Nefertiti: los misterios alrededor de la más bella reina de Egipto

Els misteris de Nefertiti, la reina egípcia més bonica

Tots els detalls sobre aquesta figura tan coneguda

Reina d'Egipte i muller d'Akhenaton, Nefertiti representa tot un misteri dins del món de l'egiptologia  i ha donat lloc a tota una llegenda per als curiosos de l'antic Egipte. El seu conegut bust que van descobrir diversos arqueòlegs i que es troba exposat al Neues Museum a la ciutat alemanya de Berlín ha participat en la creació de la llegenda sobre la dona: la bellesa de Nefertiti és coneguda a través dels mil·lennis.

Qui va ser exactament Nefertiti?

La reina Nefertiti va formar part de la XVIII Dinastia d'Egipte. De fet, Nefertiti va esdevenir la Gran Núvia Reial del faraó conegut amb el nom d'Amenhotep IV, o Akhenaton o Amenofis, segons la font, que hauria viscut entre els anys 1353 o 1352 i 1338 abans de Crist. Una part molt important de la història que envolta aquest rei i aquest període, de fet, ha donat lloc a una gran discussió, començant pels orígens de Nefertiti: la seva identitat planteja alguns dubtes. Se sap del cert, però, que el seu nom feia una evocació al mite del principi femení per excel·lència: la deessa Hathor.

En algunes ocasions, Nefertiti —que va viure entre el 1370 abans de Crist i el 1330 abans de Crist— és identificada com la princesa Tadukhepa, que hauria estat la filla de l'emperador Tushratta i s'hauria casat amb l'anterior monarca Amenhotep III, i que després de casar-se una altra vegada hauria modificat el seu nom. També hi ha una altra hipòtesi, tot i que no està tan estesa, que afirma que Nefertiti hauria estat una princesa amb sang reial i d'origen egipci, que hauria estat la filla de la monarca Tiyi I i d'Amenhotep III.

Akhenaton i Nefertiti

Sigui com sigui i vingués d'on vingués Nefertiti va esdevenir la Gran Esposa Reial d'Akhenaton IV durant l'any 3 o el principi de l'any 4 del seu regnat. A més, serà l'Esposa Divina d'Amon.

No queda clar si, mentre el seu marit regnava, va tenir un paper actiu. Sembla que, a diferència d'allò que feien altres faraons, Akhenaton va renunciar a disposar de concubines o d'un harem i va consagrar Nefertiti com a esposa única. A banda, tots dos van decidir associar el tron i es van posar a regnar en companyia. Sovint, l'art de l'època fa que aparegui representada amb el seu marit i, per això, podem deduir que probablement hauria gaudit d'un paper d'allò més rellevant. 

Amb Akhenaton, la reina Nefertiti va engendrar sis filles: Meritaton, Meketaton, Ankhesenpaaton, Neferneferuaton-Tasherit, Neferneferura i Setepenre. Aquesta última, de fet, va néixer durant l'any 1339 abans de Crist. Igualment, una bona part dels especialistes van afirmar que era la progenitora de Tutankamon, que de manera oficial es deia que era fill d'Akhenaton i d'una de les seves germanes. 

Nefertiti, durant molt de temps, va ser representada al paisatge arquitectònic d'Egipte, sobretot a Karnak, al temple d'Aton. Igualment, cal remarcar que el faraó que va dur a terme la construcció d'una ciutat al damunt d'Amarna va aconseguir immortalitzar la dona en una posició tradicional de faraó, amb la corona i infligint càstigs als seus enemics. Es tracta de l'única dona d'un monarca que apareix representada així. Igualment, la trobem representada dins de la tomba dels nobles, tot i que du una corona més petita que la del seu espòs.

Nefertiti: los misterios alrededor de la más bella reina de Egipto
Nefertiti: tots els misteris que has de saber al voltant de la reina egípcia més bonica de tots els temps | HOROSCOPOMAGICO.COM

 

La participació de la princesa del Nil serà molt important pel que fa al desenvolupament de la religió nova dedicada al déu Aton al llarg de les cerimònies religioses. De fet, hi participarà amb el seu marit, que ostenta el títol de «Gran Sacerdot d'Aton». La influència pel que fa al monarca, el seu poder i la seva fama no pararan d'augmentar fins que desapareix de forma misteriosa.

El regnat de Nefertiti va presentar moltes innovacions. Durant aquesta època, per exemple, va veure la llum una tradició artística nova, farcida de sensualitat i amb un codi estètic nou. Amb Akhenaton, eren la parella que estava més vinculada a nivell polític des de l'època d'Amenofis III i Tiy. De la mateixa manera que ells, s'associen a les cerimònies. Ara bé, com a gran novetat des del començament l'art oficial ens els mostra en escenes familiars que, fins aleshores, es pensava que eren massa íntimes per ensenyar-les.

Durant els seus anys finals, pot ser que Nefertiti i Akhenaton s'haguessin separat, si tenim en compte que la filla gran dels dos, Meritaton, va substituir la reina a les cerimònies amb el monarca, i que ostenta el títol de «mestressa de casa seva». Podria ser que els motius d'aquesta separació haguessin estat polítics. 

La desaparició de la reina i la seva tomba

El final de la vida de la dona està envoltat de misteri. Nefertiti, de fet, va deixar d'aparèixer en públic pels volts de l'any 12, després que s'haguessin dut a terme les celebracions per homenatjar la mort de Meketaton, la seva segona filla. Des d'aleshores, es retira de l'esfera pública i política d'Amarna, i s'esborra el seu nom dels monuments per substituir-lo pel de Meritaton. 

Al voltant de la desaparició de la dona, hi ha diversos experts que apunten que Nefertiti hauria pogut patir una desgràcia que hauria fet que algun enemic l'expulsés, com Kiya, o que patís una plaga o malaltia. De fet, alguns arqueòlegs han pogut trobar estàtues funeràries que duien inscripcions en nom de Nefertiti i fan que aquesta teoria guanyi pes.

Per això, la mort de Nefertiti resulta d'allò més enigmàtica, i no tenim constància exactament de com o de quan mor, ni del lloc en què es troben les seves restes, és a dir, la seva tomba. Els experts cada cop troben més poc probable que la reina no fos enterrada dins de la tomba reial d'Amarna TA26, tot i que va rebre l'assignació d'una habitació dins de la suite de l'enterrament del seu espòs Akhenaton, que estava inacabada.

En canvi, d'altres estudiosos com ara Joann Fletcher van explicar en públic que una mòmia de les dues que es van descobrir l'any 1898 a la tomba KV35 i que no es van identificar, que va rebre el sobrenom de «Dama Jove», seria la de la reina Nefertiti, amb el fonament de la tècnica de momificació.

De la mateixa manera, hi ha una teoria que afirma que Akhenaton hauria reposat a Amarna  i que, quan va morir la seva dona Nefertiti, s'hauria col·locat el cos de la dona amb el del faraó. Això no obstant, no se sap si les restes haurien quedat destruïdes quan va tenir lloc la profanació o si s'haurien enviat a Tebes en el moment en què Amarna va quedar abandonada.

Nefertiti: los misterios alrededor de la más bella reina de Egipto
No s'ha pogut determinar on era la tomba de Nefertiti | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

El bust de Nefertiti més conegut

Quan ja fa gairebé 3.400 anys que va morir, la reina Nefertiti continua essent una de les dones egípcies que desperten més desig. El Caire reclama el bust de la dona des dels anys trenta del segle passat, una autèntica obra mestra de l'art dels egipcis que es pot veure al Neues Museum de la capital d'Alemanya.

L'alemany Ludwig Borchardt va ser l'arqueòleg que va trobar el bust l'any 1912 a Tall al-Amārna, a Egipte, i l'hauria cobert amb argila per tal de poder-lo treure d'allà en secret i portar-lo al seu país de forma il·legal. Per això, quan ja han passat més de cent anys després de la troballa, continua el combat per la seva pertinença.

També et pot interessar...

  • Descobreix els secrets de la gran reina Cleopatra

  • Mitologia grega: els herois i les heroïnes més cèlebres

  • Recull dels 12 millors mites maies breus