Barcelona perd una gran oportunitat econòmica per l'adéu de l'Agència Europea del Medicament

La institució compta amb un pressupost de 340 milions d'euros

Barcelona no acollirà l'Agència Europea del Medicament (EMA)
Barcelona no acollirà l'Agència Europea del Medicament (EMA) | Cedida

La carrera perquè Barcelona albergués l'Agència Europea de Medicaments (EMA), no ha sigut envà. Després que ahir Barcelona no superés la primera ronda malgrat ser una de les favorites, ha generat diferents opinions respecte a la seva derrota, un exemple és la piulada de Rufián cap al govern espanyol. Però la derrota més gran és l'impacte econòmic que aquesta pèrdua implica per a Barcelona.

 

L'Agència Europea del Medicament en números

Segons informa el Confidencial,  Catalunya perdrà més de 40.000 viatgers internacionals, tècnics que es desplaçarien a la ciutat per presentar projectes o realitzar consultes, les despeses d'aquests turistes oscil·len entre els 100 i els 150 euros diaris, només en l'habitació d'hotel, tal com explica Exceltur. Despeses a les quals s'hauria de sumar el consum de transport, alimentació i oci.

Tot plegat, hauria suposat una forta transformació cap a un turisme d'alt nivell i de qualitat que per Barcelona, arribava en un moment ideal, ja que la facturació hotelera va caure un 14% a l'octubre a causa de la inestabilitat política que està vivint el país.

L'EMA a Barcelona suposava a més a més acollir els 900 funcionaris propis de l'EMA i les seves famílies, 1500 empreses indirectes, i segons els càlculs realitzats per la patronal farmacèutica, la creació entre 4.000 i 5.000 llocs de treball indirectes.


Amb un pressupost anual de 340 milions d'euros, l'Agencia Europea del Medicament (EMA), és una gran oportunitat d'ocupació, i hauria consolidat a la capital catalana com un gran referent en el món farmacèutic. A Espanya hi ha uns 200.000 investigadors, en 26 de les 30 companyies més grans del món i la major part d'elles estan establertes a Barcelona, per aquest motiu l'EMA hauria suposat un gran impuls per Catalunya.

 

Barcelona l'única candidatura amb seu


Pel que fa a la seu que l'Ajuntament de Barcelona tenia preparada per acollir l'EMA, seguirà buida, La Torre Glòries, coneguda també com a Torre Agbar, esperava donar la benvinguda als quasi mil treballadors. L'edifici dissenyat per Jean Nouvel, va ser aprovat per la CE, als seus primers informes, on inclouen una avaluació tècnica dels edificis que es presentaven, i dels que s'extreia que «satisfà les necessitats de la EMA pel que fa a les oficines i sales de conferències llestes per al primer quadrimestre del 2019».

Ara, deixarà de nou les seves 34 plantes buides, en mans de Merlin Properties (empresa propietària de la torre) que posarà en lloguer les oficines en les pròximes setmanes.


Comentaris

envia el comentari