IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La mort del fiscal general Maza genera un gran interrogant en com afectarà el procés català

Així ho ha explicat el president de la Unió Progressista de Fiscals, Emilio Fernández García

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, mort aquest dissabte, 18 de novembre
El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, mort aquest dissabte, 18 de novembre | Cedida

Aquest dissabte, 18 de novembre, va morir el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, en un hospital de Buenos Aires. El fiscal patia un problema renal, junt amb una infecció generalitzada, que es va complicar a causa de la seva diabetis i, no es va poder fer res per la seva vida.

Maza, estava en la ciutat argentina de Buenos Aires participant en una assemblea general de l'Associació Iberoamericana de Ministeris Públics. Aquest dijous, 16 de novembre, es va començar a trobar indisposat. Els metges que el van atendre van aconsellar que l'ingressessin en l'hospital.

Segons el ‘Nacional’, la seva última aparició en els mitjans de comunicació va ser el passat 30 d’octubre. Maza va anunciar la querella contra Puigdemont, Junqueras i la resta de consellers i membres de la Mesa del Parlament, acusant-los de delictes de rebel·lió, sedició i malversació.

Maza sempre s’ha mostrat molt crític amb tot el procés d’independència de Catalunya. Tanmateix dir, que ha estat ell qui ha presentat les querelles conseqüents d’empresonament al «govern legítim». Segons qüestiona ‘Nació Digital’, la pregunta és que passarà a partir d’ara amb els casos vinculats amb el procés català. Qui serà el seu substitut?

Com afectarà la mort del fiscal espanyol amb el procés sobiranista

‘El Suplement’ de ‘Catalunya Ràdio, ha entrevistat aquest diumenge, 19 de novembre, al president de la Unió Progressista de Fiscals, Emilio Fernández García. Tot i que de moment la nova elecció que ocuparà l’alt càrrec de fiscals de l’Estat és «pessimista», Fernández García ha donat algunes pistes. Segons el president, «els canvis en els casos catalans no vindran massa per una persona concreta», o sigui, per un nou fiscal.

Dues raons. La primera, és que ara mateix hi ha molts fiscals vinculats directament, o indirectament, a les querelles. Segona —el motiu més important—, «el destí de les causes el marcaran sobretot els criteris que fixi el Tribunal Suprem, amb una previsible unificació de les causes».

També ha dit que Maza, «no va ser un bon fiscal general de l'Estat». Simplement es va convertir en un «negociador» del Ministeri de Justícia. Així que en el procés d’elecció del nou fiscal general, es demana que «es garanteixi la transparència», i que la persona elegida, «presenti garanties d'imparcialitat».

Fernández García no ho veu amb optimisme a causa del que ha anat succeint fins al moment. Per poder escollir el nou fiscal general, primerament, el ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, ha de proposar un candidat al govern central i, aquest traslladarà el nom al Consell General del Poder Judicial. Un cop acceptada la proposta, el candidat haurà de comparèixer davant la Comissió de Justícia. Finalment, el rei signarà el seu relleu.


Comentaris

envia el comentari