IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Patum de Berga comença amb canvis i polèmica

Des de les comparses s'ha demanat que se sortegessin els salts, s'incloguessin dones com a membres de ple dret i s'escollís el cap de colla per mètodes democràtics

Avui al migdia Berga inaugura les tradicionals festes de La Patum | CatalunyaDiari.cat

 
 

Com cada any la inauguració de les festes de la Patum comença amb el toc de tabal i l'inici de la Passada. Aquest any però, les festes comencen amb regust agredolç i plenes de polèmica. A principis d'any, la comparsa dels Plens —els dimonis que salten el dijous, i el diumenge a la nit— va expulsar a tres dels seus membres, i just ahir va dimitir una quarta persona, fet que ha portat a l'Ajuntament de Berga a agafar el control de la direcció, tal com informa el diari 'Ara'.

A més de la reducció dels membres de la comparsa, també destaca el fet que aquest 2017, i per primer cop a la història, 152 persones podran participar en els salts dels Plens sense necessitat de ser convidats pels membres del grup, en què un total de 317 persones han demanat saltar. Tradicionalment, les 400 places per participar en els salts dels Plens es repartien, entre l'Ajuntament i els 22 vestidors, que són els membres de la comparsa encarregats de posar als dimonis els tradicionals vestits verds i vermells, coberts d'herba vidalba— és una liana autòctona molt comuna a Catalunya, que es troba, principalment als boscos humits d'alzinars i rouredes mediterrànies—  i petards. Els vestidors repartien entre 15 i 16 salts per cap, que en total sumaven més de 330.

Fins que al gener d'aquest any, tres membres de la comparsa van demanar a la direcció que se sortegessin els salts, s'incloguessin a les dones com a membres de ple dret i s'escollís el cap de colla per mètodes democràtics, i no per successió, tot el contrari del que s'havia fet fins ara. Automàticament, els tres membres van ser expulsats de la comparsa. Amb el malestar obert, l'ajuntament de Berga va decidir tutelar la comparsa, apartar el cap de colla i imposar la cessió de cinc salts per vestidor per sorteig. Uns fets que fan que els patumaires es divideixin entre la tristor, perquè tenen por que aquesta polèmica taqui el nom de la Patum i la satisfacció pels canvis que s'han fet.


Comentaris

envia el comentari