Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotografia de la Família Reial

Un nou nebot del rei emèrit, en dificultats en sortir a la llum el favor que li va fer

Joan Carles I va ajudar-lo a obrir un fons d'inversió

Fotografia de la Família Reial
La família reial en el punt de mira per escàndols financers | Cedida

Els escàndols fiscals del rei Joan Carles no cessen. Segons informa 'El Confidencial', l'emèrit va ajudar el seu nebot Bruno Gómez-Acebo a posar en marxa un fons de capital de risc per a inversions espanyoles als Emirats Àrabs Units.

L'objectiu del fons de capital de risc

L'any 2010, Bruno, fill de la infanta Pilar de Borbó, va enviar una carta per donar les gràcies al seu tiet per l'interès en l'operació i per demanar-li nous favors. Un d'aquests favors, segons la carta, és poder tenir accés a les principals autoritats dels Emirats

L'any 2009 va crear una societat sota el paraigua d'un fons de capital de risc amb l'objectiu de captar i gestionar diners d'empreses espanyoles disposades i interessades a entrar en el mercat d'infraestructures del golf Pèrsic. Per tant, Gómez-Acebo volia atreure inversions per valor d'entre 700 i 1.500 milions de dòlars.

Aquests diners es farien servir per finançar grans obres i infraestructures, i la societat prometia un retorn anual de fins al 15%. Bruno i els seus socis s'asseguraven una comissió de l'1,75% dels compromisos acumulats.

La carta en què demana el favor

Per això el 2010 Gómez-Acebo va demanar ajuda al seu oncle. «Estimat oncle, m'alegra molt veure't en forma després de l'ensurt, ara toca cuidar-se i prendre-s'ho amb calma», començava la carta, poc després que Joan Carles fos operat d'un nòdul al pulmó. 

«Des de fa un any i mig treballo en un fons d'inversió que es diu Gala Fund Management. La idea era crear un fons per aglutinar inversió de la zona del Golf a Espanya, però l'ambaixadora dels Emirats Àrabs em va proposar crear una plataforma per animar les grans empreses d'infraestructures d'Espanya a participar en el projecte de país que tenen aquí».

El nebot del rei li explica que ha proposat a l'ambaixadora crear un vehicle comú per a totes aquestes companyies, i que va semblar-li bona idea. La seva relació familiar amb Joan Carlos va obrir-li les portes de l'ambaixada, i una via de comunicació amb el llavors ministre d'Economia del país àrab, Sultan bin Saeed Al Mansoori.

'Em dona records per a tu'

Bruno reconeix que ha utilitzat la seva influència per obrir-se camí en els negocis: «M'envia records i abraçades per a tu, però també m'ha dit que el projecte li encanta i que hauria d'haver anat a parlar amb ell des del principi. S'ha compromès a impulsar el projecte».

Però el nebot del rei també li transmet la seva preocupació perquè la cosa no acabava de funcionar. Les empreses de l'Ibex havien perdut molts milions en un fons semblant a l'Aràbia Saudita impulsat per la família reial espanyola. Entre elles hi havia grans multinacionals com Abengoa, Acciona, ACS, Enagás, Endres, Renfe, Iberdrola i Repsol, a les que també volia atreure Bruno Gómez-Acebo en el seu fons d'inversió.

Llavors,  Bruno li proposa que junt amb el seu fill, el príncep Felip, visitin personalment el país i reforcin la imatge d'Espanya a la zona. «Creiem que el paper d'Espanya en la zona està molt per sota de les nostres capacitats», li diu, i li recorda els forts vincles que uneixen la família reial espanyola amb la família dels Emirats Àrabs.

«Arribats a aquest punt, la teva ajuda ens vindria fenomenal, ja que les coses en aquesta part del món funcionen així», conclou. El 2011 i el 2012 el monarca va visitar Abu Dhabi i va moure els fils perquè les empreses espanyoles apostessin pel fons d'inversió del fill de la seva germana. 

El fons va acabar fracassant

Va ser llavors quan la Secretaria d'Estat de Comerç i la CEOE van signar un memoràndum amb les autoritats dels Emirats Àrab per impulsar les inversions espanyoles. El fons d'inversió de Bruno Gómez-Acebo va ser una de les companyies clau de l'acord. Malgrat totes les gestions, Gala Fund Management va acabar fracassant.

Va pesar més la mala experiència de les empreses de l'Ibex amb el fons saudita, a més de la caiguda del preu del petroli i la reorientació de les inversions al país. El nebot del rei va decidir sortir de l'operació, i Joan Carles va seguir presumint de les seves bones relacions al Golf Pèrsic.

L'any 2014, abans d'abdicar, va fer una visita oficial de comiat. Ara bé, en aquell moment Joan Carles no sabia que Abu Dhabi seria el seu lloc de residència després de fugir d'Espanya pels seus escàndols fiscals.