IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚔 Almenys tres detinguts en una operació de la Guàrdia Civil contra els responsables de Tsunami Democràtic

ÚLTIMA HORA

🚑 Frenada de la pandèmia a Catalunya amb una forta baixada del risc de rebrot

Només hi ha sang de reserva per a sis dies a Catalunya

Les festes nadalenques i el fred provoquen una disminució de donacions

Donar sang és un acte senzill i sense cap risc | Cedida

Els ponts, les festes de Nadal i el fred fan baixar les reserves de sang a Catalunya. S'ha observat que des de l'1 de desembre hi ha hagut tan sols 16.000 donacions de sang, un 25% menys del que seria habitual. És per això que per als pròxims dies són necessàries 8.000 donacions de sang (especialment de l'A negatiu, que només té reserves per a dos dies i del 0 negatiu, que en té per a tres dies) per tal de remuntar les reserves i situar-les en un nivell òptim.

Un banc de sang com el de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona rep una mitjana de 40 donants al dia. En el que va de mes, però, les donacions no han arribat a les 700, el que suposa una reducció de més del 25%. La situació es repeteix a tots els espais de donació situats als hospitals i a les col·lectes que cada dia s'organitzen per tot el territori.

Les causes de la davallada de donacions cal buscar-les en un mes de desembre amb molts festius entre setmana, les Festes de Nadal, el fred i el canvi d'hàbits de la ciutadania, propi d'aquestes dates. El resultat és que les reserves de sang a dia d'avui se situen en 6.812 bosses, l'equivalent a les necessitats dels hospitals per als pròxims 6 dies.

En èpoques festives la ciutadania canvia d'hàbits. A més, la major incidència de malalties associades a les baixes temperatures fa que el nombre de persones que donen sang disminueixi. Els hospitals però, continuen necessitant sang cada dia per a tractar els malalts i els accidentats.
Per ser donant només cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i presentar un bon estat de salut. No cal venir en dejú i és important dur un document oficial d'identitat.

Els espais de donació fixos i les col·lectes mòbils es poden consultar al web donarsang.gencat.cat. També es pot donar un cop d'ull a www.bancsang.net/blog/perque-necessita-sang-deu-dies per saber per què és important tenir reserves de sang.


Comentaris

envia el comentari