IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les 14 millors pel·lícules sobre intel·ligència emocional

Produccions molt interessants que tenen un cantó humà marcat

Les millors pel·lícules que tracten el tema de la intel·ligència emocional
Les millors pel·lícules que tracten el tema de la intel·ligència emocional | Psicología y Mente

T’has plantejat mai per quina raó alguns intèrprets de cinema irradien molta simpatia? Aquests actors han après a controlar i transmetre les emocions que senten.

La història del cinema està integrada per una gran varietat d’històries en què les emocions juguen un paper clau. Són films que aporten eines molt útils per intentar descobrir millor com funcionen les relacions humanes —que són extremadament complexes— i per veure com podem teixir uns lligams més sans.

 

Les 14 millors pel·lícules sobre intel·ligència emocional que no et pots perdre

No sabries dir ben bé per què, però la realitat és que tant el llenguatge corporal com les eines de persuasió o la comunicació emprada per diversos intèrprets quan actuen a la gran pantalla ens poden deixar una petjada molt profunda a l’inconscient.

Tot seguit, et presentem una recopilació de les 14 produccions cinematogràfiques que et permetran copsar els fonaments de la intel·ligència emocional i de les habilitats socials.

1. Jack et la Mécanique du cœur | Els vincles emocionals

Un llargmetratge d’animació que ens presenta en Jack, un jove que al lloc del cor hi té un rellotge de cucut que continuarà en funcionament només en cas que no s’enamori. Un bon dia la seva existència es trastoca quan coneix la Miss Acacia, una dona que el farà deixar la seva zona de confort.

2. Com ensinistrar un drac | El valor de l’amistat

‘Com ensinistrar un drac’ també és un film d’animació que, en aquest cas, ens trasllada a un poble habitat per víkings. Un dels adolescents que hi viu es guanyarà l’amistat d’un drac, una de les criatures més temibles per al seu poble. Els dos personatges s’arribaran a complementar molt bé mentre descobreixen els seus punts forts recíprocament. Un dels films més idonis per mostrar en què consisteix la intel·ligència emocional als més menuts.

3. Cadena Perpètua | Conservar l’esperança

Sota el títol anglès de ‘The Shawshank Redemption’, aquest film és molt particular i difícil d’oblidar. En Morgan Freeman i en Tim Robbins encarnen dos presoners —en Red i l’Andy, respectivament— que es troben tancats dins d’una presó estatal dels Estats Units. Tot i que l’Andy  és innocent, no veu cap altre futur que el de malviure dins d’una presó gestionada per individus corruptes.

Tots dos presos gaudiran de la companyia mútua que els donarà una mica de llum en aquests moments tan foscos. A més, l’Andy està carregat d’optimisme i això farà que pugui idear una manera de fugir d’aquest infern, a través d’una dosi monumental de ganes de viure i d’esperança. 

4. Una ment meravellosa | Valors d’autosuperació

Aquest film dramàtic produït als Estats Units data de 2001 i en anglès té el títol original ‘A beautiful mind’. Protagonitzada per en Rossell Crowe, explica la primera etapa vital d’un jove prodigi de les matemàtiques que du el nom de John Nash i que un bon dia comença a patir una esquizofrènia paranoide i també deliris, cosa que origina conflictes al seu entorn. El Dr. Rosen li recomana que es prengui una medicació específica contra aquests problemes, però en John opta per no medicar-se perquè pensa que podrà lluitar contra aquestes patologies a la seva manera. Després de molt d’esforç en John acaba sent guardonat amb el Premi Nobel.

El film, a través d’un periple per la cara més introspectiva de l’àmbit de la intel·ligència emocional, ens ensenya amb molta traça de quina manera l’autosuperació és possible en els moments més durs.

5. Hitch, especialista a lligar| Atraure i seduir

Will Smith protagonitza aquest film, en què interpreta un ‘coach’ de seducció que es dedica a fer que els homes exitosos en els negocis que ho desitgin puguin trobar parella. Aquesta producció cinematogràfica té una moralitat interessant, que transmet que l’habilitat més rellevant és l’autoconfiança. Molt aconsellable sobretot en els casos en què s’estigui amoïnat per les habilitats per seduir altres persones.

6. Jerry Maguire | El valor de l’amistat

 ‘Jerry Maguire’ és un film que ens aporta una visió extensiva sobre el màrqueting dut a terme en un negoci petit. Un Tom Cruise molt jove protagonitza la producció amb el paper de Jerry, un representant esportiu que perd els clients del seu negoci per culpa d’una baralla absurda, que li costarà molt cara i farà que acabi perdent-ho gairebé tot.

Aquest episodi marca un punt d’inflexió molt important a la vida d’en Jerry, que començarà un trajecte molt dur per tal d’intentar recuperar el seu bon nom a nivell professional. Haurà d’enfrontar-se a molts obstacles i utilitzar al màxim les seves habilitats d’atracció i comunicació. En el cas que tinguis ganes de millorar les teves habilitats socials i de comunicar-te amb més empatia, hauries de veure aquesta pel·lícula com més aviat millor!

 

7. El método | Discursos i argumentacions

Enmig d’una important crisi de l’economia, un grup de persones format per alts executius es disputen un càrrec directiu en una gran multinacional.

Per aconseguir aquest càrrec, es presenten a una oficina on es nota la tensió a l’ambient, i també el nerviosisme dels candidats. Aquests acaben adonant-se que els han tancat a tots i aleshores els demanaran que duguin a terme una varietat de proves col·lectives centrades en les seves habilitats argumentatives, per tal d’escollir-ne un per al càrrec.

Aquesta pel·lícula resulta d’una adaptació de l’obra de teatre catalana ‘El mètode Grönholm’ i mostra com les habilitats socials també poden utilitzar-se amb finalitats perverses, posant el focus sobre la crueltat que pot amagar-se rere l’argumentació i la competència despietada que poden desfrenar les dinàmiques grupals.

 

8. Del revés | Les cinc emocions bàsiques

Aquest film, molt conegut pel seu títol anglès ‘Inside out’, està produït per Pixar i ens parla de les cinc emocions essencials que tot humà pot experimentar: l’ira, l’alegria, la por, el fàstic i la tristesa són les protagonistes de la pel·lícula i les encarnen cinc personatges microscòpics que controlen el cervell —i, d’aquesta manera, les sensacions, els sentiments i l’actitud— de la Riley, una adolescent que pateix una crisi identitària perquè tot just ha anat a viure a un altre lloc i ha de plantar cara a una vida nova i desconeguda.

Plena d’humor i de moments memorables, la producció narra amb una gran didàctica com poden influir les emocions a la nostra vida quotidiana i t’ajudarà a copsar que els sentiments més «tòxics» que experimentem i dels quals ens mirem de desfer —com ara l’enuig o la por— ens ajuden a adaptar-nos al nostre entorn.  

 

9. Wall·E | La rellevància de la comunicació no verbal

Estrenada el 2008 sota la batuta de Disney-Pixar, ‘Wall·E’ ens transporta a un futur apocalíptic en què la Terra ha estat abandonada per culpa de l’excés de deixalles però en Wall·E, un robot de neteja, s’hi ha quedat i segueix actiu. 

Un dia, una robot d’última generació anomenada EVE arriba a la Terra amb la missió de trobar-hi alguna senyal de vida. En Wall·E s’enamora de l’EVE i i la segueix fins que arriba dins d’una nau espacial molt gran on conviuen les restes de la humanitat.

El film conté una gran quantitat de moralitats, que van des dels perills d’una dependència abusiva de la tecnologia fins als problemes originats pel consumisme excessiu i per la mala gestió de les deixalles. Ara bé, un dels interessos principals de la pel·lícula es basa en la comunicació: de fet, els dos robots que protagonitzen la producció es comuniquen exclusivament a través de sons robòtics i del llenguatge corporal. ‘Wall-E’ t’acostarà al món de la comunicació no verbal per mitjà de les microexpressions que fan servir els seus protagonistes i dels gestos que els serveixen per establir una comunicació efectiva.

10. Angel-A | Reforçar l’amor propi

Aquesta pel·lícula narra la història d’un home que està a punt de suïcidar-se però que finalment opta per donar-se una oportunitat per viure quan coneix l’Angela, una dona que tindrà un paper molt important a la seva vida perquè l’ajudarà a tornar-se a estimar. El cineasta francès Luc Besson barreja aquí elements de l’assaig, de la comèdia i del romanç. A banda, l’escena en què els protagonistes se situen davant d’un mirall s’ha fet viral.

 

11. L’onada | L’impacte de la manipulació

Durant una setmana de projectes escolar que vol centrar-se a mostrar als estudiants les virtuts que té la democràcia, un professor decideix dur a terme un experiment per tal d’explicar en què consisteix una dictadura, a través de la creació d’un moviment juvenil inspirat en l’entorn militar i que rep el nom de «L’onada».

En un començament, l’experiment és tot un èxit: els estudiants participen en l’activitat de bon grat i veuen de prop el funcionament de la política. Ara bé, el moviment es fa molt present a través d’actes violents d’amagat del professor, que veu com la situació se li escapa de les mans.

El film representa una crítica social molt interessant, en què queda palès com els discursos demagògics i de caire feixista poden tenir molta influència en petits grups de persones i afectar negativament la intel·ligència emocional d’aquells individus que no han construït del tot la seva identitat personal.

12. Diplomàcia | L’art de la persuasió

Un llargmetratge que ens trasllada a l’època de la Segona Guerra Mundial a través d’una reunió molt important: un cònsol suec es troba a l’hotel Meurice amb el governador militar nazi de París: Dietrich von Choltitz. El cònsol mira d’aconseguir que el general no doni la instrucció de fer volar pels aires els principals monuments de la capital francesa.

Aquesta producció mostra el paper clau que té la intel·ligència emocional a l’hora de fer política i també durant els conflictes bèl·lics, remarcant virtuts com les habilitats socials, la cautela, la persistència i la capacitat de negociar.

13. Buscant l’Eric | Poder demanar ajuda

El film està protagonitzat per un carter divorciat resident a Manchester. No viu una vida fàcil i és víctima d’una depressió molt forta. La passió que sent pel futbol, barrejada amb el mal costum de consumir marihuana, originaran l’aparició —durant un episodi psicodèlic— del futbolista retirat Eric Cantona. Amb la seva companyia i els consells que li dona, anirà sortint a poc a poc de la situació complicada en què es troba.

Aquesta producció cinematogràfica altament recomanable fa un retrat fidedigne de la millora que pot aportar a la nostra vida tornar-nos capaços de demanar ajuda, expressar els nostres sentiments i defensar els nostres drets.

14. El discurs del rei | Sentir pànic escènic

El príncep Albert es veu impulsat a accedir al tron com a rei Jordi VI després de la mort del seu pare i de l’abdicació del seu germà. Ara bé, té un problema important: quequeja i, per culpa d’això, té fòbia a parlar en públic.

Gràcies a les visites que fa a cal logopeda, es comença a posar a punt per un discurs d’extrema importància per al seu país que haurà de fer davant de moltíssima gent i que té l’objectiu de declarar la guerra a l’Alemanya nazi.

Aquest film exposa els trucs més importants per dur a terme un discurs exitós davant d’una àmplia audiència, com l’exercici de visualització, la pràctica, la síntesi del missatge, etc.

Conclusions

Aquesta recopilació ens mostra que la psicologia pot tractar-se al cinema, una cosa molt sana i que s’hauria de potenciar. Què en penses? Modificaries la llista amb algun títol? Estarem encantats que ens escriguis un comentari i ens segueixis a les xarxes socials.


Comentaris

envia el comentari