IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les morts per resistència als antibiòtics superaran les causades pel càncer

Malalties que fa uns anys es curaven fàcilment amb antibiòtic com la pneumònia o la gonorrea ara es compliquen i no hi ha manera d'acabar amb elles

Els bacteris es fan resitents a la medicació
Els bacteris es fan resitents a la medicació | Defensa Central

L'Organització Mundial de la Salut considera que el principal problema de salut pública al món és la resistència als antibiòtics. Moltes malalties que fa uns anys es curaven fàcilment amb la dosi adequada de medicament ara es compliquen i no hi ha manera d'acabar amb elles.

Alguns dels bacteris que ja han creat resistència als antibiòtics tradicionals són el Klebsiella pneumoniae, que provoca la pneumònia, o el bacteri Neisseria gonorrhoeae, que provoca la gonorrea. També afecta altres infeccions com les adquirides als hospitals, les causades per ferides quirúrgiques o les d'orina, que es poden complicar greument.

Es calcula que ala UE moren 25.000 persones cada any a causa d'aquestes infeccions, per culpa que els bacteris són resistents a la medicació que s'aplica. I que a tot el món, arribaria a 700.000 morts l'any.

  

Segons afirmen els experts, si no s'aconsegueix posar fre a aquest fenomen, aquestes xifres s'incrementaran en els pròxims anys, i calculen que l'any 2050 la xifra pot arribar als 10 milions de morts causades per la resistència dels bacteris, i per tant es superaran les causades pel càncer.

  

Per què els bacteris no responen al tractament


Els bacteris tenen una gran habilitat per adaptar-se, mutar i adquirir i transmetre resistència als antimicrobians. Són capaces d'adaptar-se a canvis desfavorables de l'entorn i aquests canvis afavoreixen la supervivència i la proliferació de les cèl·lules bacterianes. Els gens bacterians es traspassen d'un microorganisme a uns altres, i els bacteris poden propagar-se a través del medi ambient, els animals i les persones.


Encara que, de forma natural, els microorganismes desenvolupen una resistència natural, tant l'ús excessiu com el mal ús dels antibiòtics també produeixen i acceleren la selecció i propagació dels microorganismes resistents.

Com fer un bon ús dels antibiòtics

Els experts recorden la importància de prendre antibiòtics només per prescripció mèdica i seguint de manera estricta dosis i horaris. L'augment en la prescripció d'antibiòtics per malalties que es podrien curar amb altres tractaments, no acabar el tractament prescrit, i l'automedicació, són els principals factors de l'augment d'aquesta resistència creada pels bacteris.

També, s'afegeixen el no seguir uns hàbits d'higiene adequats i la ràpida propagació dels bacteris en àrees on hi ha concurrència de malalts com per exemple centres mèdics i hospitals. Ja que som els mateixos individus els que podem transmetre els bacteris resistents a altres persones. Però, no només les persones ho podem fer, els animals de granja i els peixos d'aqüicultura que reben tractament antibiòtic també poden ser portadors de bacteris que ja han creat resistència si se n'ha fet un ús indegut.

Falsa creença


Existeix el mite que les persones es fan resistents als antibiòtics per menjar carn d'animals que han pres medicació, cal advertir que aquesta creença està desmentida pels experts. Que indiquen que qui desenvolupa les resistències són els bacteris, no les persones. I una vegada els bacteris aconsegueixen ser resistents, infecten les persones i els animals, que a la vegada, seran una nova font d'infecció.
S'aconsella que per prevenir infeccions es cuinin molt bé els aliments. Ja que una bona cocció ajuda a eliminar aquests bacteris resistents als antibiòtics.


Comentaris

envia el comentari