Els perills del paracetamol

Durant dècades s' ha acceptat la seva utilitat però la situació ha canviat
Pastilles de paracetamol. | Cedida

 

Cada any a Espanya es venen 32 milions d'envasos de paracetamol. És el fàrmac més consumit, si exceptuem a l' omeprazol, amb 54,4 milions, però molt per sobre de la simvastatina (una estatina utilitzada en el tractament de la hipercolesterolèmia). Ha ocupat el lloc de l'aspirina en les nostres farmacioles a l'hora d'alleujar els maldecaps o la febre.

  

 

 

Com cada vegada que un medicament passa a consumir-se de manera freqüent, gran part de la població tendeix a pensar que aquest serveix per guarir qualsevol mal. No obstant això, com demana el professor honorari de la Universitat d'Oxford Andrew Moore, expert en dolor, demana que ho pensem dues vegades abans de consumir-ho. En part, perquè per a determinades malalties és inútil, o almenys no més útil que un placebo. També, perquè si ens excedim amb la dosi, tenim serioses possibilitats de danyar el nostre fetge. Hem de recordar sempre que no és un antiinflamatori, com si és l'ibuprofè.

 

El prospecte, una vegada més, ho avisa. En circumstàncies normals, un entre 10.000 pacients pot patir malestar i baixada de tensió o reaccions al·lèrgiques. Una altra cosa és la sobredosi, especialment problemàtica pja que que els símptomes (marejos, vòmits, pèrdua de gana) poden no aparèixer fins a tres dies més tard, i el tractament és especialment eficaç quan s'inicia durant les quatre hores següents a la presa del medicament. A més, el paracetamol pot causar danys en el fetge als pacients que consumen habitualment alcohol (tres o més begudes al dia).

A més, com va alertar l' FDA al 2013, el paracetamol també pot causar la síndrome d' Stevens-Johnson, una malaltia de la pell potencialment letal. Els casos eren explicats, però mostraven una relació entre el consum de l'acetaminòfen i aquesta dolència. Així i tot, un dels problemes del paracetamol és que no hi ha una alternativa millor, i que els mètodes no farmacològics de tractament del dolor mostren encara menys eficàcia. Són dades que no han de portar-nos al fet que tinguem por d'aquest medicament, però sí al fet que ho pensem dues vegades abans d'utilitzar-ho i, sobretot, que fem cas al nostre metge i llegim el prospecte.