Platja d'Aro atura la instal·lació d'un ascensor privat a la platja de sa Conca perquè envaeix zona pública

Els treballs han sobrepassat els límits de la finca i el decret signat per l'alcalde subratlla que l'obra de l'empresa immobiliària de la família del futbolista Xavi Hernández és «manifestament il·legalitzable»

La màquina perforadora per instal·lar un ascensor privat a la platja de sa Conca | CatalunyaDiari.cat

L'Ajuntament de Platja d'Aro, al Baix Empordà, ha fet aturar la perforació d'un talús a sa Conca per instal·lar-hi un ascensor privat perquè l'obra ha envaït zona pública. Els treballs per rebaixar el talús, situat gairebé arran de platja, han aixecat una gran polseguera. No només la de l'obra en si, sinó també perquè diversos veïns i el Grup de Natura Sterna van alertar que s'estava cometent una agressió ambiental, i la roca que es trinxava excedia els límits de la finca. 

El consistori, després d'enviar-hi els serveis tècnics i comprovar que els treballs han afectat sòl públic, ha emès un decret ordenant la suspensió immediata de les obres perquè l'acte és «manifestament il·legalitzable». A més, l'Ajuntament també ha obert un expedient de restauració de la realitat física alterada al promotor, la societat Galileu 136 SL i propietat de la família del futbolista Xavi Hernández. Els treballs per perforar el talús, situat just al costat de l'aparcament de la platja de sa Conca, van començar ara fa poques setmanes. El rebaix de la roca es fa per instal·lar-hi un ascensor que ha de connectar directament amb un xalet privat, i permetre que els propietaris tinguin accés directe a la platja.

El xalet es troba a l'avinguda de les Platges, just a sobre del talús. L'obra va començar a finals del 2015 i, tot i que inicialment es preveia connectar l'habitatge amb la zona de platja a través d'una mena de funicular, al final es va aprovar substituir-lo per un ascensor privat. Les obres per fer-lo, però, han aixecat crítiques tant d'alguns veïns d'aquesta part de s'Agaró com dels ecologistes del Grup de Natura Sterna. Tant els uns com els altres han criticat que l'obra ha excedit els límits permesos, perquè ha sobrepassat el perímetre de la finca i ha envaït espai públic. Per fer-ho palès, han gravat vídeos i els han difós. Les imatges preses mostren com la màquina que rebaixa el talús aixeca una gran polseguera a la zona. Davant d'això, l'Ajuntament de Platja d'Aro ha inspeccionat els treballs. L'arquitecte municipal va anar a la zona de sa Conca i, com recull el decret que ha emès l'Ajuntament, a la inspecció ja es va constatar com l'excavació del talús no s'adequava a la llicència d'obres.

«L'acte seria manifestament il·legalitzable, en tant que l'excavació efectuada s'ubica en un espai qualificat com a lliure públic», subratlla el decret, que signa l'alcalde Joan Giraut. És a dir, que l'obra de l'ascensor ha excedit el perímetre de la finca i ha envaït zona verda pública. Per aquests motius, l'Ajuntament de Platja d'Aro ha pres dues determinacions. Per una banda, ha ordenat «la suspensió immediata de les obres», i ha advertit Galileu 136 SL que, si continua els treballs, el consistori es veurà obligat a aturar-los de manera forçosa, acompanyant-ho de multes que es poden estendre entre els 300 i els 3.000 euros. Per altra banda, l'Ajuntament també ha obert un expedient de protecció de la legalitat urbanística, en concret perquè es restauri la realitat física alterada. A partir d'ara, el consistori té un termini de mig any per resoldre l'expedient i determinar quines mesures ha de fer el promotor.


Comentaris

envia el comentari