La Policia Nacional i la Guàrdia Civil tenien dissenyat un pla per assaltar el Parlament

L'objectiu era detenir Puigdemont si s'atrinxerava allà després de proclamar la independència

Imatge del Parlament de Catalunya al Parc de la Ciutadella.
Imatge del Parlament de Catalunya al Parc de la Ciutadella. | CatalunyaDiari.cat

El passat 27 de setembre, el Parlament va aprovar la declaració unilateral d'independència, que posteriorment va ser anul·lada pel govern espanyol amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Després del ple, els membres del Govern van marxar cap a les seves cases i alguns d'ells van acabar marxant cap a Brussel·les.

No obstant això, les coses podien haver succeït de forma molt diferent i la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tenien preparat un pla per si els membres del Govern s'atrinxeraven al Parlament després de proclamar la independència. Segons explica 'Interviú', aquest pla, conegut com a «pla C», preveia l'entrada de 300 efectius policials.

Per terra, subsòl i aire

Les organitzacions independentistes havien convocat concentracions al Parc de la Ciutadella per donar suport a la proclamació de la república, per la qual cosa cinc grups de la Unitat d'Intervenció Policial, formats per 50 agents cadascun, desallotjarien la zona per tal que els efectius del GAR poguessin entrar a l'edifici.

En aquest cas, un membre de les forces de seguretat ha confirmat que el pla també estava previst per si la independència es proclamava el 10 d'octubre i assegura que els Mossos d'Esquadra de la Brigada Mòbil i de l'ARRO que rodejaven la multitud tenien ordres de deixar passar a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Simultàniament, també estava previst entrar al Parlament a través del clavegueram. «Ja tenien els plànols del subsòl d'aquella zona de Barcelona, que és una ciutat molt complicada per això. Aquesta intervenció, si hagués estat necessària, l'haurien fet uns quinze agents del Grup d'Operacions Espacial que comptaven amb l'assessoria de tècnics especialistes de la Unitat de Subsòls», confessa.

Per últim, els cossos policials també tenien previst entrar per aire. «Baixant en escala i des d'helicòpters», assegura un dels coneixedors del pla, que explica que aquesta entrada l'haguessin fet membres del GEO i de la UEI.

Tanmateix, asseguren que «aquest pla no ha passat mai del paper, o sigui, no ha passat del nivell teòric». En casos d'una greu alteració de l'ordre públic s'ha de tindre plantejada aquesta opció, però «no va arribar a materialitzar-se, ni a suggerir-se o donar en avanç als caps de grup i coordinadors».


Comentaris

envia el comentari