IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Molina de Segura, a Múrcia, és el poble d'Espanya on més cocaïna es consumeix

Espanya és el segon país d'Europa on es consumeix més cocaïna

Este pueblo murciano supera ciudades como Madrid o París.
En aquest poble murcià es consumeix més cocaïna que a ciutats com Madrid o París. | Brsrehab.com

Segons l'Informe Europeu sobre Drogues del passat 2017, s'estima que la cocaïna és la droga estimulant més consumida a tot Europa, inclús més que la marihuana. De fet, uns 17,5 milions d'europeus —el que suposa un 5,2% de la població— ha provat aquesta substància en algun moment de la seva vida.

A Espanya també es consumeix aquesta substància extreta de la fulla de la coca, però sobretot en un petit municipi, on les dades són, realment, alarmants, ja que els seus habitants consumeixen més cocaïna que la que es consumeix en ciutats com París o Barcelona. 

Espanya és el segon país amb més cocaïnòmans

Si observem les dades del mateix informe, podem veure que Espanya és el setè país amb més drogues d'Europa, només per davant d'Hongria, França, República Txeca, Països Baixos, Irlanda i Regne Unit. No obstant, i si només ens fixem en les dades sobre el consum de cocaïna, Espanya és el segon país amb més cocaïnòmans d'Europa, una dada que ja ha posat en alerta al Ministeri de Salut.

Si ens fixem en el consum per comunitats autònomes,les Illes Canàries són els que més consumeixen, exactament, 183,2 quilograms per cada 100.000 habitants. La segueix la Comunitat Valenciana, amb 172,2 quilos, i Galícia, amb 143,5 quilos per cada 100.000 habitants. Un fet que podria ser lògic si tenim en compte que, tradicionalment, aquestes comunitats han estat els punts d'entrega de la droga a Espanya. 

El poble que més en consumeix de tota Espanya

Les dades de l'Observatori Europeu de Drogues —on s'han recollit mostres d'un total de seixanta ciutats de 27 països europeus— desvela que la ciutat belga de Amberes és la ciutat europea que encapçala aquest rànquing amb 914,8 grams per 100.000 habitants. La segueixen Londres Zúrich, Barcelona i Eindhoven. No obstant, la sorpresa arriba quan la sisena posició l'ocupa un municipi murcià de 70.000 habitants, Molina de Segura. 

Paseo de los Rosales, en Molina de Segura.

Paseo de los Rosales, a Molina de Segura.  All You Need In Murcia.

Les dades, que s'han recollit a través de les restes de cocaïna que hi havia a les seves aigües residuals, desvelen que en aquest municipi es consumeixen 562 mil·ligrams per cada 1.000 habitants, encara que pot arribar als 562 durant els caps de setmana. Està per sobre de ciutats com París, Madrid o Castelló. D'altra banda, mostra un consum molt baix d'altres tipus de substàncies com les amfetamines o l'èxtasi.

Una informació qüestionada

Segons els autors de l'estudi, els resultats tenen totes les garanties científiques, encara que la Policia Local i la Policia Nacional de la ciutat afirmen tot el contrari. La seva alcaldessa, Esther Clavero, afirma que les dades no corresponen amb les que tenen els serveis policials, i assenyala que el municipi mostra un índex de criminalitat molt baix.

Pel que fa a les operacions policials sobre tràfic de drogues a Molina de Segura, l'última de la qual es té constància es va produir l'octubre del 2016, quan quatre persones van ser detingudes per ser els presumptes autors d'un delicte contra la salut pública. Tots eren integrants d'una organització criminal que es basava en la compra de grans quantitats de cocaïna per vendre-la posteriorment en petites dosis.

En qualsevol cas, les quantitats confiscades van ser insuficients per reflectir les dades de l'informe europeu. No es descarta que en el procés d'adulteració de la droga, els integrants de la banda tiressin la cocaïna pel clavegueram, apareixent posteriorment en l'informe. Molts s'inclinen per aquesta hipòtesi, i és que resulta d'allò més curiós que en una ciutat de 70.000 habitants es consumeixi més cocaïna que a Madrid.

Sigui com sigui, els resultats de l'estudi recullen una tendència de consum clarament a l'alça a tota Europa, i en edats cada vegada més joves. Encara que la cocaïna és considerada com la droga de moda dels anys seixanta i setanta, segueix molt present a la societat actual, fins al punt que està substituint el cànnabis entre els més joves.


Comentaris

envia el comentari