Si no vols guanyar pes, és millor evitar menjar a aquestes hores

Els estudis científics demostren que ingerir aliments en determinats moments pot fer-nos engreixar

.

Els costums i hàbits quotidians que mantenim tenen un paper fonamental a l’hora de cuidar o perjudicar la nostra salut, a banda de contribuir a fer que el nostre organisme evolucioni amb una forma o una altra. Un clar exemple d’això seria que les persones que acostumen a fer esport, menjar de manera equilibrada i dormir les hores necessàries sovint estan més en forma i tenen una alimentació més compensada que les que no tenen aquestes rutines.

Segueix llegint per esbrinar les hores menys indicades per menjar si no tens ganes de guanyar quilos i les diverses consideracions que es basen en estudis científics fets amb l’objectiu de poder controlar millor el pes de les persones tenint en compte els moments en què s’ingereixen aliments.

La ciència es pronuncia sobre les hores del dia menys indicades per fer àpats si no es vol augmentar de pes

Després de dur a terme diversos estudis en aquest àmbit, s’ha arribat a la conclusió que guanyar o perdre quilos pot tenir molta relació amb els horaris que es mantenen a l’hora de fer els àpats: el funcionament del nostre metabolisme pot experimentar diferències rellevants segons les activitats que fem un cop hem acabat de menjar.

En aquesta direcció, un consell molt estès entre els professionals de la dietètica als pacients que volen aprimar-se és evitar ingerir aliments poc abans d’anar-se’n al llit: això es deu al fet que, mentre descansem, l’organisme no assimila tan de pressa el menjar. Ara bé, els experts investigadors han explorat altres condicionants i factors i han volgut esbrinar els vincles que té l’horari de l’àpat amb el fet d’aprimar-se o d’engreixar-se i amb la producció d’hormones que tenen relació amb els nivells de gana que experimentem segons l’hora.

Limitar la ingesta d’aliments a 12 hores consecutives

En els darrers temps s’han dut a terme una gran varietat d’investigacions que han tret a la llum nous patrons relacionats amb els costums a l’hora d’alimentar-se i de fer esport que tinguin efectes notables sobre el control del pes corporal.

A San Diego, Califòrnia, el prestigiós Institut Salk ha investigat la relació entre els horaris i la dieta amb ratolins i ha pogut comprovar que si mengem en tot moment, sense cap mena d’ordre ni de límit, tenim més riscos de desenvolupar obesitat i símptomes relacionats amb la diabetis mellitus.

Aquestes investigacions també indicarien que el fet de canviar els costums a l’hora d’ingerir els aliments en un determinat moment del dia o en un altre podria tenir moltes repercussions positives a l’hora de prevenir i de combatre l’obesitat.

L’expert a càrrec de l’estudi n’extreu la certesa que el millor seria alimentar-se en una franja màxima d’unes 12 hores des que ens llevem: així, si esmorzem a les 8.30 del matí, l’última cosa que mengem durant el dia l’hauríem de prendre com a màxim 12 hores després, és a dir, a les 20.30.

No fer-se un fart de menjar, i encara menys a la nit

La facultat de Medicina de la prestigiosa Universitat John Hopkins, dels Estats Units, també ha dut a terme un estudi relacionat amb aquesta qüestió en què ha examinat els casos de diverses persones amb obesitat sense diagnosticar i d’individus a qui els han diagnosticat trastorns alimentaris. Les conclusions de la investigació són clares: fer-se un fart de menjar —especialment a la nit— sol conduir cap al sobrepès.

Els individus implicats en l’experiment després de dinar van afirmar tenir més gana que els que hi van participar abans. A més, els subjectes que van ingerir un àpat líquid durant la tarda van presentar una interessant disminució d’una hormona que es vincula amb la gana, la pèptid-Y.

A banda, la gent amb alguna mena de trastorn alimentari diagnosticat a la nit mostrava un nivell de grelina —una hormona relacionada amb la sensació de gana— elevat. L’estudi indicava que afartar-se a la nit té una connexió amb el sentiment d’estrès i amb la producció d’hormones com la grelina —sobretot—, que se segreguen en tenir gana.

D’aquesta manera, l’estrès i l’ansietat van ser elements clau que van contribuir a alliberar aquest tipus d’hormones, cosa que suggereix que el domini dels sentiments nerviosos i dels farts de menjar  —en especial a la nit— pot col·laborar en gran mesura a modificar la sensació de gana que tenim i al sentiment d’estar tips amb determinades quantitats de menjar.

El primer àpat, d’hora

Una altra investigació conduïda per experts de tres universitats —la Universitat de Múrcia i les nord-americanes Universitat de Tuft i Harvard — ha demostrat també que si posposem el primer àpat que fem diàriament és molt fàcil que pugem de pes. Així, prendre menjar per primera vegada al dia més tard de les 15.00 hores contribuiria a guanyar pes de manera notable i no a aprimar-se.

També hem de tenir en compte que l’àpat principal del dia és l’esmorzar, que ens dota dels nutrients que ens fan falta per obtenir l’energia necessària per encarar el dia a dia. Com més tard ingerim els primers aliments, més gana sentirem i, molt probablement, més en excés menjarem.

En general, s’aconsella que el primer àpat del dia comenci entre les 7.30 i les 8 del matí i que consti d’un esmorzar equilibrat acompanyat d’un got d’aigua. A banda, es pot prendre una col·lació entre les 9 i les 10 del matí i una altra al migdia. La fruita seria un aliment especialment indicat en aquest cas.

La fruita és una bona aliada per a les col·lacions entre hores
La fruita és una bona aliada per a les col·lacions entre hores | Cedida

 

Més endavant de la jornada, entre les 14 i les 15, seria indicat fer un àpat més contundent, i berenar una mica entre les 16 i les 17. Per últim, el sopar es recomana que tingui lloc al voltant de les 20. A part de tot això, cal adaptar les activitats que realitzem durant la jornada per evitar prescindir d’algun àpat, així com prendre aigua de manera constant, fer exercici i no dur una vida sedentària.

Recomanació perquè els àpats no ens facin engreixar

Segons altres estudis que s’han dut a terme en el mateix àmbit, si prenem un número reduït d’àpats de manera diària —menys de 4— en lloc d’aprimar-nos tindrem més tendència a anar cap a l’obesitat i el sobrepès. Per això, cal fer tots els àpats i no saltar-se’n cap.

En conclusió, per tal de controlar millor el nostre pes s’hauria d’evitar menjar en excés poc abans d’anar-se’n a dormir, també hauríem de prescindir del fet de saltar-nos algun àpat i ens caldria menjar durant el dia dins d’un període que es dilatés com a màxim 12 hores. No cal dir que perquè tots aquests consells dels científics resultin més efectius s’haurien d’acompanyar d’exercici físic.


Comentaris

envia el comentari