IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els metges alerten que la tensió política que es viu a Catalunya també afecta la salut mental dels catalans

Els facultatius argumenten que ha augmentat l'estrès i la sensació d'angoixa i ansietat

Imatge d'arxiu de les càrregues policials.
Imatge d'arxiu de les càrregues policials. | CatalunyaDiari

La tensa situació política que s’està vivint a Catalunya juntament amb les càrregues policials del passat 1 d’octubre, ha fet que la sensació d’angoixa, estrès i ansietat hagin augmentat. Així ho han reconegut diversos metges en declaracions recollides per ‘El País’. Fonts del Departament de Salut expliquen: «la gent ha viscut dos impactes d'alta conflictivitat social, els atemptats de les Rambles i l'1 d'octubre, que alteren la percepció de seguretat de comunitat que tenim. La proximitat en el temps d'aquests dos esdeveniments reforça la sensació d'angoixa».

El doctor Enric Álvarez, responsable de l'àrea de psiquiatria a l'Hospital Sant Pau de Barcelona apunta que: «Hi ha una espècie de trastorn adaptatiu col·lectiu, que es caracteritza per un rendiment cognitiu pitjor, insomni, més irritabilitat...». Per la seva banda, Josep María Panés, del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya admet que: «Aquestes situacions tenen repercussions emocionals sobre la població general. Jo ho he vist a la meva consulta. En algun moment, tothom parla d'aquesta angoixa, de com els afecta, encara que no sigui el tema de la visita».

Tot i això, molts facultatius expliquen que encara és aviat per disposar de dades objectives i puntualitzen que no es tracta de casos greus i que, normalment, aquests casos es donen en pacients que ja tenen altres patologies. «Es van detectar visites de persones amb un trastorn mental previ, amb depressió i ansietat prèvia, que es van descompensar. I a nivell subagut, entre la gent que no té una patologia diagnosticada, percebem en les visites més preocupació i ansietat, però això és un sentiment normal, no vol dir que estiguis malalt», apunta el doctor Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del servei de psiquiatria de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

Des de Salut remarquen que cal anar amb compte amb aquest tipus de casos perquè poden arribar a esdevenir una patologia: «Són emocions que han de situar el professional en alerta perquè poden desembocar en trastorns d'estrès agut o estrès posttraumàtic, que són expressions patològiques d'una angoixa mal controlada després de viure una situació crítica que es caracteritza per la pèrdua de la teva seguretat personal o la dels teus afins». Això sí, asseguren que si es controla correctament, la recuperació pot arribar en només quatre o sis setmanes.


Comentaris

envia el comentari