IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

«Pis amic» és la nova iniciativa a favor de l'emancipació de les persones amb discapacitat intel·lectual

La iniciativa ha sorgit arran de la cooperació d'Astrid 21 i la Universitat de Girona

Els alumnes i les persones amb discapacitat creixen juntes en aquesta pionera experiència | Cedida

La Fundació Astrid 21 juntament amb la Universitat de Girona, estan treballant en la vuitena edició de «Pis amic», un projecte amb el qual estudiants conviuen amb persones amb discapacitats psíquiques. El programa persegueix l'objectiu d'afavorir l'emancipació i l'autonomia del col·lectiu. La residència universitària Campus Montilivi de RESA i Astrid 21, una entitat privada sense ànim de lucre que s'ha especialitzat en gironins amb discapacitat psíquica o amb síndrome de Down, van iniciar la seva col·laboració el 2010. Són les responsables del projecte, que tot just ara ha obert les convocatòries a la seva vuitena edició, corresponents al curs que esdevindrà l'any pròxim, el 2017-2018. La data màxima és fins al 25 de setembre.
Astrid 21 és una iniciativa privada sense ànim de lucre i principal impulsadora del projecte | Cedida

 

Brigida Raset, la coordinadora de la Fundació Astrid 21, va exposar que el programa s'obre a majors de 18 anys amb una discapacitat lleu o moderada, treballadors dins d'una empresa ordinària o formant-se en un curs. La iniciativa ha sigut tan exitosa que, per la residència d'estudiants hi han passat joves de diversos llocs com Sils, Celrà, Benyoles, Palafrugell, Bordils, Medinyà, Riudarenes o Sant Jordi Desvalls. La mitja s'estableix entre els 10-25 anys, tot i que també ni hi ha de més joves i de més grans. Les estades són de 4 mesos i mig, i passat aquest punt és la mateixa persona qui decideix si vol tornar a casa o esperar a tenir els recursos com per a independitzar-se.


Finalment, la proposta sembla una iniciativa beneficiosa per a totes les parts. Per a uns, tal com exposa Montse Castro, la delegada del rector a la Universitat de Girona, comporta «trencar el clixé que les persones amb discapacitat intel·lectual no poden viure soles o no poden conviure amb persones que no tinguin discapacitat»; mentre que per als altres, els universitaris, comporta una experiència «solidària i de vida única». A més a més, són molts els que entenent aquesta relació com una oportunitat dins de la seva formació acadèmica, raó per la qual, ja són molts els alumnes d'Educació i Psicologia, Infermeria, Llengua i literatura, i inclús, d’altres, com Disseny, Filosofia i enginyeries, els que s’han mostrat interessats en el projecte.


Comentaris

envia el comentari