Multes de milers d'euros per a 1,5 milions de llars si no instal·len un comptador per la calefacció

El govern espanyol ha postposat la tramitació d'una llei que compleixi amb les exigències europees sobre el sector

Imatge d'un comptador individual per a la calefacció central | Cedida

Uns 1,5 milions d'habitatges a tot l'Estat podrien ser sancionats amb multes entre els 1.000 i els 10.000 euros si no posen al dia la instal·lació dels comptadors de la calefacció central. Solament un 8% dels pisos que compten amb calefacció central a Espanya tenen comptadors de consum individual, i la directiva europea 2012/12 va voler posar fi a aquesta situació obligant als països a la instal·lació d'aquests comptadors. L'esborrany del Reial decret (R/D) d'eficiència energètica aprovat pel govern en funcions durant el passat mes de febrer, incloïa un article per complir amb aquesta directiva abans de l'1 de gener de 2017, però finalment va quedar fora del text aprovat, segons ha avançat El Confidencial.

La directiva segueix obligant l'Estat, igual que la resta de països europeus, a tramitar la legislació necessària per complir amb ella, i s'està treballant en una llei que ho reguli, encara que de moment no hi ha una data límit per a la seva aplicació. Aquesta situació posa a Espanya en la cua dels països europeus, amb solament un 8% de llars amb calefacció central que tenen un comptador individual, seguida del 10% de Portugal i l'11% de França. En canvi, Dinamarca, Àustria o Bèlgica ja compten amb més d'un 95% d'habitatges amb mesuradors instal·lats, i uns altres com Alemanya van legislar aquest sector abans que la UE dictés la directiva.

Per a les autoritats europees és vital que s'actualitzin els comptadors de calefacció perquè cada habitatge pagui segons el seu consum, i no en funció d'uns factors fixos com la superfície del pis o una quota fixa de les despeses de la comunitat. Aquesta situació deixava casos de desigualtat en els pagaments de la calefacció, ja que persones que no gastaven gens de calefacció durant l'hivern acaben pagant la mateixa quantitat que altres veïns que estan les 24 hores del dia amb la calefacció encesa, una cosa injusta segons la nova legislació europea. Amb l'adaptació dels comptadors individuals, les famílies podran estalviar-se entre un 20% i un 30% de l'energia que es consumia abans, encara que hauran d'afrontar una despesa que oscil·larà entre els 700 i els 1.100 euros.

De moment el govern espanyol no ha posat una data límit per a l'adaptació dels comptadors de la calefacció, encara que estan treballant en una nova legislació que probablement sí que inclourà uns límits d'execució. Des del Ministerio de Industria han assenyalat que, encara que Espanya és el país amb menor percentatge de comptadors adaptats, hi ha molts altres països europeus que estan en una situació similar: «estem treballant en això. No som l'únic país que va amb retard». «Des del 2007 és obligatori que els habitatges de nova construcció vinguin equipats amb comptadors de calefacció individuals», han explicat des del ministeri, però els de construcció prèvia a aquest any no.

Quan s'aprovi el nou Reial decret que inclogui la normativa per a aquest canvi, serà responsabilitat de les Comunitats Autònomes establir uns terminis perquè es produeixi la instal·lació dels nous comptadors, i les sancions econòmiques que es derivin per l'incompliment de la llei també recauran sobre les Comunitats. Encara que de moment no és obligatori el canvi dels comptadors per a la calefacció, des de la directiva europea del 2012, la demanda ha augmentat un 150%, mentre que en els primers nou mesos del 2016 l'augment ha estat del 30% respecte al mateix període de l'any anterior.


Comentaris

envia el comentari