Les millors 40 frases per fer una reflexió sobre la natura dels humans

Esbrina facetes noves de les persones a través de diferents citacions

Leonardo da Vinci ens va deixar el cèlebre ‘L’Home de Vitruvi’ que també rep el nom ‘Estudi de les proporcions ideals del cos humà’
Leonardo da Vinci ens va deixar el cèlebre ‘L’Home de Vitruvi’ que també rep el nom ‘Estudi de les proporcions ideals del cos humà’ | Cedida

Les persones tenim la capacitat d’entendre la nostra pròpia història a través de la memòria escrita que hem rebut al llarg de diversos segles, cosa que fa que puguem comprendre millor la manera en què hem arribat fins on som ara. Ara bé, resulta molt interessant adonar-nos que tant les opinions com les qüestions que es plantejava la gent antigament continuen sent, essencialment, iguals o vinculades als mateixos aspectes.

Tot seguit trobaràs un recull de diverses frases que han pronunciat algunes personalitats clau de la història, que mostren la seva manera de veure el món i determinats aspectes de la vida i la naturalesa humana.

Les millors 40 frases cèlebres per reflexionar sobre els humans i la seva naturalesa

Si segueixes llegint, podràs observar les 40 frases que t’ajudaran a modificar la teva consideració al voltant de la raça humana. N’hi ha algunes que apel·len a conceptes com ara la veritat o l’amistat, i d’altres ens parlen de l’amor o de formes diferents de veure la vida:

1. M’estimo més molestar dient la veritat que complaure a través d’adulacions - Sèneca

Una veritat controvertida en una època en què regna la correcció política i no costa gens ofendre la gent. Com actuaria el filòsof Sèneca si visqués a l’actualitat? El farien callar?

2. No esperis que arribi el teu vaixell, neda cap a ell - Anònim

Si necessitem aconseguir alguna cosa hem de lluitar perquè es materialitzi, fins que assolim el nostre objectiu.

3. Hi ha una cosa més rellevant que la lògica: la imaginació - Alfred Hitchcock

El rei del suspens ens deixava aquesta sàvia reflexió que defensava que la creativitat únicament pot estimular-se a través de la imaginació lliure.

4. Els pessimistes són optimistes amb experiència - François Truffaut

Un dels genis més grans del cinema francès ens deixava aquesta reflexió, que per a alguns pot ser massa negativa però per a altres és totalment realista. Algunes vegades, el pessimisme no només implica veure les coses totalment negres.

5. L’error és humà, però el fet de reproduir-lo és diabòlic - Sant Agustí

Això vol dir que hem d’aprendre la lliçó de cada error per no tornar-lo a fer un altre cop.

6. La màxima expressió de la indiferència és l’avorriment - Ricardo León

L’escriptor i poeta espanyol vol animar-nos amb les seves paraules a mantenir-nos actius per poder estimular les nostres habilitats creatives.

7. Em queixava perquè no tenia sabates fins que vaig trobar algú que no tenia peus - Proverbi anglès

Els humans tenim una clara tendència a centrar-nos en les desgràcies que ens passen només a nosaltres i sovint no parem atenció a la sort que tenim en molts aspectes. Aquest proverbi ens fa veure que hem de valorar les coses bones que ens passen.

8. Únicament les persones que s’atreveixen a fracassar en gran poden acabar triomfant en gran - Robert Francis Kennedy

Aquesta reflexió que parla de la gent ambiciosa ens la va deixar el germà més petit de John Fitzgerald Kennedy, que moriria de manera tràgica dins de l’Hotel Ambassador de la ciutat californiana de Los Angeles.

9. Es pot confiar en les males persones: no canvien mai - William Faulkner

Encara que desconeixem amb quins individus solia trobar-se el conegut poeta dels Estats Units, per les seves paraules podem deduir que no van causar-li una impressió gaire bona.

10. L’amic és una persona que accepta els límits que tenim però que busca que progressem - Anònim

Què t’estimes més? Un individu que t’empenyi al màxim o que únicament et doni un copet a l’esquena i no t’estimuli per a res?

Els nostres amics ens ajuden a progressar
Els nostres amics ens ajuden a progressar | Psicología y Mente
 

11. Perdona sempre el teu enemic, perquè no hi ha res que pugui ofendre’l més - Oscar Wilde

El famós autor d’obres de renom com ‘El fantasma de Canterville’ era conscient de la millor manera de causar polèmica a través del seu enginy àcid.

12. Un amic de debò ho sap tot sobre tu i continua sent amic teu - Kurt Cobain

El líder del mític grup de música Nirvana no sempre es comportava com el guitarrista carismàtic que vèiem a l’escenari: a la seva intimitat, el món interior que allotjava era ben fosc i no tothom ho sabia.

13. Voleu comptar els vostres amics? Caieu en l’infortuni - Napoleó

Segurament has sentit alguna vegada que els amics poden comptar-se amb els dits d’una mà. No estem segurs del tot de si l’insigne militar tenia la raó o no.

14. Les bones estones cal fabricar-les; les dolentes venen soles - Joaquín Vargas Gómez

Molta gent creu que l’existència està farcida d’experiències dolentes que van passant en moments diversos. Per aquesta raó, ens hem d’assegurar de fabricar tants instants macos com puguem, per mirar de compensar els més negatius que ens aporta només el fet d’existir.

15. Quan t’embargui una gran alegria, no prometis res a ningú; quan t’envaeixi una gran ira, no contestis cap carta - Proverbi xinès

El coneixement i la saviesa mil·lenària dels xinesos ha tingut sempre una gran reputació. Aquesta vegada, ens recomanen que no permetem que les emocions que sentim ens dominin i que no fem res que en un futur pugui resultar comprometedor.

16. L’ambició és la riquesa dels pobres - Marcel Pagnol

El conegut director de cinema francès estava convençut del fet que l’ambició és la forma amb la qual els individus que no tenen inquietuds a la vida es fixen unes metes.  

17. Existeixen dues formes de ser feliç: una, fer-se l’idiota; una altra, ser-ho - Enrique Jardiel Poncela

Què en penses? Únicament es pot assolir la felicitat si s’és neci? Deu ser cert que la ignorància equival a la felicitat?


18. Les tres malalties de l’home actual són la incomunicació, la revolució tecnològica i la seva vida centrada en el seu triomf personal - José Saramago

Aquesta afirmació resulta totalment encertada en el món actual. La tecnologia s’ha expandit i s’ha infiltrat a la vida quotidiana de les persones, i a poc a poc això ens ha fet ser com som avui i ha fet que les persones lluitem les unes amb les altres per tal de triomfar.

19. Els caçadors atrapen les llebres amb gossos; molts homes atrapen els ignorants amb lloances - Plutarc

Segons el gran filòsof grec, les adulacions poden fer-nos un gran servei a l’hora de detectar els ignorants, perquè els més cauts optaran per no contestar quan se’ls afalaga.

20. No admirar-se de res resulta encara més neci que admirar-se per tot. És el mateix que no fixar-se en res - Fiódor Dostoievski

Vivim en un planeta on no totes les coses tenen la capacitat de causar-nos les mateixes sensacions. Cal que sapiguem què ens causa motivació o què ens agrada i què ens estimula ben poc.

21. Estimar una persona per intentar que canviï vol dir assassinar-la - Igor Caruso

Aquestes paraules haurien de quedar ben gravades a la memòria de tothom que vol modelar algú segons allò que li agrada i que prefereix, anul·lant l’altre com a persona.

Quan estimem algú no hem d'intentar canviar-lo
Quan estimem algú no hem d'intentar canviar-lo | Cedida

 

22. La vida és una pel·lícula mal muntada - Fernando Trueba

El geni del cinema espanyol ens transmet amb aquestes paraules que la pel·lícula de la nostra existència no ens permet treure ni afegir les escenes que ens convinguin a la cinta. És una pena, perquè molta gent passaria hores i hores a la sala de muntatge per mirar d’arreglar la pel·lícula.

23. No vull estar lliure de perills, només vull el coratge per afrontar-los - Gabriel Marcel

Sovint, allò que fa que quedem immobilitzats davant de nous reptes no és el perill, sinó la manca de valor que necessitem per enfrontar-nos-hi.

24. Només hi ha dues coses importants en aquesta vida: la primera és el sexe, i la segona... m’ha fugit del cap - Woody Allen

El cineasta Woody Allen fa aquí una afirmació ben aguda. Podria ser que fos cert allò que diuen que el sexe en excés pot dificultar la memòria. Jo l’altre dia… on era? Bé, no ho puc recordar...

25. No hi ha res que duri per sempre, ni tan sols els teus problemes - Arnold H. Galsow

En el cas que tendeixis a ofegar-te dins d’un got d’aigua, aquesta mena de frase pot ser-te molt útil per tal d’obrir els ulls i veure que no hi ha res tan horrorós com sembla, perquè totes les coses s’acaben.

26. Pocs veuen allò que som, però tots veuen allò que aparentem - Nicolás Maquiavel

En un món on es valoren les aparences per sobre de tot —i de les coses que escollim amagar—, aquesta reivindicació està totalment vigent: tot i que mirin de fer-nos creure una altra cosa, no som únicament allò que la gent veu des de l’exterior.

27. La por del perill és deu mil vegades pitjor que el perill en si mateix - Daniel Defoe

Cal recordar que ‘Robinson Crusoe’, de Defoe, és una de les històries més famoses de la literatura de tots els temps. Parla de les desventures d’un nàufrag que lluita per sobreviure enmig d’una illa deserta, una situació límit que farà que s’hagi d’enfrontar als seus temors per tirar endavant.

28. Explica’m què penses que ets i et diré què no ets - Henri Fréderic Amiel

En resum: abstén-te de pretensions. Allò que expliques de tu sovint no correspon amb la realitat i, per tant, has d’actuar humilment abans de dir segons què.

29. Els miralls es fan servir per veure’s reflectit; l’art serveix per veure’s l’ànima - George Bernard Shaw

Els artistes sovint utilitzen l’art com una eina introspectiva a través de la qual poden expressar les seves emocions i pensaments més íntims.

L'art és una eina introspectiva que fan servir les persones per expressar-se
L'art és una eina introspectiva que fan servir les persones per expressar-se | Arxiu delCamp.cat

 

30. Dir «t’estimo» és una conversa i no un missatge - Douglas Stone

A voltes, aquestes paraules que molts valoren enormement és un repte gegant per a determinades persones, sobretot si tenen una naturalesa tímida o si els és molt difícil expressar allò que senten.

31. El pitjor dels complexos d’inferioritat és que els tenen les persones equivocades - Alain Deloin

Sovint tenim ben clar per què alguns individus tenen complexos sense cap raó i per què n’hi ha uns altres que, encara que en tenen moltíssims, no miren de camuflar-los més sovint.

32. Tot són sorolls per a qui té por - Sòfocles

Entre les diverses emocions que existeixen trobem la por, que bloqueja les opcions que tenim de fugir-ne. Per aquesta raó, quan tenim por sovint no sabem com fugir-ne, encara que la sortida sigui ben evident.

33. La persona que vulgui esgarrapar la lluna s’esgarraparà el cor - Gabriel García Márquez

Tot i que s’hagin de tenir ambicions, hem de procurar que no ens envaeixin i ens dirigeixin la vida. Els objectius que ens marquem sempre han de poder-se fer i no han de ser irrealitzables, perquè no es pot mirar d’aconseguir una cosa que no pot fer-se i que s’allunya de la realitat.

34. No recordem les persones per les vegades que fracassen, sinó per les que tenen èxit - Thomas Alva Edison

No has de tenir por a caure diversos cops per poder assolir els teus objectius. Es tracta de poder-los aconseguir i no dels intents que t’hagin calgut.

35. No vull estar lliure de perills, només vull el coratge per afrontar-los - Gabriel Marcel

Sovint, allò que fa que quedem immobilitzats davant de nous reptes no és el perill, sinó la manca de valor que necessitem per enfrontar-nos-hi.

36. La intuïció femenina és més precisa que la certesa masculina - Rudyard Kipling

És veritat? Les dones gaudeixen d’un sisè sentit que sovint no falla?

37. El més important no és el final del camí, sinó el propi camí. Qui viatgi massa de pressa es perdrà l’essència del viatge - Louis L’Amour

A voltes cal que recordem que la meta d’aquesta vida és el propi viatge que fem al llarg dels anys, i que no existeix una meta final. Per això, hauríem de mirar d’estar relaxats i de gaudir tot el temps que puguem.

38. L’home recorre a la veritat només quan va escàs de mentides - Juan José Arreola

El debat al voltant del tema de si l’ésser humà és dolent o bo per naturalesa sempre ha causat molta controvèrsia. Si resulta que les persones són bones, aleshores per quin motiu utilitzem les mentides amb més freqüència de la que ens agradaria?

 

39. Mai deixo de recordar que ja només el simple fet d’existir és divertit - Katharine Hepburn

La polifacètica i també perspicaç actriu Katharine Hepburn traspuava optimisme, un fet que podem observar en tots els seus treballs. Una gran lliçó per recordar quan ens envaeixen sentiments negatius.

 

40. No omplis la teva vida d’anys, omple els teus anys de vida - Anònim

Això ens incita a aprofitar bé tot el temps que tenim, perquè no podem saber mai fins quan viurem ni en quin moment ja no podrem aprofitar aquest temps de vida.


Comentaris

envia el comentari