IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els pantans catalans es troben al nivell més baix de l'últim any

El govern espanyol preveu restriccions d'aigua a partir del 2018, si no plou aviat

Pantà de Siurana aquest any 2017
Pantà de Siurana aquest any 2017 | Catalunya Diari

La ministra d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha anunciat aquesta setmana al Senat que si les precipitacions no arriben, el 2018 caldrà començar a fer restriccions d'aigua. I és que la falta de pluja i l'inici de tardor tan sec que s'està vivint en el conjunt de l'estat han provocat que la majoria de conques hidrogràfiques de la Península estiguin plens en un 33%, molt per sota de la mitjana dels últims deu anys quan rondàvem el 49%. Segons el diari 'Ara', a Catalunya la situació no és tan greu, tot i que les reserves d'aigua de les conques internes de Catalunya estiguin per sota del 54%. Segons el cap de gestió de recursos hídrics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Enrique Velasco, és impossible que en un termini de 6 mesos s'arribi a una crisi tan greu com la de la primavera del 2008, quan la sequera va fer baixar el nivell dels embassaments fins al 20%.

L' ACA considera difícil que en els pròxims mesos s'arribi a un nivell d'entre el 40% i el 45%, nivell en el qual l'Agència creu que seria el moment de començar a plantejar-se les primeres restriccions. L'Agència Catalana de l'Aigua confia en el paper que juguen, actualment, les dessaladores, unes infraestructures que poden arribar a aportar un 20% del consum diari de l'aigua i, per tant, faciliten que els embassaments es buidin més lentament. En l'àmbit local, el panorama canvia. El pantà de Boadella, a l'Alt Empordà, està només al 39% de capacitat, tot i que l'ACA no té previst activar cap escenari d'alerta de manera imminent a la zona, vist que els mesos de l'any amb un consum més elevat a la regió ja han passat. 

Embassaments com el de Siurana i el de Riudecanyes es troben només al 13% i al 22%, respectivament. L'absència de pluja també ha fet que en poblacions com Falset, que s'abasteixen bàsicament de pous, ja hagin tingut greus problemes per tenir aigua durant els últims mesos. Segons Enrique Velasco, aquests nivells en les reserves d'aigua no són només a causa de la falta de pluja, sinó també perquè assegura que del total de pluja que cau, n'arriba menys als embassaments, ja que l'augment de massa boscosa fa que el sòl es quedi més part de l'aigua que cau i, per tant, baixi menys pel riu. Un fenomen que ha provocat que , per exemple la setmana passada, el cabal del Ter a Ripoll baixés un mínim històric dels últims 30 anys.  


Comentaris

envia el comentari