Més de 5.000 dones periodistes signen un manifest per donar suport a la vaga del 8 de març contra el masclisme

Àngels Barceló, Susanna Griso, Pepa Bueno o Ana Pastor són algunes de les comunicadores que ja han signat el document

Imatge d'arxiu d'una manifestació feminista a Tarragona
Imatge d'arxiu d'una manifestació feminista a Tarragona.   | CatalunyaDiari.cat

Més de 5.000 dones periodistes de diversos mitjans, agències i gabinets de comunicació han signat un manifest en el qual donen suport a la vaga del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, convocada per diverses plataformes feministes i han demanat a totes «les seves companyes que se sumin a la mobilització».

El manifest —que va ser publicat el passat dijous 1 de març—  critica «la precarietat, la inseguretat social, la bretxa salarial, el sostre de vidre, l'assetjament sexual i els menysteniments» que pateixen les dones. A més, mostra la preocupació de les signants «per la visió parcial de la realitat que massa vegades ofereixen els mitjans» perquè hi «manca la presència i les aportacions de les dones». 

  

Contra el masclisme als mitjans

Tanmateix, el manifest reclama a les empreses periodístiques «transparència salarial i una revisió de categories, complements i criteris professionals que permetin acabar amb la bretxa salarial». Denuncia el sostre de vidre que hi ha a les direccions dels mitjans i de les companyies i reivindica el dret de les dones  «a ocupar llocs de poder i responsabilitat» i que se'ls «tingui en compte en les promocions professionals per a llocs intermedis». A més, critica que «els espais d'opinió i les tertúlies estan masculinitzats».

  

En el document també es critica «la inestabilitat laboral» de les dones freelance i de les «falses autònomes», una situació que denuncia que «s'ha convertit en habitual en els darrers anys». «Les dinàmiques de treball prioritzen el presentisme i la lliure disposició i són alienes a les necessitats de cura que tenen totes les persones», denuncien les dones periodistes.

A Catalunya, aquest manifest es llegirà el 8 de març als Jardins de Montserrat Roig de Barcelona a dos quarts d'una del migdia. A més, la seva lectura, fins ara prevista a Madrid, Barcelona i Sevilla, també s'ampliarà en diferents actes organitzats a Palma de Mallorca, Granada i Còrdova.

  

Primera vaga feminista a Espanya

Segons informa 'El Nacional', es tracta d'una iniciativa, que va néixer de forma espontània i casual entre un grup d'informadores amb l'objectiu de denunciar la bretxa salarial, la precarietat, la inseguretat laboral i l'assetjament sexual i laboral que pateixen les dones periodistes. Tanmateix, i gràcies a la missatgeria instantània i les xarxes socials, el manifest s'ha estès amb gran rapidesa i ha aconseguit unir a milers de periodistes.

Àngels Barceló, Susanna Griso, Pepa Bueno, Ana Pastor, Almudena Ariza, Ana Rosa Quintana, Macarena Berlín,  Rosa Montero, Rosa María Calaf, Maruja Torres o Soledad Gallego-Díaz són algunes de les comunicadores que han signat el document, que incideix en què «el feminisme també és necessari per millorar el periodisme».

Així doncs, aquest 8 de març es convoca totes les dones del món a una vaga feminista, i per primera vegada també a l'Estat espanyol. A Barcelona es farà una manifestació que començarà a la plaça Catalunya a les 18.30 hores.


Comentaris

envia el comentari