Mercadona implanta un nou model de gestió per reduir l'impacte mediambiental

Entre les mesures, destaca incrementar la presència de producte fresc de qualitat i de proximitat

Mercadona | Cedida

Mercadona, companyia de supermercats de capital espanyol i familiar, publica la seva nova Memòria de Medi ambient 2015-2016, que recull totes les iniciatives realitzades en els dos últims anys. En ella presenta com és el seu model de gestió ambiental. La principal característica d'aquest model és fer «més amb menys» per millorar el comportament ambiental en tres àrees principals: optimització logística, eficiència energètica i gestió de residus. En aquest sentit, destaca la reducció de l'impacte mediambiental que està suposant la progressiva implantació del Nou Model de Botiga Eficient, així com la publicació d'una política de benestar animal de compliment per Mercadona i els proveïdors. La inversió total per a aquest projecte és de 52 milions d'euros per part de la companyia per millorar diferents processos, productes i serveis que tenen incidència en el medi ambient.

Pel que fa a l'optimització logística, Mercadona té pensat implantar una estratègia de productes frescos que busca incrementar la presència de producte fresc de qualitat i de proximitat i, per tant, escurçar la cadena logística amb el consegüent menor impacte ambiental. Així mateix, les mesures per mantenir la flota de camions activa el major temps possible i portar els camions sempre plens són factors clau per a una logística eficient i de baix impacte ambiental.

Per a l'estalvi energètic, Mercadona aplica diverses mesures per reduir el seu consum energètic. Aquests esforços permeten a la companyia adaptar-se a les estratègies de lluita contra el canvi climàtic, tant europees com nacionals. Un exemple és el Nou Model de Tenda Eficient de la companyia, que millora el model de tenda eco eficient anterior amb noves mesures d'eficiència energètica, que redueixen el seu impacte ambiental fins a un 40% respecte al model de tenda convencional.

Finalment, per a la gestió de residus i economia circular, Mercadona té implantades nombroses mesures per aconseguir que tots els aliments al llarg de la cadena es puguin aprofitar i, quan això no és possible, disposa de programes de redistribució d'aliments per fer-los arribar als qui més ho necessiten. Mercadona també aplica diverses estratègies per assegurar la minimització dels residus produïts, tant en tendes com en magatzems, i busca sinergies amb els fabricants interproveïdors i proveïdors per reincorporar els residus a l'economia productiva com a matèria primera d'altres processos, tancant el cicle de l'economia circular.

En aquest sentit, destaca la col·laboració i el compromís sostenible entre els fabricants interproveïdors. Per exemple, el fabricant Anitin, interproveïdor especialista de pans, envia subproducte a Cunicarn, un altre interproveïdor especialista, per al seu aprofitament com a pinso per a conills.


Comentaris

envia el comentari