Paga menys per la teva hipoteca: t'expliquem com fer-ho

El bufet Europraxis Legal aconsegueix que titulars d'hipoteques afectades per clàusules sòl paguin menys cada mes per la seva hipoteca i recuperin els diners pagats de més amb efectes retroactius

Les clàusules terra, un problema que pot patir la vostra hipoteca | Cedida

 

Atès que les clàusules terra, clàusules que els tribunals han declarat nul·les per abusives i que estan incloses encara en moltes hipoteques subscrites en el període 2005-2012, hem volgut parlar amb Carles Herrera, advocat d'Europraxis Legal sobre aquesta qüestió que encara afecta moltes hipoteques, els titulars de les quals, no ho saben. Herrera, qui ha fet possible que moltes persones hagin aconseguit que la seva entitat bancària hagi revisat i millorat les condicions de la seva hipoteca amb l'important estalvi econòmic que això comporta, ens ha aclarit alguns conceptes al voltant de les clàusules terra i altres clàusules abusives similars que formen part de moltes de les hipoteques signades durant els darrers anys.

En aquest mateix sentit, Europraxis Legal és un bufet amb seu a Barcelona i a Tarragona que està especialitzat en la detecció i reclamació judicial dels imports pagats de més a través d'aquestes clàusules. Són nombrosos ja els titulars d'hipoteques que gràcies a Europraxis Legal, han aconseguit rebaixar substancialment l'import mensual que paguen per les seves hipoteques a més d'assolir també que una sentència judicial obligui al banc a retornar-los l'import pagat de més amb efectes retroactius.

Si penseu que la vostra hipoteca pot contenir clàusules terra no dubteu en contactar amb Europraxis Legal i us faran un estudi sense cost de la hipoteca per tal de determinar si hi ha aspectes abusius que es poden reclamar davant un jutge i els passos a seguir per fer-ho. A Barcelona, trobareu Europraxis Legal a C/Compte Borrell, 318 i al 93 511 62 79 i a Tarragona a Rambla Nova 96 i al 977 27 64 79. Si preferiu contactar-hi per correu electrònic, podeu fer-ho a cherrera@europraxislegal.com

Carles Herrera, advocat d'Europraxis Legal | CatalunyaDiari.cat

 

Sr. Herrera, quins són els principals problemes dels clients que us demanen consell sobre la seva hipoteca?

Majoritàriament les clàusules terra i les que tenen l'índex de referència denominat IRPH Caixes.

  

-Quina diferència hi ha entre unes i altres?

Les primeres limiten la variabilitat de l'interès que aplica mensualment l'entitat. Pensem que les hipoteques poden ser d'interès fix, que perdura immutable durant tota la vida del contracte i les quotes mensuals haurien de ser sempre les mateixes i d'interès variable. Aquestes són la majoria. L'interès variable es determina sumant dos valors: l'índex de referència i el diferencial. Així una hipoteca revisada al mes de novembre del 2015, amb índex Euribor i amb un diferencial de 0,90% fa que l'interès que paguem al banc sigui del 0,979%.

-I en què influeix la clàusula terra?

Doncs que indica que la suma de l'índex i del diferencial en cap cas podrà ser inferior al 2, el 3 o fins i tot el 4%. En un moment com l'actual amb un Euribor tant baix, fa que l'interès que s'aplica sigui el doble, el triple i fins i tot el quàdruple.

-Són legals aquestes clàusules?

No. Tractant-se de consumidors, el Tribunal de Justícia de la UE i el Tribunal Suprem les han declarat nul·les per abusives, i les entitats han de retornar els diners cobrats de més com a conseqüència de la seva aplicació. El més lamentable és que, malgrat això, les entitats no la retirin directament i sigui necessari haver de demandar-los judicialment per aconseguir-ho.

Si el client va al seu banc -no li retiren la clàusula?

Ens hem trobat amb clients als quals l'entitat financera els hi diu: «Bé, fora clàusula terra, però el diferencial passarà del 0,90% al 2,50%» i les despeses de la novació hipotecaria (no menys de 1.000 €) a càrrec del client. D'altres entitats retiren la clàusula, però es neguen a retornar les quantitats cobrades en excés. Lamentablement cal acudir a la via judicial.

I en què consisteix una hipoteca amb índex de referència IRPH Caixes?

Aquest era un índex que va deixar de ser oficial l'abril del 2012 i va deixar de publicar-se el 2013. Moltes entitats han congelat llavors el darrer índex publicat, entorn del 4%. Han convertit un interès variable en un interès fix. Tot i que la Llei 4/2013 va fixar un sistema per canviar aquest índex pel denominat IRPH Entitats (actualment entorn del 2,50%) ni bancs ni caixes no l'han aplicat.

Però si aquests casos són els majoritaris, el més punyent són les hipoteques trampa. Aquelles en què el client ha estat veritablement enganyat amb mala fe per part de l'entitat i el client s'hi troba atrapat. Serien els casos d'hipoteques amb SWAPS. Entre els anys 2007 y 2008, amb un Euribor alt, lleugerament per sobre del 4%, oferien a l'hipotecat un SWAP (un producte financer tòxic) com si es tractés d'una «assegurança» per limitar les possibles futures pujades de l'Euribor, sense informar-los del que passaria si, en comptes de pujar l'Euribor baixés, com va succeir de manera vertiginosa des de l'any 2009 i fins avui a nivell 0. Avui estan pagant una quota mensual incrementada amb el «cost de l'assegurança», que se situa entre els 300 i els 500 euros al mes.

-I això era legal?

No, i així s'hi pronuncien els diferents jutjats que han intervingut, que consideren que són clàusules nul·les i l'entitat ha de retornar les quantitats cobrades per la seva aplicació.

-Quines són les altres hipoteques trampa que heu tractat a Europraxis?

Considereu normal que si en 8 anys heu pagat 140.000 € en quotes mensuals, sols heu amortitzat uns 13.000€? I a més amb quotes creixents, per les que pagaran d'ací a 3 anys quotes mensuals de 3.000 € . I fins i tot amb l'aval hipotecari de l'habitatge dels pares o dels germans. Eren hipoteques efectuades pels anomenats «xiringuitos financers», alguns d'ells participats per bancs i caixes de primer nivell que, en plena bombolla immobiliària, donaven crèdit a aquelles persones a qui els mateixos bancs i caixes descartaven finançar. He vist hipoteques de 240.000 € per un quart pis sense ascensor de 80 metres quadrats. Un pis que avui té un valor de 50.000 € al mercat immobiliari.

-És veritat que es pot reclamar a l'entitat hipotecària que retorni les despeses pagades per constituir la hipoteca?

Efectivament. Una recent sentència del Tribunal Suprem declara la nul·litat, per abusiva, de la clàusula continguda en els contractes hipotecaris que determina l'obligació del pagament de les despeses al prestatari. A la pràctica això significa que el banc ha de retornar aquestes despeses que són, bàsicament, les de taxació de la finca, les de la notaria i les d'inscripció al Registre de la Propietat. És una quantitat que oscil·la entre els 1.000 i els 4.000 euros. A Europraxis ja hem començat les primeres reclamacions per aquests conceptes.

Si creieu que algun d'aquests punts poden afectar la vostra hipoteca i voleu saber com reduir-ne l'import mensual i com recuperar part del que heu pagat de més, Europraxis Legal és a la vostra disposició per ajudar-vos i orientar-vos bé durant tot el procés.

Dades de Europraxis Legal a Barcelona

Comte Borrell 318 Entresol 1a

Telèfon: 935 116 279

Web: www.europraxislegal.com 

Dades de Europraxis Legal a Tarragona

Rambla Nova, 96, Principal 1era Tarragona

Telèfon: 977 276 479

Web: www.europraxislegal.com 


Comentaris

envia el comentari