Nou de cada deu persones amb discapacitat intel·lectual han patit abusos a Catalunya

Un 24,5% de les dones entrevistades en una estudi afirma haver sofert relacions sexuals no consentides amb penetració
Gairebé tots han patit algun tipus de victimització o maltractament | Cedida

 

Nou de cada deu persones amb discapacitat intel·lectual han patit algun tipus de victimització o maltractament al llarg de la seva vida, segons recull un estudi elaborat per Dincat Plena Inclusió, la Fundació Vicki Bernadet i la Univeritat de Barcelona. La recerca, que recull diversos tipus de violència, mostra que les persones amb discapacitat intel·lectual presenten una elevada prevalença de victimització sexual, especialment amb contacte físic. El 50% de les dones entrevistades havia sofert algun tipus d'abús sexual i, pel que fa als homes, un 20%. El 24,5% de les dones havia patit relacions sexuals no consentides amb penetració i el 7% dels homes. La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha afirmat en la presentació de l'estudi que aquesta informació és «un primer pas» per lluitar en contra d'una situació «molt greu». La recerca ha obtingut dades sobre cinc tipus diferents de victimització: delictes comuns i violència entre iguals; maltractament per part de cuidadors o familiars; victimització sexual; exposició a la violència i victimització electrònica.

  

  

Segons l'estudi, nou de cada deu persones han patit algun tipus de violència entre iguals o delictes comuns. La violència psicològica és la més freqüent (64,2%); seguida pels furts o robatoris (47,7%) i l'agressió física (39,6%). Sis de cada deu entrevistats van assegurar haver patit algun tipus de victimització per part de cuidadors o familiars. En el 36% dels casos es tractava de violència física; en el 25%, psicològica.

 

També sis de cada deu persones entrevistades va afirmar haver estat exposada a situacions violentes; un 25% en l'àmbit familiar i un 55% a la comunitat. Dos de cada deu entrevistats a l'estudi havien patit victimització electrònica; concretament, un 11,2%, assetjament i un 8,8%, assetjament sexual.

 

Una altra de les conclusions de l'estudi és que el carrer és el lloc on sobretot han tingut lloc les victimitzacions patides en l'edat adulta i la casa i l'escola, durant la infància.

 

L'estudi es basa en una mostra de 260 adults amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament: el 59,2% són homes i el 40,8%, dones, una distribució similar a la de la població amb discapacitat.