Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de fotos de primer pla de Julián Muñoz assegut en un judici i, al costat, una imatge d'Isabel Pantoja capcota el 2012.

Qui és qui dins de l'Operació Malaya, la trama que va acabar amb Isabel Pantoja

Més de 70 persones, entre les quals hi havia Isabel Pantoja, van ser jutjades i condemnades per l'Operació Malaya

Durant la seva última entrevista, que s'ha emès després de la seva mort, Julián Muñoz ha tornat a estirar la manta. I ha parlat com mai abans de l'Operació Malaya. Una trama de corrupció política que va acabar perjudicant de ple la mateixa Isabel Pantoja.

Arran de la seva història d'amor amb l'exalcalde de Marbella, la famosa 'tonadillera' va ser acusada. I va ser condemnada el 2014 a dos anys de presó per blanqueig de capitals. Delicte que estava directament relacionat amb els de la seva aleshores parella sentimental.

Primer pla d'Isabel Pantoja a la presentació de 'Top Star ¿Cuánto vale tu voz?'
Isabel Pantoja va ser condemnada a dos anys de presó per blanqueig de capitals | Europa Press

No obstant això, Isabel Pantoja no va ser l'única jutjada i castigada per la corrupció que es va dur a terme en aquesta coneguda ciutat. Un dels principals afectats per aquesta operació va ser precisament el mateix Julián Muñoz.

El marit de Mayte Zaldívar, qui també es va veure esquitxada per l'escàndol, va entrar al món de la política de la mà de Jesús Gil l'any 1991.

En poc temps, aquest empresari hostaler va passar de ser regidor de festes a primer tinent d'alcalde. Però després de la dimissió de l'expresident de l'Atlètic de Madrid per la seva implicació al Cas Camisetas, Julián Muñoz es va convertir en alcalde en funcions.

El 2 de maig del 2002, va ser nomenat alcalde després d'obtenir la majoria absoluta, revalidant el seu càrrec el 2003. No obstant això, el juliol d'aquell any, l'expolític va sortir del consistori després de prosperar una moció de censura en contra.

Julián Muñoz seriós amb ulleres de sol, jaqueta marró i les mans a les butxaques al costat de Mayte Zaldívar seriosa amb ulleres de sol i un mocador al coll
Julián Muñoz i Mayte Zaldívar també van complir condemna pel Cas Malaya | Europa Press

El 19 de juliol de 2006, i després de ser condemnat per altres causes, el marit de Mayte Zaldívar va ser detingut. Va ser a la tercera fase de l'Operació Malaya. I tot després de ser acusat de presumpte suborn i malversació de cabals públics.

Finalment, i després de diverses entrades i sortides de presó, el 2021, el jutjat de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional va concedir a Julián Muñoz la llibertat condicional. I tot a conseqüència de la seva malaltia.

Qui són la resta d'implicats a l'Operació Malaya?

A més d'Isabel Pantoja, Julián Muñoz i Mayte Zaldívar, la llista d'implicats a l'Operació Malaya es completa amb més de 70 noms provinents de diferents camps.

Entre ells, podem trobar persones molt influents dins del món de la política, empresaris, advocats, policies i funcionaris. Tot i això, una de les cares més rellevants dins d'aquesta trama és Juan Antonio Roca.

Durant aquests anys va ser assessor municipal d'Urbanisme de Marbella i antic gerent del departament. A més, era la mà dreta de l'exalcalde de Marbella, Jesús Gil.

Julián Muñoz el va destituir l'agost del 2003. Però l'equip de Marisol Yagüe el va rescatar després de la moció de censura que el van fer al marit de Mayte Zaldívar.

Muntatge de fotos de Marisol Yagüe i Juan Antonio Roca en una imatge dividida.
Marisol Yagüe i Juan Antonio Roca, dues de les cares més sonades de l'Operació Malaya | catalunyadiari.com, Europa Press

Juan Antonio Roca va ser imputat al Cas Saqueo i va ser investigat per l'Audiència Nacional per presumpta malversació dels fons procedents de les arques municipals de Marbella.

L'abril del 2002, el jutge de l'Audiència Nacional, Juan del Olmo, va ordenar la seva entrada a la presó d'Alcalá Meco. Encara que uns dies després, va ser posat en llibertat sota fiança.

El 31 de març del 2006, el Jutjat d'Instrucció número 5 de Marbella va ordenar la seva presó incondicional sense fiança. I tot després de considerar-lo la persona “que dirigeix i controla les decisions municipals” a la ciutat.

Després de diverses entrades i sortides de presó, el 2010, es va decretar la llibertat provisional de Roca. Encara que va continuar a la presó per una altra causa.

Marisol Yagüe va ser alcaldessa de Marbella des del 13 d'agost del 2003, moment en què va guanyar la moció de censura contra Julián Muñoz. Un tràmit que va posar fi a 12 anys de mandat del partit GIL.

En relació amb l'Operació Malaya, el jutge Miguel Ángel Torres va ordenar el seu empresonament sense fiança l'1 d'abril del 2006. Tot i això, cinc mesos després, va sortir de la presó després de pagar una fiança de 60.000 euros.

Tomás Reñones i Isabel García Marcos posen per a la càmera en una imatge dividida.
Isabel García Marcos i Tomás Reñones també es van veure implicats en aquesta trama de corrupció | catalunyadiari.com, Europa Press

Un altre dels noms més sonats és Isabel García Marcos, que va ocupar el càrrec de primera tinenta d'alcalde de Marbella. El 2 d'abril del 2006, el jutge va decretar presó incondicional per a ella per la seva presumpta implicació en aquest cas de corrupció.

Tot i això, i malgrat que van trobar a casa seva uns 360.000 euros en efectiu, va sortir de presó. Va ser el 13 de setembre del 2006 després de pagar una fiança de 60.000 euros.

Durant la primera fase de l'Operació Malaya, Tomás Reñones va aconseguir no ser imputat. Però durant la segona fase, el jutge Miguel Ángel Torres va decretar presó incondicional sense fiança, on finalment va complir quatre mesos de condemna.