Perquè mengem raïm la nit de Cap d'Any i el Tortell de Reis?

L'origen del Tortell no és espanyol

Raïm i Tortell de Reis | Archivo

Tots donem per descomptat que les tradicions de menjar raïm durant la nit de cap d'any i el tortell del dia dels Reis tenen un sentit religiós, però la veritat és que ningú sap al cent per cent perquè hem adquirit aquests costums. El tortell és senzill de menjar, tret que et toqui pagar-lo, però un tema més complicat és el raïm. Sempre hi ha la típica persona a la família que s'ennuega o que s'entreté pelant els raïms i traient-li les llavors. Llavors, per què ho fem? Un article publicat en El Comidista sembla tenir la resposta.

Les primeres referències als raïms i les dotze campanades es troben en els diaris de 1983, encara que no defineixen quin és l'origen de la tradició. Anys més tard, concretament el 1987, un article titulat Els raïms miraculosos explica que els raïms són dotze i que són tan barats que en pot menjar qualsevol persona. També assenyala que, fart de les festes de la capital, l'Ajuntament de Madrid va decidir cobrar cinc pessetes a tot aquell que sortís al carrer durant aquella nit. Els madrilenys van adoptar llavors el costum festiu de menjar raïms davant de la Porta del Sol i del seu rellotge, construït el 1866.

El Tortell de Reis no té un origen tan espanyol. Pel que sembla és francès, i hem de remuntar-nos a l'Edat mitjana per trobar el principi d'aquest costum. El dia d'Epifania es prenien diferents dolços, però un es va popularitzar tant que va acabar sent tradició. Es col·locava una ametlla en la coca, i aquell a qui li toca se l'anomenava rei. Els altres objectes que s'afegeixen al tortell són més moderns. Com a curiositat, l'any 1972 l'alcalde de París va prohibir aquestes postres en considerar-lo antirevolucionari.


Comentaris

envia el comentari