IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Multa sense precedents a dues famílies de Girona per no portar els seus fills a l'institut

Una de les famílies ha presentat al·legacions i el cas està pendent de resoldre's

Ajuntament de Girona | Arxiu

Dues famílies de la ciutat de Girona hauran de pagar una multa de 600 euros per no dur els fills a l'institut. L'Ajuntament de Girona és el primer de Catalunya que recorre a la via administrava per combatre l'absentisme escolar. Les dues sancions són per una «falta lleu» i les ha interposat la Direcció General de l'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). «El més important no és la quantia de la sanció, sinó el missatge que enviem: l'absentisme no pot quedar impune», ha valorat l'alcaldessa, Marta Madrenas. La comissió d'absentisme escolar de la ciutat, que funciona des del 2010, ha tractat un total de 80 casos el curs 2015-2016, el doble que un any enrere. Segons els responsables, aquest augment és fruit de la feina per detectar situacions en fase precoç. En els darrers anys, la comissió ha derivat vuit casos a la fiscalia i només un està pendent de judici, el d'un alumne de primària.

La comissió d'absentisme escolar de Girona ha aconseguit que, per primer cop, dues famílies de la ciutat rebin una sanció per no portar els fills a l'institut. Es tracta de les primeres multes que imposa la DGAIA a tot Catalunya per casos d'absentisme escolar. Un dels expedients —el d'un noi de 15 anys que no anava a classe des de 1r d'ESO— ja és ferm i la família ha rebut la sanció de 600 euros. En el segon cas, la família ha presentat al·legacions i el cas està pendent de resoldre's. Tanmateix, la bona notícia en aquest segon cas és que el jove ha tornat a l'institut, després que el curs 2015-2016 ni hi posés els peus. La regidora d'Educació, Isabel Muradàs, ha explicat que han decidit combatre els casos d'absentisme molt greu a través d'aquesta via perquè la tramitació per la via judicial és «poc àgil» i, sovint, els casos no s'han resolt i els estudiants ja han fet 16 anys. De fet, des del curs 2011-2012 s'han derivat a la fiscalia un total de vuit casos i només s'ha aconseguit que en prosperi un, que està pendent de judici. És el cas d'un noi de 5è de primària que està en mans de la fiscalia des del curs 2013-2014.

És per això que des de la comissió han optat per les sancions per la via administrativa. «El més important no és la quantia de la sanció sinó el missatge que enviem: l'absentisme no pot quedar impune», ha valorat l'alcaldessa, Marta Madrenas. De fet, si els alumnes continuen reincidint en no anar a classe, les famílies podrien rebre noves multes i la llei preveu sancions fins a 90.000 euros. Segons l'alcaldessa, la comissió ha estat «valenta» en fer el pas i convertir-se en la primera de tot Catalunya que inicia un expedient sancionador contra la família. «El nostre objectiu és garantir l'escolarització completa de tots els nens i joves per tal que tothom tingui igualtat d'oportunitats», ha valorat.

La comissió d'absentisme escolar de Girona funciona des del curs 2010-2011. Des de llavors, ha tractat una mitjana de 35 casos anualment. Ara bé, el curs passat la xifra es va doblar i va arribar als 80 casos. D'aquests, 46 són casos nous i la resta, 34, de seguiment. Des de la comissió no consideren que aquest increment sigui un element de preocupació, sinó tot el contrari. «És fruit de la feina de coordinació per detectar més casos i en una fase més precoç per poder-hi posar solució», ha manifestat la regidora d'Educació, Isabel Muradàs. A més, la xifra de casos tractats suposa l'1% del total d'alumnat escolaritzat a la ciutat de Girona.

D'aquests 80 casos, 17 són a primària i la resta a secundària on, segons els experts, costa més redreçar la situació. Tanmateix, la regidora d'Educació ha remarcat que la feina que es fa des de la comissió permet, en algunes ocasions, que l'alumne torni a classe. Concretament, dels 80 casos tractats el curs 2015-2016 es va aconseguir que 10 estudiants reprenguessin les classes amb regularitat. El curs anterior, en canvi, només es va aconseguir en cinc ocasions. Muradàs també ha destacat la feina que es fa en el si dels centres educatius. Segons una enquesta enviada a escoles i instituts —i que han respost el 70% dels centres—, la meitat dels casos d'absentisme regular i crònic es resolen al centre educatiu sense necessitat d'enviar-los a la comissió. Des de Girona esperen que el protocol que apliquen a la ciutat —on participa l'Ajuntament, representants dels centres educatius, la Policia Municipal, Mossos d'Esquadra, fiscalia i Generalitat— sigui útil per a altres municipis.


Comentaris

envia el comentari