IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

👉 El Govern esperarà al cap de setmana abans de prendre decisions més dràstiques

La policia espanyola va estar vigilant l’imam de Ripoll mesos abans dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Segons la comunitat islàmica de Ripoll els agents van anar-hi fins a tres vegades

Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula terrorista
Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula terrorista | Cedida

Abdelbaki Es-Satty, l'imam de Ripoll i cervell de la cèl•lula jihadista que va perpetrar els atacs terroristes a Barcelona i Cambrils, va escollir una població allunyada del focus de la policia, en aquest cas Ripoll, amb una densitat de població baixa i un nivell baix d'immigració.

  

  

El procés de radicalització es produeix progressivament, abans durant i després de la seva estada a presó i mantenint en tot moment el contacte amb altres terroristes, un procés en el qual va adquirir uns dots de lideratge inusuals. Un altre dels factors decisius per escollir Ripoll va ser que els Mossos d'Esquadra no el tenien fixat.

  

  

D'altra banda, ha quedat demostrat que les forces de seguretat espanyoles ja tenien fixat a l'imam des de la seva arribada a l'Estat espanyol l'any 2002, sent relacionat amb el terrorisme l'any 2004, quan apareix a l'agenda d'un dels terroristes detinguts per l'atac de l'11-M a Madrid.

  

  

Pel que ha pogut saber el portal de notícies 'Vilaweb', la policia espanyola el va estar vigilant mesos abans dels atemptats d'aquest estiu passat a Catalunya. Segons la comunitat islàmica de Ripoll els agents van anar-hi fins a tres vegades. Dues de les quals, «demanant per possibles canvis que hi hagués a la junta de la comunitat», on exercia d'imam i una altra, «pocs mesos abans del 17-A».

Confident del CNI

El Centre Nacional d'Intel·ligència va confirmar fa uns dies que Abdelbaki Es Satty, l'imam de Ripoll, que va idear els atemptats a Barcelona i Cambrils el 17 d'agost, havia estat un dels seus confidents encara que no ha dit fins quan va ser la col·laboració ni si li pagaven per ser-ho.

Segons fonts dels serveis secrets espanyols, els contactes haurien tingut lloc l'any 2014 quan Es Satty es trobava a la presó de Castelló, ja que havia parlat sobre terrorisme gihadista quan va ser detingut i condemnat per tràfic de drogues.

No obstant això, el CNI apunta al fet que aquests contactes «entren dins dels protocols habituals de l'organisme per obtenir informació en la lluita antiterorrista» i que en cap moment havia estat acusat de terrorisme.

Pla detall de danys en un habitatge del davant de la casa explosionada a Alcanar, amb vidres i runa a terra
Pla detall de danys en un habitatge del davant de la casa explosionada a Alcanar, amb vidres i runa a terra | CatalunyaDiari.com

 

Vell conegut de les forces de seguretat

A mesura que continuen apareixent noves informacions en les investigacions sobre els atemptats a Catalunya, queda més demostrat que les forces de seguretat espanyoles ja coneixien a Abdelbaki Es Satty pràcticament des que va arribar a l’Estat espanyol l'any 2002.

El seu nom va aparèixer per primer cop l'any 2004 a l'agenda del telèfon d'un dels terroristes detinguts pels atemptats de l'11-M a Madrid. Es Satty també va ser investigat a l'operació Xacal l'any 2010, tot i que les intervencions telefòniques que li va fer la policia només van permetre imputar-lo per tràfic de drogues.

Després de sortir de presó, va intentar provar sort com imam a Bèlgica però va aixecar sospités i un policia local va demanar informació als Mossos sobre els seus antecedents, però la policia catalana no el tenia fitxat, motiu pel qual es va poder establir a Ripoll, on va radicalitzar diversos joves d'origen magrebí per perpetrar els atacs a Barcelona i Cambrils.

El Mossos d'Esquadra el 17 d'agost prop del lloc dels atemptats a Barcelona
El Mossos d'Esquadra el 17 d'agost prop del lloc dels atemptats a Barcelona | Cedida

 


Comentaris

envia el comentari