YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Els perills de les cigarretes electròniques per a la salut

Diversos estudis científics han demostrat que són nocives

.

A Espanya, el Ministeri de Sanitat s’ha posicionat de manera oficial sobre els riscos que pot comportar el fet de fumar cigarretes electròniques —també conegudes com a vaporitzadors. D’aquesta manera, les institucions de l’Estat qüestionen el benefici que es pensava que tenien aquests articles, que es venien com un producte amb un menor grau d’afectació per a la salut humana que la causada pel tabac ordinari.

Ara bé, l’Estat no és l’únic que ha posat el crit al cel contra aquesta mena de cigarros: diverses investigacions que s’han dut a terme de manera recent apunten que, de fet, aquests productes podrien comportar tants riscos com el tabac de tota la vida, especialment si se’ls afegeix nicotina. Tot seguit, aprofundirem en aquest tema: segueix llegint per descobrir en què consisteixen les cigarretes electròniques i per quins motius poden presentar riscos per al nostre cos.

En què consisteixen aquestes cigarretes?

Els cigarros electrònics també es coneixen amb la denominació de ‘vaporitzadors’. Són una mena de dispositiu electrònic que inclou una substància líquida —sovint parcialment formada per nicotina— que quan arriba a una temperatura elevada es transforma en una mena de vapor que s’assembla al fum del tabac ordinari i que es pot inhalar de forma semblant.

Sovint es parla d’aquest líquid com a ‘e-Liquid’, i sempre està compost per dos elements a banda de la nicotina: la glicerina i el propilenglicol. Aquestes substàncies químiques sovint es mesclen amb diversos elements que tenen propietats que aporten unes olors i uns gustos molt característics per a les cigarretes electròniques.

Des de la seva aparició, s’ha fet la promoció d’aquestes cigarretes tan poc convencionals com un producte ideal per tal de reemplaçar el tabac ordinari pels seus efectes suposadament menys perjudicials per a l’organisme. A banda, s’han venut com una manera efectiva de combatre l’addicció generada pels cigarrets tradicionals. Ara bé, tal com analitzarem una mica més avall, els experts científics han posat en dubte aquestes propietats.

Poden fer-nos mal?

El 2014 l’Organització Mundial de la Salut va fer públic un document on es detallava que les cigarretes electròniques amb nicotina tenen tendència a causar una addicció molt similar a la del tabac convencional. Aquesta dependència només podrà canviar si varien els nivells de nicotina presents a la cigarreta, perquè aquest component —des d’una perspectiva fisiològica— és la substància que genera l’addició causada pel tabac.

A més, estar exposats al propilenglicol a curt termini pot contribuir a irritar el sistema respiratori i la vista. D’aquesta manera, podríem notar-ne els efectes poc després de fumar amb aquests aparells, però no s’ha demostrat en cap cas que aquesta substància tingui repercussions severes al cap d’un temps més llarg.

D’altra banda, l’aerosol que contenen aquestes cigarretes és cancerigen: el líquid d’aquest tipus de cigarros sovint inclou elements tòxics semblants als components del tabac de tota la vida —encara que en quantitats menors— com l’acroleïna el formaldehid. Per aquesta raó, el vapor que emeten els cigarrets electrònics també pot perjudicar els fumadors passius i provocar-los alguna mena de càncer.

Les cigarretes electròniques contenen substàncies tòxiques similars a les del tabac convencional
Les cigarretes electròniques contenen substàncies tòxiques similars a les del tabac convencional | CEDIDA

 

L’ Organització Mundial de la Salut també destaca el perill que poden comportar aquestes cigarretes si obren la porta a la ingesta de substàncies més perjudicials, sobretot entre els joves: els experts de la coneguda autoritat sanitària de les Nacions Unides declaren que aquests dispositius electrònics podrien fer incrementar el volum de persones joves que proven el tabac i que s’hi acaben enganxant per culpa de la nicotina.

Estudis relacionats amb les cigarretes electròniques

Una investigació del 2014 que van dur a terme Breland i alguns col·laboradors seus va concloure que els individus acostumats a fumar amb aquests tipus de dispositius electrònics tenien més tendència que les persones no fumadores a l’hora de patir problemes de salut vinculats amb la circulació i amb la pressió de la sang. A banda, també es va descobrir que presentaven més propensió a desorientar-se i a tenir convulsions epilèptiques.

Inhalar tabac amb aquesta mena de dispositius també podria irritar les vies respiratòries, a banda de provocar —entre altres efectes— nàusees, vòmits, una tos intensa, mal a la zona de l’abdomen i al cap, desorientació i una visió borrosa (Grana i altres, 2014).

A banda, i en una altra direcció, també s’han dut a terme estudis que assenyalen que si es fumen aquesta mena de cigarros durant la gestació, poden comportar riscos per als fetus. Els infants també tenen el perill d’empassar-se accidentalment el líquid dels dispositius, cosa que els faria consumir nicotina i la resta de substàncies tòxiques que podria tenir (Brandon i altres, 2015).

A grans trets, es podria afirmar que les cigarretes electròniques a priori serien menys nocives per a la nostra salut que el tabac convencional, encara que el seu nivell de perillositat depèn sobretot del volum de nicotina i d’elements tòxics que hi hagi presents al líquid dels dispositius. Sigui com sigui, els estudis científics estan desmuntant la creença de la seguretat que es pressuposava que oferia el fet de consumir aquesta mena de tabac.

Referències bibliogràfiques:

  • Brandon, T. H., Goniewicz, M. L., Hanna, N. H., Hatsukami, D. K., Herbst, R. S., Hobin, J. A., Ostroff, J. S., Shields, P. G., Toll, B. A., Tyne, C. A., Viswanath, K. i Warren, G. W. (2015). Electronic Nicotine Delivery Systems: A policy statement from the American Association for Cancer Research and the American Society of Clinical Oncology. Clinical Cancer Research, 21: 514-525.
  • Breland, A. B., Spindle, T., Weaver, M. i Eissenberg, T. (2014). Science and Electronic Cigarettes. Journal of Addiction Medicine, 8(4): 223-233.
  • Grana, R., Benowitz, N. i Glantz, S. A. (2014). E-cigarettes: a scientific review. Circulation, 129(19): 1972-86.

Comentaris

envia el comentari