements de transport podria ser perjudicial per a la musculatura i pels ossos en creixement i, a la llarga, podrien comportar problemes greus com ara lumbàlgies, perquè el cos ha de compensar el desequilibri que suposa fer-los servir. Per aquest motiu, des del Col·legi, es recomana tractar les sabates amb rodes com una joguina més i limitar-ne l'estona d'ús, mentre que pels patinets i els monopatins aconsella combinar els dos peus.

Una nena utilitzant un patinet | monociclo.es

 

Francesc Rubí, membre de la Junta del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC), ha explicat que fa temps que els professionals alerten dels riscos de l'ús abusiu de dispositius com els patinets, els monopatins o les sabates que incorporen rodes per poder patinar, ja que poden portar problemes als infants que els utilitzin amb molta freqüència o durant estones massa llargues. Rubí detalla que, pel que fa a les sabates amb rodes, els problemes es poden donar als músculs i ossos de les cames, ja que, per exemple, la flexió que es fa amb el turmell per aconseguir patinar, inicialment fa ''patir'' als bessons amb una sobrecàrrega perquè s'evita ''la marxa normal'' de la persona. A partir d'aquí, es podria desenvolupar una patologia cap a la musculatura posterior o als glutis, i acabar generant problemes a la pelvis, i de retruc, a l'esquena. Rubí explica que tots aquests estris tenen l'inconvenient afegit que generen desequilibri al cos, cosa que ocasiona que s'hagi de buscar aquest equilibri en ''una zona que treballi més del compte'' i, per això, alerta que a la llarga podria donar problemes de lumbàlgies o fins i tot problemes de cervicals, per exemple, amb mal de caps com a conseqüència. En l'ús de monopatins i patinets, explica Rubí, s'hi suma el fet que es fa molt més ús d'un costat que de l'altre, com passa amb alguns esports com ara el tenis, que complicaria encara més els problemes.

Per tal de minimitzar totes aquestes conseqüències, Rubí recorda que aquests instruments s'han de tractar com a joguines i per tant han de tenir ''una utilització limitada'' dins el dia, i evitar, per exemple, que el nen patini els set dies de la setmana. Els fisioterapeutes també recomanen que els infants vagin combinant el peu que impulsa el monopatí o el patinet, de manera que es reparteixi la força equitativament entre les dues extremitats. Des del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya asseguren que no s'ha detectat cap augment de lesions ni d'incidències amb infants que utilitzen dispositius com ara les sabates amb rodes, els monopatins o els patinets, perquè no són malalties de declaració obligatòria i, per tant, no queda constància de les possibles consultes que s'hi relacionen.


Comentaris

envia el comentari