Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la reina Letícia

El pare de Letícia ho destapa: un dia va patir per la salut de la seva filla

Jesus Ortiz confessa l'angoixa que va viure el dia de l'intent del Cop d'Estat, fa 40 anys

Imatge de la reina Letícia
El pare de Letícia ho destapa: un dia va patir per la salut de la seva filla | GTRES


Ahir es va complir 40 anys del Cop d'Estat que va patir Espanya en plena transició i aprofitant aquesta efemèride, Jesús Ortiz, pare de la reina Letícia, ha confessat on era la seva filla quan va voler fer-se efectiu l'esmentat Cop d'Estat a la democràcia espanyola. El periodista, que fa poques setmanes es va retirar de la professió, ha fet un repàs de tot el que va patir aquell dia per les seves filles, Letícia, Telma i Érika.

En aquella època, els Ortiz Rocasolano encara residien a Oviedo (Astúries). «Em pregunta un company pels meus records del #23F. Per aquest ordre, angoixa, inquietud, cabreig i més cabreig. 31 anys. 18.30 hores, més o menys. Arribava a Oviedo des de Trubia, de fer alguna entrevista, conduint la unitat mòbil de RCE i escoltant les votacions de Congrés», ha tuitat aquest 23 de febrer de 2021.


Després d'aquest primer tuit, Ortiz ha publicat com va viure aquells moments posteriors després d'assabentar-se del que havia passat dins del Congrés dels Diputats: «Anava amb un company al costat, Jaime Roza, crec. Es va quedar, ens quedem, muts. No sé quants minuts vaig trigar a comprendre la gravetat de l'assumpte, però es van amuntegar imatges dels relats, narrats pels meus pares i avis de les repressions d'uns i altres del 34 d'ara endavant».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El patiment de Jesús Ortiz per les seves filles al 23-F

En aquest moment, Jesús Ortiz es va preocupar per les seves tres filles, Letícia, Telma i Érika: «Tot d'una, alguna cosa explota al meu cap i ho relaciona: les meves tres filles (9, 8 i 6), estaven a classe de 'ballet' amb la seva mare a l'estudi de Marisa Fanjul, local que estava just a sobre de la seu de Comissions Obreres. J***! Com a algun esbojarrat li doni per fer-la grossa...».


«Pocs sabien que al pis de sobre del sindicat hi havia una escola de 'ballet' plena de nens, professors i pares a aquelles hores. Vaig pujar, vaig dir a la meva família que marxàvem d'aquí a correcuita i sense preguntar, i vaig advertir la directora de l'escola de les meves pors», explicava el periodista. Ja amb les seves filles fora de perill, Jesús va sortir al carrer per veure de primera mà què passava.

«Ja a casa, les cadenes de la ràdio i televisió començaven a emetre marxes militars, almenys les de Mitjans d'Estat, on s'enquadrava RCE. Jo volia fer alguna cosa, sortir amb la Unitat, explicar què passava a Oviedo; vaig trucar al meu director, José Luis Pérez Perelétegui», explicava. Malgrat tot, li van aconsellar que no informés del que estava veient.

«El meu cap em va dir que tenia ordres molt clares de no fer res, que ell estava en els estudis, al Carrer Astúries, i que estigués pendent del telèfon per si de cas. Enfadat: jo volia fer alguna cosa... ja! No va ser possible aquesta nit perquè només es va emetre programació nacional».

Jesús Ortiz lloa la ràdio en un dia crític per a la democràcia

«Només vam poder explicar coses de local l'endemà. I, bé: la resta és història que es pot llegir, amb major o menor grau de veracitat i objectivitat, en alguns llibres», ha revelat. A més, ha incidit en la importància de la ràdio en aquells moments crítics per a la democràcia espanyola: «I sí: va ser la nit dels transistors. I sí: mig món es va adonar de la importància de la ràdio. I sí: la ràdio segueix viva, activa, útil i eficaç. Per si els dubtes».

La reina Letícia va viure a Oviedo fins als 15 anys, ja que es van traslladar a Madrid després que el seu pare sol·licités el trasllat per motius laborals. Després d'acabar l'institut, la reina va començar a estudiar a l'Institut Ramiro de Maeztu, on va conèixer al seu professor de Literatura i primer marit, Alonso Guerrero, de què es divorciaria poc més tard abans de conèixer a Felip VI.