La monarquia espanyola ha vist com la seva imatge pública s'ha vist perjudicada en els últims anys per diversos escàndols. Entre aquests es troba el famós cas Noós, que va acabar amb el marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, a la presó. Els més destacats, però, són sens dubte els protagonitzats pel rei emèrit Joan Carles I, com la famosa fotografia on apareix caçant elefants a Botsuana o el seu romanç amb Corinna.
El Rei, en el punt de mira
Els mitjans de comunicació francesos, portuguesos i fins i tot suïssos han publicat avui diversos reportatges i articles donant a conèixer el risc de la Prefectura d'Estat del rei Felip VI. La revista gal·la 'Point de Vue', per exemple, ha titulat l'article d'aquesta manera: «La Família Reial, en perill».
El paper que està fent l'actual rei espanyol durant la crisi del coronavirus està passant totalment desapercebut, cosa que li està passant una mala factura perquè els espanyols el valoren amb una nota inferior a 5.
El que realment posa en risc al rei Felip és el conjunt d'escàndols financers protagonitzats pel seu pare. De moment han sortit a la llum dos fets que han generat molta polèmica, el primer dels quals és que Joan Carles I tenia un compte a Suïssa amb 100 milions d'euros que li havien 'regalat' a l'Aràbia Saudita. El segon és que, quan encara era rei, va viatjar fins a Ginebra amb un maletí amb 1,7 milions d'euros a l'interior, que va decidir treure del país per guardar-lo en un compte secret. Diners que li havia donat el sultà de Bahrain.
«Quants regals d'aquest tipus hi ha hagut? Quants diners va rebre Joan Carles en total durant el seu regnat i especialment per què va rebre tals sumes?», denuncia a la revista 'Tribune de Genève'. Alguns periodistes reconeixen que en els pròxims mesos podrien sortir a la llum nous escàndols del rei emèrit, que perjudicarien encara més a Felip VI. És cert que aquest ha renunciat a la seva herència de 100 milions d'euros, i que fins i tot li ha retirat l'assignació anual. Tot i això, Felip segueix pagant els 'plats trencats' de Joan Carles.
A tot això tampoc ajuda que certs partits polítics (PSOE, PP i VOX) rebutgin les sol·licituds perquè es dugui a terme una investigació parlamentària per descobrir els 'afers' de Joan Carles I, que gaudeix d'inviolabilitat legal. Gran part de la ciutadania es mostra ofesa i indignada amb tot el que ha passat, i el que encara es preveu que ha de venir.