El municipi espanyol on es consumeixen més drogues

A Europa, el segon Estat on es pren més cocaïna és Espanya

Este pueblo murciano supera ciudades como Madrid o París.
En aquest poble de la regió de Múrcia hi ha més consum de droga que a grans ciutats com París o Madrid | BRSREHAB.COM
 

L’Informe Europeu sobre Drogues publicat l’any 2017 determina que la droga estimulant que més es pren a tota Europa és la cocaïna, que supera el consum de marihuana. En concret, un 5,2% dels habitants del continent —17,5 milions de persones— l’ha provat alguna vegada. A Espanya també es consumeix aquest tipus de droga que prové de la fulla de la coca, i crida molt l’atenció un lloc determinat del país amb unes dades de consum alarmants: una petita localitat on semblaria que es pren més cocaïna que a ciutats de mida important com Madrid o París.

  Dades sobre el consum de cocaïna a l’Estat espanyol

  Al mateix informe es pot comprovar que, només per darrere de sis països —Hongria, França, República Txeca, Països Baixos, Irlanda i Regne Unit—, Espanya queda setena a la llista de països amb més drogues del continent. En el cas concret del consum de cocaïna, però, l’Estat espanyol es col·loca en segona posició d’Europa, una dada alarmant que ha inquietat el Ministeri de Salut.

  Aquest òrgan ha fomentat diverses campanyes publicitàries xocants per intentar reduir les xifres preocupants sobre consum de drogues recopilades al Pla Nacional de Drogues —amb una propensió a l’estabilitat durant els darrers anys—, però a banda d’això no s’ha fet gran cosa més.

  La darrera observació esveradora és la que afirma que un de cada tres adults confessa que ha pres alguna mena de substància narcòtica durant la seva vida. Els joves solen decantar-se pel cànnabis, però a mesura que l’edat augmenta també sol incrementar el consum de cocaïna.

  Fent un cop d’ull a les diverses comunitats autònomes podem observar que la comunitat on més cocaïna es pren són les Canàries: per cada 100.000 habitants d’aquestes illes, es prenen 183,2 quilos d’aquesta droga. La segueix la Comunitat Valenciana i després Galícia, amb 172,2 quilos i 143,5 quilos per cada 100.000 habitants, respectivament. Molt probablement, aquestes xifres estan vinculades al fet que aquestes comunitats tradicionalment han estat punts estratègics per a l’arribada de la droga al país.

  Pel que fa al consum d’altres substàncies addictives per regions, cal destacar-ne algunes:

  • Cànnabis: les Illes Balears i Catalunya són les dues comunitats amb més consum d’aquesta substància, amb el 13% dels habitants que en consumeixen.
  • Alcohol: Astúries encapçala la llista de comunitats amb més consumidors, amb un 87% de bevedors habituals.
  • Tabac: La Rioja és la comunitat espanyola amb més percentatge de fumadors: un 48% —gairebé la meitat dels seus habitants— consumeix tabac.

  El municipi que més cocaïna pren del país

  Si tornem a centrar-nos en les informacions recollides per l’Observatori Europeu de Drogues, destaca el fet que s’han obtingut mostres de 60 ciutats a 27 països diferents del continent i que, en primer lloc, hi trobem la ciutat d’Anvers, a Bèlgica: per cada 100.000 habitants, es consumeixen 914,8 grams de cocaïna. A continuació hi ha Londres, Zuric, Barcelona i Eindhoven. La sisena posició de la llista és la més sorprenent, perquè hi trobem Molina de Segura, una localitat de Múrcia de només 70.000 habitants.

  Passeig de los Rosales, situat a Molina de Segura
  Passeig de los Rosales, situat a Molina de Segura | IMATGE DE: ALL YOU NEED IN MURCIA
   

  Molina de Segura es troba a només 8 quilòmetres de la ciutat de Múrcia, a la riba esquerra del riu Segura. És una capital comercial i comarcal de la zona, que destaca per la seva animació i activitat. En concret, celebra diferents festes religioses durant l’any que reten honor als seus patrons, la Verge de la Consolació i Sant Vicenç. A banda, també resulta remarcable el fet que l’any 1858 hi va caure un meteorit durant la nit de Nadal, amb unes dimensions que superaven totes les que s’havien registrat amb anterioritat.

  En aquest municipi hi ha una expressió força arrelada: «Molina, ni la pols ni la farina». Ara bé, l’informe publicat per l’Observatori Europeu de Drogues en desmenteix certes qüestions.

  Gràcies a la recerca i les anàlisis de les diferents restes d’aquest tipus de droga localitzades a les seves aigües residuals s’han pogut recopilar les dades de l’informe, molt sorprenents: encara que només hi viuen 70.000 persones, per cada 1.000 habitants el consum s’eleva als 562 mil·ligrams de cocaïna i pot arribar a la increïble xifra de 651 mil·ligrams els caps de setmana, superant ciutats molt més poblades com Castelló, Madrid o París. Ara bé, pel que fa al consum d’altres substàncies com ara l’èxtasi o les amfetamines, les xifres són molt més insignificants.

  Podem refiar-nos d’aquestes dades?

  Encara que els responsables de l’informe afirmen que totes les dades recollides disposen de garanties científiques, tant els cossos de policia nacional i local que treballen al municipi com l’alcaldessa —Esther Clavero— ho neguen: aquesta última, a més, declara que les informacions de l’estudi difereixen en gran mesura amb les dades a disposició dels agents de seguretat, i es defensa destacant l’índex de baixa criminalitat del poble. Així doncs, només una de les dues parts tindria raó.

  La darrera operació policial relacionada amb el tràfic de drogues que es va produir al municipi va tenir lloc l’octubre de 2016 i va acabar amb la detenció de quatre camells —com se’ls sol dir habitualment— o individus presumptament relacionats amb un delicte contra la salut pública. Tots ells formaven part d’una organització delictiva que solia adquirir quantitats de cocaïna importants per tal de comercialitzar-la després en dosis més reduïdes.

  Ara bé, el volum de droga confiscada no va resultar prou significatiu per tal de posar de manifest la informació de l’estudi dut a terme a nivell europeu. De fet, podria ser que durant l’etapa per adulterar la cocaïna els membres de l’organització criminal haguessin llençat la droga per les clavegueres, cosa que després hauria pogut influir en les dades de l’informe. Hi ha moltes veus que defensen aquesta possibilitat, argumentant que és molt estrany que un municipi de 70.000 persones prengui més droga que la capital de l’Estat.

  Sigui com sigui, cal destacar una de les conclusions que es desprenen de l’informe: a tot el continent hi ha una propensió a consumir cada vegada més droga, i cada cop es comença a prendre’n abans. Tot i que sovint s’associa la cocaïna a les modes dels seixanta i dels setanta, aquesta droga continua molt arrelada avui en dia a la societat i, en els sectors de població més joves, comença a reemplaçar el cànnabis.


  Comentaris

  envia el comentari