IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les 19 millors pel·lícules que parlen de dones inspiradores

Films protagonitzats per personatges femenins sorprenents que no han deixat indiferent ningú

Penélope Cruz en Volver
Pel·lícules amb personatges femenins que han causat una gran impressió | IMDB

Algunes històries de la gran pantalla marquen un punt d’inflexió en la manera que tenim de veure la vida. De fet —i no en va—, sovint es diu que «una imatge val més que mil paraules».

El temps que dura una pel·lícula serveix per transportar-nos a una altra realitat. Si, a més, la història parla de dones inspiradores que algunes vegades —i cada cop més sovint— destaquen a la pantalla, amb personatges que són influents i únics, segurament ens aporta un nou referent per a la nostra vida quotidiana.

En el cas que tinguis ganes de gaudir d’una bona sessió cinematogràfica que no et deixi indiferent, gràcies a personatges femenins forts, valents i determinats, pots trobar una recopilació d’aquests films al llistat que et presentem a continuació de pel·lícules que parlen de dones molt inspiradores.

Les 19 millors pel·lícules que parlen de dones inspiradores

Passa una bona estona amb una història protagonitzada per veritables heroïnes de cap a peus.

1. Criades i senyores

Aquest film ensenya els inicis de la metamorfosi de la societat americana de la dècada dels 60, un moment en què les diferències entre classes socials s’accentuen també a través de les diferències racials de l’època a nord-amèrica.

Amb el títol anglès original de ‘The Help’, ‘Criades i senyores’ ens aporta una reflexió al voltant de les dones negres en un moment en què patien una discriminació tan gran i insuportable que va acabar potenciant el creixement del moviment pels drets civils.

La Skeeter és una noia que forma part d’una família acomodada que té ganes d’escriure un llibre que parli de les dones de raça negra que formaven part del servei a les seves cases. A través del seu prisma, descobrirem les vides d’algunes d’aquestes lluitadores increïbles, a banda de veure el paper que van exercir, des de la seva posició totalment humil, per operar un canvi en la manera de pensar de la resta del món.

 

2. Erin Brockovich

Si demanem a algú que esmenti un llargmetratge que parli de dones inspiradores, segurament ‘Erin Brockovich’ seria un dels primers que li vindrien al cap.

La protagonista del film du el mateix nom, Erin Brockovich, i és una mare divorciada que lluita per tirar endavant amb els seus tres fills. Tot i viure una existència plena de dificultats, no renuncia a la seva ambició d’esdevenir una advocada d’èxit. Les seves conviccions fortes i una gran seguretat en ella mateixa faran que pugui enfrontar-se amb coratge als obstacles que s’anirà trobant mentre lluita per portar als tribunals un cas molt important i amb una gran repercussió per a la societat.

3. La teniente O’Neil

Aquest film mostra com la provocació de pensar que una persona no serà capaç de sortir-se de les estadístiques pot ser un motor que mogui la gent.

D’aquesta manera, la tinent Jordan O’Neil —interpretada per la cèlebre Demi Moore— serà la primera dona que integri el cos d’elit de l’exèrcit del seu país, demostrant a tothom que té les mateixes capacitats que qualsevol home que pugui superar l’entrenament duríssim pel qual han de passar. No sembla que l’intimidi gens el fet que el 60% d’aquests homes es rendeixin a la meitat del camí, sinó tot el contrari.

 

4. Els jocs de la fam

El llargmetratge està ambientat en un món futur, on la societat està dividida en districtes i els seus habitants viuen tiranitzats per una elit minoritària. Aleshores, apareix la Katniss Everdeen, un símbol que retorna l’esperança al poble oprimit.

La protagonista de la història és una noia jove que ha desenvolupat una personalitat dura a causa dels horrors que, des de petita, ha vist a les mans del Capitoli. Posseeix un valor i un sentit de la justícia que fan que desafiï el sistema.

Els inicis de la seva lluita es basen en l’amor que sent pels seus éssers estimats, un motor que la mou en un combat per la supervivència dins d’un joc inhumà i cruel, i que la transforma en un símbol de rebel·lió i esperança per al poble tiranitzat i sotmès.

 

5. El somriure de la Mona Lisa

Alguns docents ens ensenyen moltes més coses de les que s’havien proposat i, quan això passa, esdevenen figures i records que ens acompanyaran durant molt de temps.

La Katherine Watson és una professora d’Història de l’Art en una universitat dels Estats Units que il·lustra a la perfecció aquesta mena de situacions. Durant la dècada dels 50 i amb els ideals femenins propis de l’època, prova de ser una inspiració per a les joves estudiants perquè s’emancipin i prenguin el control de les seves pròpies vides.

6. Vera Drake

La Vera Drake és la dona que protagonitza aquest film que du el mateix nom que ella i constitueix un gran exemple de persona que viu per ajudar els demés. De totes les fórmules que hi ha per fer-ho, troba la seva pròpia gràcies al paper —polèmic i alhora aclamat— que du a terme a la societat d’aquella època: contribuir a la pràctica d'avortaments clandestins de manera altruista.

 

7. El diable es vesteix de Prada

Es tracta d’una producció cinematogràfica ideal sobre el tema de les dones inspiradores per tothom que vulgui veure un paradigma de dona influent i poderosa en un àmbit extremadament elitista del segle XXI: el món de la moda. La Miranda Priestly, interpretada per la gran Meryl Streep, és una redactora molt freda que està inspirada en l’Anna Wintour, l’ànima de Vogue, i que  encarna aquest ideal per tothom que sent admiració per aquesta mena de persones.

Ara bé, hi haurà altra gent que preferirà inspirar-se amb la figura de l’Andy, paper que fa la coneguda actriu Anne Hathaway. Es tracta d’una periodista molt jove que assoleix la posició d’assistent de la Miranda i es transforma en una persona molt diferent, però que després pot plantar la dona que representa tota una icona en el món de la moda per tornar a convertir-se en la persona que era abans i recuperar el curs de la seva carrera.

 

8. Figures ocultes

Parla d’una història real, de tres grans dones que van tenir un paper clau per a la cursa espacial. Gràcies al film, molts van descobrir atònits que el projecte ambiciós de fer que l’home viatgés a l’espai amagava la figura de tres dones matemàtiques brillants que treballaven d’amagat per portar-lo a terme amb èxit.

Als anys seixanta, ser una dona negra, intel·ligent i membre del personal de la NASA podria haver causat un gran escàndol a l’interior de la societat nord-americana.

 

9. Thelma i Louise

Dues dones genuïnes amb un esperit lliure, unes característiques que només eren permeses als homes d’aquell temps, estaven fartes de viure esclavitzades en una societat masclista que les oprimia. Per això, totes dues amigues van decidir embarcar-se en una aventura on poguessin ser elles mateixes, assumint-ne totes les conseqüències fins al final.

 

10. Volver

Almodóvar destaca per la seva capacitat única a l’hora de crear personatges femenins. A ‘Volver’ podem percebre una mena de fil conductor invisible a l’essència personal dels protagonistes del film, dones connectades al llarg de tres generacions. Aquestes protagonistes tan especials també són úniques a l’hora d’entomar els girs del destí i la duresa de la vida.

 

11. Chocolat

Una producció deliciosa farcida de personatges encisadors, començant per la seva protagonista Vianne, que podríem observar com una representació de gran quantitat de dones del segle XXI gràcies seu esperit nòmada i independent, al caràcter disruptor i emprenedor que té, al fet de ser mare soltera i, finalment, a la seva gran capacitat de canviar per si mateixa les idees més tradicionals del poble on acaba instal·lant-se.

 

12. Ágora

La pel·lícula ens parla de la història d’Hipàtia d’Alexandria, una dona que va ser matemàtica, astrònoma i filòsofa en una de les èpoques daurades de la cultura d’Egipte, just abans que quedés destruïda a mans dels fanàtics del cristianisme. Hipàtia també va morir per culpa d’aquests homes, mentre defensava el diàleg i la raó com a mecanismes de progrés social.

 

13. Kill Bill

Uma Thurman fa d’heroïna en aquest relat de venjança, carregat de converses i moments que transmeten valors poc esperats en un film d’acció i ple de violència: algunes sorpreses ens arriben a través de l’admiració mútua que reconeixen sentir les «enemigues íntimes» o del codi de respecte que predomina entre totes dues mentre lluiten a mort i quan una diu que està embarassada i es converteix així en motiu de treva automàticament.

 

14. En terra d'homes

La intèrpret Charlize Theron fa de Josey, una dona que s’ha divorciat fa poc i que, amb els seus dos fills, retorna a la terra natal per posar-se a treballar a les mines de ferro i, així, fer que la seva família pugui tirar endavant. Però allò que posa a prova la resistència de la protagonista no és la duresa o el risc que representa aquesta feina, sinó l’assetjament que pateix a mans dels seus companys de feina i la intolerància que els desperta el fet d’haver de competir amb una dona per una feina.

 

15. Buda explotó por vergüenza

La Baktay és una nena afganesa que té sis anys i que mostra la voluntat natural de desenvolupament que pot tenir una dona amb unes inquietuds, una convicció i un enginy admirables per superar les barreres que la seva cultura ha imposat. La Baktay demostrarà una capacitat de resiliència sorprenent enfront dels problemes que se li presentaran a causa del seu gènere.

 

16. Frida

Aquesta pel·lícula mostra la vida de la coneguda artista mexicana Frida Kahlo, que sempre va ser una dona revolucionària, disposada a desafiar les convencions al voltant de la dona i l’amor. Kahlo va saber utilitzar la pintura per canalitzar el seu patiment, transmetent amb les seves obres els girs i les etapes de les seves emocions, de manera poètica i alhora intensa.

 

17. Coco, de la rebel·lia a la llegenda de Chanel

Aquesta és una altra producció cinematogràfica que tracta el tema de les dones inspiradores en el món de la moda.

En concret, ens transporta a l’època en què Coco Chanel va començar en aquest univers abans d’esdevenir una icona de l’alta costura. Ens mostra el personatge des dels seus inicis, una època en què era una noia jove amb un origen humil i una situació gens fàcil, i la seva gran determinació per transformar les normes estilístiques que tallaven les ales a les dones d’aquell període. Ho va fer amb molta intuïció, però també amb una gran valentia que es requeria per trencar amb els cànons vigents.

 

18. Joy

Un film que comença amb la cançó mítica «I feel free» de Cream promet molt, i després de veure’l es pot comprovar que no decep, en part també gràcies a l’actuació estel·lar de Jennifer Lawrence com a protagonista.

‘Joy’ narra la història de diferents dones que pertanyen a quatre generacions diferents d’una mateixa família. L’eix vertebrador, però, se centra en la Joy, una jove que té tres fills i que té la intenció de tenir cura de la seva complexa família costi el que costi.

La Joy sempre ha sigut una persona creativa i enginyosa, també a l’hora de buscar solucions, i en un moment específic aquesta personalitat l’ajuda a transformar tant la seva vida com la dels seus éssers estimats. Una pel·lícula molt emotiva sobre el lideratge femení, l’amor i la lleialtat.

 

19. El diari de Bridget Jones

El gran encant d’aquesta dona es basa en el fet que no segueix els patrons de dona ideal que marquen les convencions. Amb un humor molt captivador que juga amb tota mena de situacions incòmodes, aquesta londinenca que ronda la trentena ens dona una perspectiva d’allò més divertida sobre el fet de ser imperfecta i per aquesta raó l’hem inclòs dins de la llista de films amb dones inspiradores.


Comentaris

envia el comentari