Mercadona, capdavanter de la gran distribució, i Lidl, la cadena de major creixement

Lidl s'ha convertit en la marca que més creix per tercer any consecutiu

Mercadona ha tancat el 2016 com a líder de distribució | Cedida

Mercadona ha tancat 2016 com a líder de la gran distribució amb una quota de mercat del 22,9%, seguida pel grup Dia i Carrefour, que s'han mantingut estables, mentre que Lidl s'ha convertit per tercer any consecutiu en la cadena que més creix a Espanya, segons les dades ofertes pels panells de consum de Kantar Worldpanel. En concret, l'empresa presidida per Juan Roig s'ha erigit en 2016 en el «gran líder del mercat en créixer dues desenes» després d'accelerar el seu creixement en la segona meitat de l'any, segons ha explicat el Consumer Insights Consulting Director en Kantar Worldpanel, César Valencoso, que ha reiterat que Lidl és el «guanyador de l'any». Mercadona ha recolzat el seu creixement en l'aposta pels frescs i acaba 2016 amb presència en nou de cada deu llars espanyoles, que han comprat almenys una vegada a l'any en l'ensenya valenciana.

Per darrere, se situen el grup Dia i Carrefour, que comparteixen la segona plaça amb una quota del mercat de 8,5%. La signatura espanyola segueix tenint a La Plaza i Clarel les seves principals palanques de creixement, la qual cosa li ha permès guanyar posicions en frescs i drogueria. La multinacional francesa, per la seva banda, ha apostat durant el passat exercici per reforçar la seva xarxa de supermercats de proximitat, format que continua guanyant pes. En quarta posició se situa el grup Eroski, que segueix cedint quota de mercat i es queda amb el 5,8%, tres desenes menys que en 2015, a causa de la pèrdua de superfície per les seves desinversions, mentre que Auchan és sisè amb 3,7% de quota, un 0,1% menys que el passat exercici per la mala evolució del format hipermercat.

Lidl és la cadena que més creix. | Cedida.

 

Lidl es consolida per tercer any consecutiu com el «guanyador» del 2016 en ser la cadena que més creix, un 0,5 punts més, la qual cosa li permet aconseguir el 4,1% de les vendes de gran consum després de millorar els seus registres tant en volum, valor i en penetració. Entre les cadenes que també han brillat al llarg de 2016 figuren els supermercats Consum, que ha tingut «un any bo», i Aldi, que registra «forts creixements» al mercat nacional. César Valenconso ha destacat el bon moment que travessa la distribució, un sector cada vegada més concentrat com a mostra que el top sis de cadenes ha elevat la seva quota en setze punts des del 2001.

Respecte al ecommerce, l'expert de Kantar Worldpanel ha reiterat que és «un canal creixent, però que encara no ha explotat» a Espanya. «L'entrada d'un Amazon pot fer que el canal exploti a qualsevol moment. Ha d'haver-hi una revolució en l'oferta», ha indicat. El canal en línia en alimentació ha representat l'1,1% de les vendes de gran consum a Espanya en 2016, una xifra que haurà de créixer al llarg del 2017 si es reforça la tendència dels últims tres mesos, on les vendes van créixer un 40%.


Comentaris

envia el comentari