Més de 16.000 routers a Espanya podrien apagar-se per un atac cibernètic

L'atac ja ha afectat centenars de milers d'usuaris a Europa

La majoria d'afectats són de la companyia Jazztel. | Tecnovortex

Els dispositius de xarxa i els sistemes operatius solen estar preparats per a qualsevol atac de virus o programari maliciós, també conegut com a malware. No obstant això, de vegades es produeixen errors de seguretat que desencadenen autèntiques catàstrofes a la xarxa. Ja ha succeït a Alemanya, Regne Unit i Irlanda, i l'atac podria arribar a Espanya, deixant sense Internet més de 16.000 llars. Els autors del ciberatac són dos delinqüents confessos que responen als noms de BestBuy i Popopret. Aquesta apagada massiva es produeix en models concrets de router: Zyxel i D-Link, tots dos amb importants mancançes de seguretat.

A Espanya existeixen al voltant de 16.000 routers d'aquestes marques, 11.000 d'ells pertanyents a clients de Jazztel. En qualsevol cas, la companyia li resta importància al problema: «És un risc molt petit que només podria afectar a menys del 0,7% dels routers de Jazztel», afirma un portaveu de la companyia. Jazztel assegura que estan «analitzant els equips que poguessin ser accessibles per aquest port per veure si realment són susceptibles d'aquest tipus d'atacs o no. En cas que ho siguin, per descomptat es realitzarà una actualització de versió al més aviat possible per solucionar el problema».

Encara que sempre hi ha hagut dispositius més vulnerables que d'altres, segons informa El Confidencial el principal problema està en un nou virus conegut com a Mirai, l'autor del qual o autora és Anna-Senpai i que han aprofitat els dos hackers de l'atac actual. Segons ells, simplement estaven fent proves, i afegeixen que «No ho vam fer intencionadament, però ells també haurien de donar als seus clients millors equips».


Comentaris

envia el comentari