Més d'1,6 milions d'habitatges de l'Estat tenen el valor cadastral falsejat

La recaptació de l'Impost de Béns i Immobles (IBI) ha augmentat en 1.206 milions d'euros segons el ministeri

Una de les imatges emprades en l'estudi. Foto: Cedida.

En el marc d'un pla de regularització dels valors cadastrals dels habitatges que hi ha a l'Estat, dut a terme entre els municipis i Hisenda, han actualitzat els valors i la recaptació de l'Impost de Béns i Immobles (IBI) ha augmentat en 1.206 milions d'euros segons el ministeri. La col·laboració entre els dos ens s'allargarà fins a principis del 2017 segons la Vanguàrdia i s'està duent a terme gràcies a imatges recollides a través del satèl·lit i avions i la tasca dels investigadors sobre el terreny. 

Entre aquests 1,6 milions d'immobles que s'han vist afectats n'hi havia de nous que no figuraven en el cadastre, que han patit ampliacions i rehabilitacions o que han canviat d'ús, entre altres. Entre aquests casos també es troben les piscines no declarades. A Barcelona i Granada un de cada cinc casos de frau descoberts, o a la Comunitat de Madrid i Múrcia un 15% són per no declarar aquestes infraestructures.

  

En total el departament d'Hisenda ha comprovat un total de 18 milions d'immobles, gairebé la meitat dels que hi ha i d'aquests hi havia irregularitats al cadastre en 1.615.000 immobles. Pel que fa a les comunitats que hi hauria més errors o mancances es troba l'Aragó (16,9%), Galícia (15,4%), Extremadura (13,4%), Castella-la Manxa (11,4%) i les Balears (11%). Entre les que presenten incompliments més baixos figuren Madrid (3,9%), Múrcia (4,7%), Catalunya (5,9%) i la Comunitat Valenciana (6,1%).

No hi haurà multes per a les construccions il·legals però els propietaris caçats hauran d'abonar una taxa de 60 euros amb l'objectiu de finançar el programa. A més hauran de pagar l'IBI recalculat amb l'increment del valor de l'immoble i els endarreriments amb un màxim de quatre anys enrere. Ara encara quedaran 2.117 immobles que estan en espera o procés de comprovació. La borsa de més de 6.300 municipis suposa el 83% de les localitats d'Espanya i un percentatge similar del total del parc d'immobles.


Comentaris

envia el comentari