IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Més de 100 penalistes elaboren un manifest al que acusen a Lamela de no actuar sota la llei

Asseguren al text signat per tots ells que, prenent la llei com a referència, no és possible atribuir delictes de sedició o rebel•lió als membres del Parlament i Govern de Catalunya

Imatge de la jutge Carmen Lamela.
Imatge de la jutge Carmen Lamela. | Cedida

Més d’un centenar de professors de Dret Penal d’universitat de tot l’Estat han signat un manifest on critiquen la decisió de la jutgessa Carmen Lamela d’empresonar els consellers de la Generalitat.

Aquest grup de professionals asseguren al document signat que «només conculcant molt greument el principi de legalitat es pot afirmar que els imputats van cometre un delicte de rebel·lió», delicte pel qual la jutgessa va decidir culpar-los i posar-los a presó. Tots els penalistes que han signat el manifest afirmen que aquestes decisions «han originat una repulsa general i una seriosa preocupació als mitjans jurídics espanyols».

No veuen delicte de rebel·lió o sedició

«En la nostra opinió és una equivocació greu considerar els fets constitutius d’un delicte de rebel·lió de l’article 474 del Codi Penal» asseguren al document els professionals del dret penal, afegeixen a més que això és perquè «està absent un element estructural d’aquest il·lícit com és la violència».

Admeten que els integrants del Parlament i del Govern han pogut cometre molts tipus de delicte, però asseguren que mai un de rebel·lió, ja que, segons es publica a ‘Nació Digital’, expliquen que, perquè aquest es cometi, hi ha d’haver violència. Resumeixen que només fora de la llei se’ls pot atribuir aquest delicte.

Desestimen també que se’ls culpi d’un delicte de sedició, com reflecteixen al document, «en cap moment s’ha aportat cap indici que els imputats hagin induït, provocat o protagonitzat cap alçament tumultuari tal com exigeix la llei, i no poden atribuir-se’ls successos que han tingut lloc amb anterioritat o realitzats per altres persones diferents, perquè el Dret Penal es regeix pel principi de responsabilitat personal i només es pot jutjar algú pels seus propis fets».

L’Audiència Nacional no és l’òrgan que els ha de jutjar

No dubten en afirmar que segons els delictes dels quals estan acusats els membres del Parlament i Govern català, l’Audiència Nacional «no és competent». «La Llei Orgànica del Poder Judicial es refereix als derogats ‘delictes contra la forma de govern’ com a objecte de la competència de l’Audiència Nacional, i en cap moment al·ludeix als delictes de rebel·lió o sedició», per això asseguren que seria l’Audiència Provincial de Barcelona que se n'hauria d’encarregar.

Amb aquests arguments tornen a criticar la jutgessa Lamela, dient aquest cop que el fet de reclamar la competència del cas «constitueix una manipulació poques vegades vista a l’àmbit forense».

Després de donar tots els seus arguments fan una demanda, segons diuen, des d’una perspectiva estrictament jurídica. Demanen «a les instàncies fiscals i judicials que s’atenguin al Dret, a la llei, que investiguin i que, en el seu cas, castiguin tot el que l’Estat de dret autoritza i obliga, però exclusivament això, perquè només dins d’aquests marges hi pot haver oportunitat, proporció i justícia».


Comentaris

envia el comentari