Els narcisistes es poden detectar amb una única pregunta

Demanar-los això podria semblar inofensiu però serveix per enxampar-los fàcilment

La millor manera de descobrir si estàs davant d'un narcisista
La millor manera de descobrir si estàs davant d'un narcisista | Cedida

Segurament algun cop et deus haver demanat si un familiar, amic, company de feina o conegut és narcisista. Moltes actituds es poden vincular a aquesta categoria de persones, tot i que no es pot saber tan del cert si aquests comportaments poden causar problemes.

S’han escrit diversos textos sobre el trastorn narcisista de la personalitat i sobre les seves principals característiques, com aquest que vaig tenir el plaer d’elaborar fa un temps. Ara bé, avui vull anar una mica més enllà parlant d’una pregunta que, segons molts experts, podria ajudar a detectar els narcisistes.  

  • També et pot interessar: Les 35 preguntes més atrevides per escalfar l'ambient

És fàcil detectar un narcisista?

Existeixen tres maneres de detectar un narcisista. En primer lloc, pots anar amb aquest individu a fer una visita a un professional que treballi en l’àmbit de la salut mental per tal que li faci un diagnòstic acurat sobre la seva personalitat. En segon lloc, pots formar-te per aconseguir administrar l’eina de diagnòstic de 40 ítems inclosa a l’obra ‘Inventari de la personalitat narcisista’ i convèncer l’individu en qüestió perquè se sotmeti al test.

Una investigació troba el quid de la qüestió

Les dues possibilitats que acabem d’explicar poden ser difícils de materialitzar. No obstant això, la tercera opció pot ser molt més senzilla i, a més, ha obtingut el reconeixement necessari de la mà d’investigacions científiques que s’han posat en pràctica fa relativament poc.

Juntament amb un equip d’investigadors de la Universitat d’Indiana, als Estats Units, la Sara Konrath ha fet possible el desenvolupament d’una escala de diagnòstic de narcisisme mitjançant un únic interrogant , anomenada Single-Item Narcissism Scale o SINS. Aquesta mena d’escales normalment estan formades per molts ítems diferents, per la qual cosa es tracta d’un fet insòlit.

Un escepticisme fonamentat

En el moment en què la premsa mundial es va fer ressò de la notícia que indica que la Sara Konrath havia obtingut, amb l’ajuda dels seus col·laboradors, una escala d’un únic ítem, una gran part dels acadèmics i científics del planeta va fer gala d’un gran escepticisme. No creien que una única pregunta —«ets un narcisista?»— servís per distingir les persones que tenien una tendència clínicament important cap a una conducta narcisista de les que no.

Aquest fet semblava molt poc probable perquè el narcisisme constitueix un perfil de la personalitat multidimensional i molt complex. La meva reacció particular quan vaig descobrir el titular que en parlava a ‘Psychology Today’ va ser pensar que es tractava d’un article sensacionalista com un altre.

Ara bé, gràcies a aquest escepticisme tan gran que va originar l’estudi de la universitat nord-americana, es van promoure alguns experiments i anàlisis per tal de mirar si es podien desmentir totalment els seus resultats o comprovar-ne la utilitat. Amb aquesta finalitat, Sander van der Limitin es va fixar l’objectiu de dur a terme una altra investigació semblant en la mateixa direcció, aquest cop amb 2.000 persones implicades en la mostra.

La nova investigació va desembocar en conclusions totalment semblants

Van der Limitin va veure com, sorprenentment, la seva investigació —publicada fa poc al ‘Journal of Personality and Individual Differences’— aconseguia els mateixos resultats que el primer estudi.  En concret, va arribar a les següents conclusions:

1. L’escala de tan sols una pregunta es va correlacionar positivament amb el 40-items NPI, amb una estructura que tenia un nivell de complexitat més elevat. Així doncs, es va poder comprovar que totes dues escales permetien mesurar el narcisisme de manera eficient.

2. S’hauria de subratllar un punt rellevant: l’escala que es basa en el model NPI sembla que podria confondre determinats casos de persones narcisistes amb un amor propi sa o una situació normal però, en canvi, l’escala que conté una única pregunta no presentaria confusions amb l’amor propi alt. Per dir-ho amb altres paraules, no sembla que falli la mesura perquè no accepta individus amb trets subclínics que podrien vincular-se amb el narcisisme —o sigui, casos més lleus. Aquest fet resulta molt interessant perquè demostra que només amb una pregunta es pot distingir sense gran marge d’error els individus que, sense cap mena de dubte, són narcisistes.

  • Article relacionat: Les 40 preguntes més incòmodes que pots fer
La pregunta és clara i senzilla i permet saber si la persona té una personalitat narcisista
La pregunta és clara i senzilla i permet saber si la persona té una personalitat narcisista | Bezzia.com

 

Com respon l’individu narcisista?

Ara que ja sabem com s’han dut a terme els estudis sobre la matèria i el grau de fiabilitat que tenen, segur que tens curiositat per descobrir com responen els narcisistes a aquesta pregunta única. 

La demanda que es fa és molt senzilla, un simple «ets un narcisista?» serveix per ajudar-te a identificar-los. Tot i que ‘a priori’ podria pensar-se que no funcionaria, perquè sovint no preguntem directament a la gent sobre els trets que caracteritzen la seva personalitat —perquè les persones també poden mentir en aquest sentit o tenir una visió esbiaixada de la realitat personal. No obstant això, en el cas del narcisisme la cosa canvia.

Les persones narcisistes no veuen aquesta característica com una cosa negativa

De fet, la gent narcisista no troba malament aquest tret de la personalitat, sinó que sovint s’enorgulleix de ser-ho. Molts estudis afirmarien que els narcisistes sovint confessen sense embuts que ho són, i no experimenten malestar a l’hora de considerar-se persones arrogants, vanitoses, etc. Fins i tot podria semblar que centren esforços en el fet d’aconseguir ser més narcisistes!

Igualment, tot sembla apuntar que els narcisistes saben que els demés no els veuen amb tan bons ulls com els seus, però simplement seria un fet que no tindria gaire importància per a ells.

La resposta dels narcisistes

Després de llegir tota aquesta informació, probablement has deduït correctament que la gent narcisista sovint respon que «sí» a la pregunta en qüestió. Així doncs, reivindiquen la seva personalitat narcisista i, alhora, contribueixen a seguir alimentant el seu ego.

Possibles inconvenients

No cal oblidar, però, que no sempre es respon d’acord amb allò que s’espera segons la personalitat de la persona preguntada. En alguns casos pot produir-se que, simplement, els interrogats diguin una mentida. També cal tenir en ment que si es respon que sí a la pregunta, això no dona més informació sobre la mena de narcisisme ni el grau.

Per tant, la resposta afirmativa pot indicar-nos de manera quasi segura que aquella persona és narcisista, però no transmet cap altra informació sobre la qüestió. No ho podem tenir tot: una pregunta simple normalment no ofereix una resposta absolutament certa, matisada i completa.

En conclusió

Així doncs, aquestes investigacions han ajudat el món de la ciència a establir que la pregunta derivada de l’escala SINS no proporciona informació en detall sobre la personalitat de la persona en qüestió, però que mesura amb força adequació si hi ha narcisisme o no.

D’ara endavant, si tens ganes de descobrir si una persona en concret és narcisista, només caldrà que li preguntis: «ets un narcisista?».

  • També et pot interessar: Les 8 preguntes trampa més freqüents de les entrevistes de feina

Comentaris

envia el comentari