El nou quadre de Felip VI al Congrés costa 88.000 euros

El retrat ha estat pintat per Hernan Cortés i mostra el rei en un fons uniforme de color ocre

El rei Felip VI
El nou retrat del rei Felip VI presideix el Saló de Ministres al Congrés i ha costat 88.000 euros | Cedida

El nou retrat de Felip VI ja presideix el Saló de Ministres de l’hemicicle al Congrés dels Diputats. Un quadre que ha estat pintat per l’artista Hernan Cortés, qui és autor dels retrats dels pares de la Constitució que es troben a la Sala Constitucional, i que ha costat un total de 88.000 euros, després que s’acordés la seva adquisició el juny de 2018 en comprovar que només hi havia fotografies del rei en aquesta institució.

El quadre del rei Felip VI de 88.000 euros

Ha estat Ana Pastor, presidenta del Congrés, l’encarregada de descobrir aquest dilluns el nou retrat de Felip VI, un quadre pintat a l’oli on es pot veure la figura del rei en un fons uniforme de color ocre, juntament amb una llegenda que resa «Felip VI Rei, XL Aniversari de la Constitució Espanyola».

Ana Pastor, presidenta del Congrés, ha presentat el nou retrat de Felip VI
Ana Pastor, presidenta del Congrés, ha presentat el nou retrat de Felip VI | Congrés dels Diputats

Un quadre on l’artista gadità ha volgut reflectir la «cordialitat» de l’home «amb una mirada còmplice que inspira confiança», combinant-la amb la formalitat de la institucióque representa Felip VI, fugint de «cert enrederament i pompositat», segons ell mateix ha expressat en la seva narració sobre el procés de realitzar aquesta obra i que espera que li hagi agradat al rei.

El quadre ha estat col·locat en el lloc que ocupava el del rei emèrit, al Saló de Ministres, on es reuneix la Mesa de la Càmera i que forma part de la zona del Palau reservada al govern, on de vegades es reuneix el Consell de Ministres. És una sala on no entren els mitjans de comunicació ni les persones que visiten la institució.

Quadre del rei Felip VI, pintat per l'artista gadità Hernan Cortés
Quadre del rei Felip VI, pintat per l'artista gadità Hernan Cortés | Congrés dels Diputats

L’artista demanava més diners pel quadre del rei

La Càmera va consultar amb Zarzuela la idea de realitzar un quadre del rei i es van tindre en compte res artistes, decantant-se finalment per Hernan Cortés, considerat un dels millors retratistes del panorama pictòric espanyol. En un primer moment, el pintor va enviar un pressupost que el Congrés va considerar massa elevat i li va demanar que en fes un altre de més ajustat, dins la mitjana del que estan pagant altres institucions per fer-se un retrat social de Felip VI.

Finalment, el passat mes de desembre, Cortés va demanar 80.000 euros més IVA pel quadre del rei, quedant en un total de 88.000 euros. Aquest preu no s’allunya gaire del d’altres retrats que van ser encarregats per la institució fins a la crisi econòmica. Concretament, el quadre més car dels últims temps és el del socialista José Bono que va costar al voltant de 83.000 euros i el més barat, el de Patxi López, el president més breu des de la Transició, que va costar 10.300 euros amb l’IVA inclòs.


Comentaris

envia el comentari