IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les millors 20 catedrals de tot el territori espanyol

Descobreix els temples religiosos més impressionants que hi ha a l'Estat d'estil romànic, gòtic, barroc, neoclàssic i mudèjar

Lista de las catedrales más bonitas del territorio español.
Les catedrals més impressionants d'Espanya | Flickr

Farem un viatge pel territori espanyol per tal de trobar quines són les catedrals més fascinants que allotja. Des de tresors gòtics com ara la catedral de la ciutat de Burgos o la sevillana Santa María de la Sede fins a edificis religiosos del romànic fascinants com ara els de Santiago de Compostel·la, València o Girona, passant per altres meravelles del període neoclàssic i del mudèjar, com ara la mesquita-catedral de Còrdova.

CONTINGUT DE L'ARTICLE

1. Les catedrals gòtiques espanyoles més rellevants.

2. Les catedrals romàniques espanyoles més belles.

3. Les catedrals neoclàssiques espanyoles més fascinants.

4. Les catedrals mudèjar i islàmiques espanyoles més sorprenents.

Les catedrals gòtiques espanyoles més rellevants

Si bé és cert que a cadascú li agrada un estil arquitectònic concret, l'art gòtic sempre pot fer que la persona que en gaudeix quedi totalment fascinada. Tot seguit, et presentem els temples religiosos gòtics més espectaculars del territori espanyol.

1. La catedral de Santa María de la Sede, de Sevilla

Santa María de la Sede.
La catedral gòtica de Santa María de la Sede s'erigeix majestuosa a Sevilla | Ingo Mehling

 

Es tracta de la catedral amb les dimensions més importants de tot l'Estat, tal com remarca 'Carácter Urbano': amb un total d'11.520 metres quadrats, a més, és un dels temples religiosos cristians més grans que existeixen a tot el planeta. Es va començar a construir l'any 1401 i es tracta d'un centre molt important de peregrinació perquè, entre altres coses, conté les restes del cèlebre Cristòfol Colom i en ella també descansen les restes d'alguns dels reis de Castella, com ara Alfons X el Savi o bé Pere I el Cruel.

A banda del valor històric de l'edifici i de la seva gran riquesa a nivell arquitectònic, es tracta d'una veritable meravella per als sentits. Alguns dels seus elements més destacats són el conegut com a Patio de los Naranjos, en què es feien les ablucions de la mesquita almohade originàriament, o la imponent torre de la Giralda, que fa 104 metres d'alçada.

Un dels elements més impressionants per als visitants és la grandesa de l'interior de la catedral: té un total de 5 naus i de 25 capelles, dins de les quals s'hi poden trobar obres pictòriques d'alguns dels millors pintors de la història d'Espanya. Igualment, resulta fascinant per la varietat que té de portes i pels vitralls diferents de les façanes. 

L'any 1987 va ser inclosa dins dels edificis que conformen el Patrimoni de la Humanitat.

2. La catedral de Santa María de Regla, de Lleó

Santa María de la Regla, en León.
La lleonesa Santa María de la Regla | Cedida

 

A la ciutat castellana de Lleó, durant el segle XIII s'hi va erigir la catedral coneguda amb el nom de 'Pulchra leonina' i cèlebre especialment per haver desmaterialitzat l'art del gòtic de manera extrema. Això ho va fer per mitjà d'una reducció a la mínima expressió dels murs i per una substitució de murs per vitralls de colors, que constitueixen una de les col·leccions de vitralls més importants de l'època medieval, a nivell mundial.

La catedral es va aixecar amb l'ajuda de plànols que s'havien inspirat en l'estil gòtic de França, cosa que es pot observar, per exemple, a la façada principal: es tracta d'una façana que, a la part inferior, té tres portals d'arc de mig punt i, a sobre, un parell de pisos, amb una rosassa central de grans dimensions. Als laterals, a més, hi trobem un parell de torres de planta quadrada molt grans.

L'interior de l'edifici és molt lluminós i, entre altres elements, conté el cadirat del cor que té més antiguitat de tot el territori espanyol, així com una col·lecció molt variada i rica de sepulcres i també d'escultures.

3. La catedral Metropolitana de Santa María, de Burgos

Catedral Metropolitana de Santa María, en Burgos.
La joia de burgos és la seva Catedral Metropolitana de Santa María | Flickr

 

L'any 1221 es van iniciar les obres de construcció de la catedral de la ciutat de Burgos, que perseguia la finalitat d'ajustar-se als patrons arquitectònics de l'estil gòtic de França. Un temps després, durant els segles XV, XVI i XVIII, se'n van reformar determinats aspectes i s'hi van incorporar alguns elements propis d'altres estils, com ara el Renaixement o el barroc.

Aquí, l'element més majestuós és la façana principal, que es va fer a partir de la inspiració de les catedrals d'estil gòtic de les ciutats franceses de Reims i París. És una base que consta de tres portalades —una de les quals és de grans dimensions, mentre que les altres dues són d'una mida més petita— amb un parell de peces a la part superior que es troben flanquejades, als laterals, per dues torres amb la planta de forma quadrada. Les agulles típiques dels temples religiosos alemanys s'hi van afegir durant el segle XV.

A l'interior del temple s'hi poden trobar quadres amb un valor molt elevat, així com algunes altres peces escultòriques rellevants. La nau major allotja el denominat Papamoscas, que és una figura que es troba al damunt d'un rellotge de grans dimensions i que mou el braç quan arriben les hores en punt, per tal de fer que soni una campana.

4. La catedral-basílica de Palma de Mallorca

Catedral-basílica de Palma de Mallorca.
La imponent catedral-basílica de Palma de Mallorca és un dels reclams de l'illa | Wikimedia Commons

 

La construcció de la basílica de La Seu, ubicada a Palma de Mallorca, va iniciar-se durant el segle XIII al damunt d'un penya-segat que en aquell moment limitava el mar. Per aquest motiu va ser, durant una bona temporada, l'única catedral d'estil gòtic del món amb un reflex. Avui en dia, l'efecte inicial d'aquesta construcció s'ha pogut reproduir per mitjà de la incorporació, al costat del temple, d'un llac d'aigua salada artificial, denominat Parc de la Mar.

Al conjunt hi podem trobar un total de tres naus amb la forma d'una creu que s'encarrega de tancar una capçalera que consta de tres absis. Igualment, les naus del temple es troben separades per pilars octogonals de grans dimensions i, a l'interior, confereixen una sensació de lluminositat, lleugeresa i amplitud. La catedral també rep el nom de «catedral de la llum», segurament perquè al seu interior la llum es filtra a través de 83 finestrals i de 7 rosasses.

Malgrat que el gòtic és l'estil predominant, se n'han fet diverses restauracions. L'any 1904, de fet, l'arquitecte Antoni Gaudí la va començar a remodelar, una reforma que va durar una dècada i que, entre altres elements, va tenir una marcada influència en l'elaboració de l'altar major, en el canvi de lloc del cor i en el fet de prescindir del retaule major gòtic.

5. La catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, de Barcelona

Santa Cruz y Santa Eulalia, en Barcelona.
La catedral de Barcelona, una meravella gòtica | Elisa Rolle

 

L'arquebisbat de Barcelona té com a seu un dels temples gòtics més espectaculars del territori espanyol. Es va erigir durant el segle XIII, al damunt d'una església dels visigots que, en el seu moment, s'havia erigit al damunt d'un antic temple paleocristià. Tot i que el més impressionant del temple és la seva façana, que data del segle XIX.

La catedral està dedicada a Santa Eulàlia, patrona de la ciutat de Barcelona, que va ser martiritzada a mans de les autoritats de l'Imperi Romà. La van posar a l'interior d'un barril farcit de claus i vidres, i la van llençar per una baixada. Hom diu que Santa Eulàlia tenia el costum de pasturar diverses oques i, per aquest motiu, al bonic claustre gòtic del temple hi resideixen alguns d'aquests animals.

Tot el conjunt arquitectònic està format per un total de tres naus, la més gran de les quals és la central —fa dos cops l'amplada de les laterals. Per la seva banda, les naus laterals estan flanquejades per capelles de gran valor artístic.

6. La catedral de Pamplona

Catedral de Pamplona.
La catedral de Pamplona és molt singular | Conocer Navarra

 

Aquest conjunt arquitectònic és ben singular al territori espanyol, perquè es tracta del més complet en un edifici religiós: no només disposa d'un claustre, d'una església i de sagristies, sinó que també compta amb refectori, majordomia, dormitori i sala capitular, uns elements que a la majoria de catedrals s'han perdut a mesura que han anat passant els segles.

Tot i que conserva diverses de les estances de l'etapa romànica, al conjunt hi predomina sobretot el gòtic, especialment a nivell del claustre i de l'església. A més, té incorporat l'estil neoclàssic a la seva façana occidental. 

A l'església gòtica s'hi poden observar tres naus en total, que tenen adossades diverses capelles, excepte al llarg de l'espai que permet entrar al claustre. Les voltes destaquen per la seva creueria senzilla i mostren una interacció de les llambordes. A banda, els arcs apuntats sobre pilars i columnes adossades que té contribueixen a la seva solemnitat i verticalitat.

7. La catedral de Segòvia

Catedral de Segovia.
La catedral de Segòvia s'ha construït tres vegades | Pedro J. Orellana

 

Es tracta de la tercera catedral que s'erigeix a la ciutat de Segòvia. La primera que s'hi va construir va quedar destruïda l'any 516, la segona, que es va erigir seguint l'estil romànic, es va destruir per culpa de la guerra de les Comunitats. I, finalment, l'any 1525, el monarca Carles I va ordenar la construcció de la tercera, que és la que encara perdura avui. En destaca el fet que és un dels temples religiosos gòtics més tardans de tot l'Estat.

Aquest gran temple religiós de la ciutat de Segòvia destaca perquè posseeix un total de tres naus amb creuer i capelles laterals, a banda del claustre i la torre. Amb una planta quadrada, la torre d'estil gòtic s'erigeix fins als 88 metres d'alçada, i en una època determinada era la que tenia més alçària de tot el territori espanyol. Està acabada amb un capitell que és de fusta i que va ser destruït l'any 1614 per culpa d'un llamp.

Finalment, en sobresurt el claustre, que està situat a la part sud del conjunt i va ser construït seguint l'estil gòtic flamíger del segle XV. Al seu interior, hi ha diverses galeries que superen els cinc metres i consten d'un pati central, a l'interior del qual hi ha un pou.

8. La catedral de San Salvador, d'Oviedo

Catedral de San Salvador, en Oviedo.
La catedral de San Salvador està situada a la ciutat asturiana d'Oviedo | Javier Losa

 

Aquest edifici religiós va ser construït entre els segles XIII i XVII. La construcció es va iniciar amb la Sala Capitular, que condueix cap al claustre, i va finalitzar amb la compleció de la torre d'estil gòtic, que constitueix l'element més característic de la catedral. Ara bé, preserva diverses de les parts de l'antiga església preromànica, com ara la coneguda Cambra Santa. 

Es tracta d'una cambra d'allò més rellevant perquè guarda diverses relíquies, com ara les Creus de la Victòria i dels Àngels, que simbolitzen el Casal d'Àustria, o el Sant Sudari i l'Arca Santa que el conté. Forma part del Patrimoni de la Humanitat des de l'any 2015.

La seva torre és una delícia que, amb una alçada de 80 metres, es divideix en un total de cinc cossos que es van fent petits a mesura que es va pujant, amb l'objectiu de semblar un indicador que apunta cap al cel. Igualment, el claustre gòtic resulta molt característic, amb la seva forma de rectangle —als laterals curts hi té tres arcs, i als laterals llargs en té quatre.

9. La catedral de Santiago, de Bilbao

Catedral de Santiago, en Bilbao.
A la ciutat basca de Bilbao hi trobem la Catedral de Santiago | Wikimedia Commons

 

Al País Basc, un dels edificis més representatius i bonics de l'estil gòtic és la catedral-basílica de la ciutat de Bilbao, que està dedicada a l'apòstol Jaume. La van edificar entre el segle XIV i el XV, i en ella hi trobem un total de tres naus que formen una creu llatina que disposa d'un claustre gòtic totalment acollidor.

Aquest temple religiós, de fet, no sobresurt especialment per la seva grandària, perquè té unes dimensions més aviat petites si la comparem amb altres temples gòtics de l'Estat. Això no obstant, té una bellesa remarcable que, essencialment, està concentrada a la seva porta de la banda sud, la Puerta del Ángel i la Capilla Mayor. De la mateixa manera, conté una cripta que permet veure com era l'ermita originària que hi havia abans de la catedral i disposa de moltes capelles.

Tot i que a dins de la catedral s'hi troben alguns espais que són absolutament brillants, fa molta impressió veure la façana principal de l'edifici, que s'ha modificat a mesura que han anat passant els segles i que presideix una torre neogòtica de gran alçària. 

Les millors catedrals de l'Estat d'estil romànic

Es tracta d'edificis que tenen diversos trets en comú, com ara l'estètica de les façanes i els cimboris, així com la forma de creu llatina. Tot seguit, t'oferim un llistat de les catedrals de l'Estat d'estil romànic que has de visitar alguna vegada.

10. La catedral de Santiago de Compostel·la

Catedral de Santiago de Compostela.
A Santiago de Compostel·la hi ha una magnífica catedral que cada any acull milers de pelegrins | Andriy Buymistr

 

Es tracta, segurament, de la catedral més representativa de tot el territori espanyol, i no només pel seu gran valor artístic, sinó que també perquè constitueix el destí final dels pelegrins que fan el Camí de Santiago, una ruta de pelegrinatge molt concorreguda que desemboca en aquesta catedral, que és l'indret que conté el sepulcre de Jaume l'apòstol.

És un temple religiós molt gran erigit en un indret on l'any 1075 es va començar a construir una església romànica. Tal com passa amb la resta d'edificis religiosos romànics, hi podem trobar un total de tres naus que tenen forma de creu, així com una ornamentació molt variada i rica que fa que tingui un toc palatí i vertical, a banda de tenir també elements d'estil barroc i gòtic.

El seu element més imponent és la façana anomenada de l'Obradoiro, que es va acabar de construir durant el segle XVIII. Amb un estil barroc clar, la presideix l'apòstol Jaume al mig de les dues torres que té, anomenades torre de las Campanas i torre de la Carraca, que destaquen per la seva gran alçària de 74 metres. 

L'any 1985 es va incorporar als monuments que formen part del Patrimoni de la Humanitat.

11. La catedral antiga de Salamanca

Catedral vieja de Salamanca.
A l'antiga catedral de la ciutat de Salamanca es van fer els primers exàmens de la universitat de la ciutat | Wikimedia Commons

 

Durant el segle XII, es va començar a construir l'antiga catedral de la ciutat de Salamanca, que va acabar-se d'edificar un temps després. Per aquest motiu té una base romànica, tot i que també consta de diverses parts gòtiques. El seu principal atractiu és el retaule major, format per 53 taules dutes a terme per un total de tres autors, entre l'any 1430 i 1450, amb un valor artístic molt elevat. 

La part del mig del recinte està presidida per un bonic claustre que, alhora, es troba emmarcat entre diverses capelles. La que té més anys és la capella de Sant Salvador, de tipus musulmà, que ha preservat el ritu mossàrab. Una altra dada curiosa és que, al principi de la història de la Universitat de Salamanca, a la capella de Santa Bàrbara s'hi duien a terme els exàmens. 

A la banda de fora, la torre del gall és l'element més espectacular, que a l'interior esdevé una cúpula de grans dimensions amb setze nervis i que se sustenta al damunt de quatre petxines imponents.

12. La catedral de Santa Maria, de Girona

Catedral de Santa María, en Girona.
La catedral de Girona es va començar a construir durant el segle XI | Doronenko

 

Santa Maria de Girona està situada a dalt de tot de la metròpoli, envoltada d'un entramat urbanístic romànic fascinant, que té tot de carrerons i tresors amagats, entre els quals destaquen els banys turcs o el Call jueu. És un recinte i un indret tan encantador que ha servit d'escenari per al rodatge d'alguns episodis de la popular sèrie 'Joc de Trons'.

La seva construcció es va iniciar durant el segle XI i és eminentment romànica, tot i que un temps després s'hi van afegir alguns elements d'estil gòtic. Cal remarcar, de fet, que no es va acabar de construir fins al segle XVIII. L'element més notable que la caracteritza és la seva façana barroca, que té una escalinata d'accés molt llarga. A banda i banda del temple, sobresurten l'anomenat pòrtic dels Apòstols i el pòrtic de Sant Miquel, d'estil gòtic. 

La catedral episcopal d'estil romànic, que data del segle XI, s'erigeix al capdamunt de la capella major. A banda de ser una joia a nivell arquitectònic, conté un gran nombre de tresors artístics com ara el retaule major, que està ple d'esmalt i plata, així com el tapís de la Creació, caracteritzat pel seu estil romànic. 

13. La catedral del Salvador, de Saragossa

Catedral del Salvador, en Zaragoza.
La catedral del Salvador, una joia a la ciutat de Saragossa | Jose Luis Filpo Cabana

 

A Saragossa també és molt coneguda la catedral del Pilar, tot i que aquesta és la que té més anys. Es va començar a erigir durant el segle XII seguint un estil romànic, tot i que és un dels edificis religiosos més complerts del territori espanyol: al seu interior, també hi conviuen l'estil barroc, el renaixentista, el mudèjar i el gòtic.

Des d'un bon començament, el temple s'erigeix al lloc de culte de Saragossa on, en un moment donat, fins i tot hi havia una mesquita de grans dimensions. La construcció del nou temple dedicat a sant Salvador es va iniciar l'any 1166, amb la transformació en claustre del pati musulmà i amb l'aixecament de tres naus que no tenien absis i amb una nau central que té el doble d'amplada que les naus laterals. 

A l'actualitat, aquesta catedral té un total de cinc naus que consten de dos absis a la capçalera, així com diversos contraforts gòtics que s'acaben tancant amb murs que donen lloc a les capelles. En sobresurt la torre del campanar, que es va edificar l'any 1683 amb l'objectiu de reemplaçar la torre mudèjar. 

14. La catedral de Santa Maria, de València

Catedral de Santa María, en Valencia.
València allotja una de les catedrals romàniques més rellevants | Wikimedia Commons

 

Jaume I va fer construir un temple religiós dedicat a l'Assumpció de Maria, que es va acabar de fer l'any 1262. Avui en dia, s'hi troba la seu de l'Arquebisbat de València, i és un recinte amb una estructura i una base d'estil romànic i amb dominis del gòtic valencià. Igualment, destaca per un estil barroc, renaixentista i neoclassicista. 

A banda de la seva gran bellesa arquitectònica, el temple destaca per la Capella del Sant Calze, que consta d'un vas del segle I que hi ha moltes persones que identifiquen amb el Sant Greal de debò. Igualment, per mitjà del papa valencià Alexandre VI, van arribar al recinte les pintures del Quattrocento més espectaculars del territori, que actualment encara es conserven.

L'altar major del temple constitueix un autèntic plaer per als sentits. Combina elements del barroc i del Renaixement, i a la cúpula hi té un quadre espectacular. De la mateixa manera, en sobresurt el cimbori típic del gòtic de França, que aguanten un total de quatre petxines en què hi podem trobar escultures dels diferents apòstols. 

15. La catedral de Zamora

Catedral de Zamora.
La catedral de la ciutat castellana de Zamora es troba molt a prop del riu Duero | Flickr

 

Aquest temple religiós de Zamora, classificat dins de l'estil que ha rebut el nom de romànic del Duero, es va erigir a partir del segle XII per tal de ser la seu del bisbat que es va consolidar poc després de recuperar Zamora a l'època de la Reconquista.

Actualment, la catedral consta d'un total de tres naus que tenen una forma de creu llatina, i està situada en un punt elevat, juntament amb el castell de Zamora, un indret privilegiat des del qual es gaudeix d'una vista impressionant del riu Duero. Només es conserva intacta la denominada Portada del Obispo que, amb el gran cimbori, constitueix la part més rellevant del patrimoni romànic del temple.

El seu cimbori constitueix una cúpula d'estil romànic gallonada dotada d'una riquesa artística molt remarcable i que està a tocar d'una torre del segle XIII anomenada la Torre del Salvador. Pel que fa al seu art, l'edifici destaca sobretot pels retaules majors que ha tingut, un total de quatre: el primer era romànic, i va passar a ser substituït per un de gòtic. A continuació, el gòtic va acabar reemplaçat per un de barroc i, per últim, es va convertir en el que hi ha avui en dia, fet amb marbre i amb bronze daurat.

Les catedrals neoclàssiques imprescindibles de l'Estat

D'entre les catedrals següents, n'hi ha algunes que van tornar a ser erigides durant els segles XVIII i XIX. Per aquesta raó, constitueixen un exemple molt revelador del neoclassicisme espanyol. N'hi ha d'altres que, tot i que van aparèixer com a peces del barroc o del romànic, es van reformar per passar a ser monuments neoclàssics.

16. Santa María la Real de la Almudena, de Madrid

Santa María la Real de la Almudena, en Madrid.
La catedral de Santa María la Real de la Almudena s'erigeix a la capital espanyola | Flickr

 

Aquesta catedral s'anomena així a partir de la paraula àrab «al-mudayna», que té el significat de ciutadella. Es va erigir l'any 1883, al damunt dels vestigis d'una mesquita antiga. El monarca Alfons XII va ser l'encarregat de dipositar la primera pedra del temple, que es va col·locar a l'indret on es pensa que el rei Alfons VI, després que l'any 1083 expulsés de la zona els musulmans, havia trobat miraculosament una icona de la verge després d'haver-se posat a resar.

La principal façana del temple és un portal simètric amb un parell de pisos, que consta de diverses columnes, que està flanquejat per un parell de torres i que té la vista de l'enorme cúpula al darrere. Les columnes de la part de dalt destaquen pel seu estil toscà, les altres tenen un marcat estil jònic i, en conjunt, tot el recinte consta d'un toc neoclàssic evident. Igualment, al seu marbre hi podem trobar fins a quatre escultures de sants.

Dins de la catedral, és remarcable la planta en forma de creu llatina, amb tres naus eminentment neoclàssiques. A més, cal subratllar que el marbre hi és molt present i que consta de vitralls de grans dimensions.

17. La catedral de Santa Maria, de Múrcia

Catedral de Santa María, en Murcia.
La catedral murciana de Santa María barreja diversos estils d'arquitectura | Wikimedia Commons

 

Va ser consagrada l'any 1467, i es tracta de la seu de la diòcesi de Cartagena. A l'obra original s'hi van anar incorporant diversos elements, cosa que ha fet que tingui una barreja considerable d'estils arquitectònics. L'edifici, que constitueix una peça clau del barroc d'Espanya, va veure's obligat a ampliar el seu interior i a modificar el seu portal, cosa que va fer que fins al segle XVIII presentés molts elements rellevants de l'estil neoclàssic.

Un dels components més significatius del recinte és la seva torre que, com que es va erigir per tal de reemplaçar l'altra, consta d'una entitat pròpia. A més, el claustre antic del temple està situat al museu, que allotja diverses obres pictòriques transcendentals del Renaixement i que, amb els claustres, constitueix un conjunt molt singular. 

18. La catedral de Nostra Senyora del Pilar, de Saragossa

Basílica de Nuestra Señora del Pilar, en Zaragoza.
La catedral-basílica de Nostra Senyora del Pilar és una de les més rellevants de tota Espanya | Flickr

 

Nostra Senyora del Pilar és una catedral-basílica situada a la vora del riu Ebre i és un dels edificis catòlics més rellevants del país, amb trets del neoclassicisme i del barroc. Es diu que en aquest indret Jaume l'apòstol, mentre duia a terme una missió d'evangelització a la zona, va poder veure la verge al damunt d'un pilar.

En aquell indret, al damunt d'un temple romànic que estava en ruïnes, es va decidir construir una catedral nova que va estar llesta l'any 1515. Amb una mida considerable, la catedral disposava d'una única nau barroca amb un claustre annex que conté la capella del Pilar. L'altar major inclou un retaule d'alabastre molt remarcable, que l'any 1509 va crear l'artista Damián Forment.

Amb l'objectiu de dur a terme una emulació de la basílica de Sant Pere que hi ha a la ciutat de Roma, durant el segle XVII es van posar en marxa els treballs per tal d'ampliar i remodelar el temple, que durarien fins al segle XX i que consten dels elements neoclàssics que li confereixen una altra estètica.

Les millors catedrals mudèjar i islàmiques de tot el territori espanyol

Et presentem un parell d'exemples de la riquesa i gran varietat d'estils arquitectònics que han passat pel territori espanyol al llarg de la història. La catedral-mesquita de Còrdova constitueix el referent més destacat d'art andalusí mentre que, per la seva banda, la catedral de Terol és un dels principals exemples de l'art mudèjar.

19. La catedral-mesquita de Còrdova

Catedral en la Mezquita de Córdoba.
Un dels exponents més rellevants de l'art andalusí a Espanya és la catedral-mesquita de Còrdova | Flickr.

 

La construcció de la Gran Mesquita de Còrdova es va iniciar l'any 786, i l'edifici posteriorment es va acabar convertint en la Catedral de la Asunción de Nuestra Señora. Es tracta d'un conjunt arquitectònic enorme, amb un total de 23.400 metres quadrats, i és un dels edificis religiosos més impressionants i grans del territori espanyol i també del planeta.

El 1238, després de la Reconquesta, es va recuperar l'edifici com una catedral que allotja el capítol de la diòcesi cordovesa, així com també la seu episcopal. Més endavant, l'any 1523, va dur-se a terme la construcció de la basílica en forma de creu, en què destaca sobretot l'estil renaixentista.

Tot i que avui en dia únicament s'hi pot trobar el ritu catòlic, aquest edifici continua considerant-se el monument que té més rellevància dins de l'arquitectura d'estil andalusí i de l'art omeia hispà-musulmà. El seu tret més emblemàtic són les columnes que té a l'interior i el pati dels tarongers, amb unes emblemàtiques fonts i una vegetació molt rica.

20. La catedral de Terol

Catedral de Teruel.
Un dels edificis més representatius del mudèjar és la catedral de Terol | Diego Delso

 

La catedral de la ciutat aragonesa de Terol constitueix un exemple molt representatiu del mudèjar. Els seus orígens es remunten a l'església Santa Maria de Mediavilla, d'estil romànic, que es va erigir l'any 1171 i la construcció de la qual es va acabar amb la compleció de la torre d'estil mudèjar l'any 1257. Durant el segle XIII es va procedir a la transformació de l'antiga estructura romànica, amb una influència remarcable de l'art morisc.

La capçalera que corona la capella major consta de diversos arcs que són típics de l'estètica mudèjar i que reemplacen els d'estil romànic. A grans trets, el fet de reemplaçar un estil arquitectònic per l'altre va comportar que s'incrementés tant l'espai com la llum del recinte. 

D'aquesta catedral —que és una de les més belles del territori espanyol—, un dels elements que resulten més vistosos és la torre, amb una planta quadrada que està decorada amb una gran quantitat de rajoles. Igualment, resulta fascinant la sostrada que té la nau del centre, amb uns motius pictòrics espectaculars que li han valgut el sobrenom de la Capella Sixtina mudèjar.

Bibliografia

  • Sarthou Carreres, C., i Navascués Palacio, P., 1990. Catedrales de España. Espasa Calpe.
  • Azcárate, J. M., 1990. Arte gótico en España. Cátedra.
  • Pérez Monzón, O., 2003. Catedrales góticas, Núm. 726.6, 460. Jaguar.
  • Pi, J. J., i Torrents, J. M., 2003. La estética del románico y el gótico. A. Machado Libros.
  • Gualis, G. M. B., i Galán, M. B., 1990. El Islam de Córdoba al mudéjar, Vol. 3. Sílex ediciones.

Comentaris

envia el comentari