URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

Per què caminem o fem gargots quan parlem per telèfon?

Poques vegades hauràs parlat per telèfon ben quiet o, si tens a mà bolígraf i paper, hauràs omplert el foli de línies, formes i dibuixos sense sentit...
Gargots realitzats durant una conversa telefònica | Indi Samarajiva a flickr cc

Normalment l’ésser humà perd atenció en l’execució d’una tasca quan n’ha de fer més d’una alhora. Així doncs, sembla que fer gargots mentre parlem per telèfon ens hagi de distreure, però en aquest cas succeeix tot el contrari. Fer formes repetitives, dibuixos senzills o sanefes estrambòtiques ens ajuda a concentrar-nos i a memoritzar millor les paraules del nostre interlocutor.

L’explicació és que fer gargots exigeix molt poc esforç mental i, per tant, no ens roba atenció de la conversa, ans el contrari; el que aconsegueixen els esbossos és mantenir el cervell més actiu del que ho estaria amb el bolígraf quiet. Així, si hem gastat tinta mentre parlàvem, haurem augmentat el nostre nivell d’atenció un 30% més que si haguéssim tingut les mans a la butxaca. El mateix succeeix caminant. Quan estem en moviment el nostre cor batega més ràpidament, la sang circula millor i, entre altres òrgans, el nostre cervell rep més oxigen. Tot això fa que s’activi l’escorça motora i així aconseguim millorar la nostra memòria i atenció.

 

Aquests tipus d’activitats s’anomenen «activitats de desplaçament» i les realitzem de manera involuntària perquè el nostre cos tendeix a mantenir ocupats amb tasques senzilles els sentits que no participen activament en l’activitat que estem fent; tot per mantenir-se actiu i prestar més atenció en la tasca principal, en aquest cas, la conversa telefònica.