ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma més de 40.000 nous casos de Covid-19 i 492 morts per la malaltia

Millet i Montull van fer servir els diners espoliats en casaments, viatges familiars i reformes de xalets

El fiscal Emilio Sánchez Ulled detalla en el seu escrit que tots dos van aprofitar els seus càrrecs per espoliar el Palau de la Música

Els exresponsables del Palau Fèlix Millet i Jordi Montull, en una imatge del passat 8 d'abril durant el judici pel cas de l'hotel del Palau. | ACN

Reformes monumentals, casaments de somni i viatges familiars als indrets més exòtics del planeta. Aquest va ser el destí de gran part dels diners espoliats del Palau de la Música durant una dècada per Fèlix Millet i Jordi Montull, amb la col·laboració de la filla del segon, Gemma Montull. Així ho ha detallat el fiscal Emilio Sánchez Ulled en el seu escrit, deixant clar que tant Millet com Montull van aprofitar els seus càrrecs per espoliar la institució.

En el seu escrit d'acusació, el fiscal xifra l'espoli del Palau entre els anys 2000 i 2009 en més de 25 milions d'euros, tot i que els gestors de la institució el xifren en 34. Els fons van ser extrets de les tres principals entitats que conformen l'estructura jurídica i financera del Palau de la Música: l'Associació Orfeó Català i la seva Fundació, organismes de caràcter privat, i el Consorci del Palau, ens públic integrat per la Generalitat, el ministeri de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona. Tot i que els mètodes de desviament de fons i l'ús dels diners no sempre eren els mateixos, sempre passaven per Millet i Montull.

D'acord amb el relat del fiscal, un primer grup de diners van anar dirigits a pagar obres de gran consideració als domicilis de Millet i Montull a través de factures falses de suposats treballs en l'edifici del Palau. Amb aquest mètode, Millet es va fer obres a casa seva amb un valor d'uns 3 milions d'euros i els Montull també va fer obres a les seves respectives residències amb un cost de més de 300.000 euros. Un milió d'euros més s'hauria desviat facturant serveis inexistents a societats controlades per les dones de Millet i Montull que, tot i aquesta afirmació, no han estat acusades.

Un altre tipus de despesa és el destinat a celebracions. 164.000 euros que el 2000 i el 2002 van servir per pagar sense cap tipus de mirament les cerimònies de matrimoni de les filles de Millet que van tenir lloc al mateix Palau. En aquesta categoria, el fiscal també inclou 648.000 euros utilitzats per pagar viatges familiars a destins exòtics com Mèxic, la Polinèsia, Tailàndia, Egipte, Kenya, les Maldives o Dubai.

Però el gruix de l'espoli prové de la retirada de diners en efectiu. Millet i Montull retiraven bitllets de 500 dels comptes del Consorci, la Fundació i l'Associació del Palau, fet que va cridar l'atenció d'Hisenda el 2008. Del Consorci, van arribar treure 2,5 milions d'euros entre el 2000 i 2009, primer a través de transferències bancàries a comptes no comptabilitzats per l'interventor —des d'on després extreien l'efectiu—, i després amb xecs al portador pels quals Montull expedia rebuts falsos a nom de l'Associació.


Comentaris

envia el comentari