IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El preu de la bombona de butà augmenta un 1,6%

Ha pujat fins als 14,68 euros

Imagen de archivo.
Imatge d'arxiu de diverses bombones de butà | cedida

El preu mitjà de la bombona de butà experimentarà una pujada de l'1,6% a partir d'aquest dimarts, 16 de gener. En concret, el preu s'incrementarà des dels 14,45 euros fins als 14,68 euros, segons la resolució publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat. 

El preu del butà continua pujant

Després d'aquesta revisió, la segona consecutiva a l'alça, el preu de la bombona de 12,5 quilos, tenint en compte els impostos pertinents, experimentarà un increment total de 23 cèntims d'euro, impulsat per la pujada del preu de la matèria primera. 

Tot i aquesta pujada, comparat amb el preu de l'electricitat, el principal substitut, la bombona continua tenint un cost molt per sota fins i tot del de l'abonament social, que fa que els marges siguin molt ajustats, assenyalen fonts del sector.

Recuperant les pèrdues

De fet, durant diversos exercicis el sector va estar assumint pèrdues, cosa que ha motivat el govern espanyol a pagar importants indemnitzacions en concepte de danys i perjudicis, per l'ordre que actualitzava el sistema de determinació automàtica de preus de venda dels gasos liquats del petroli envasats. Durant la darrera revisió, el passat mes de novembre, el preu de la bombona de butà ja es va incrementar en un 2,1%, reprenent la tendència a l'alça que s'havia paralitzat amb el bimestre anterior. 

El mes de setembre, el preu va caure gairebé un 5%, després que en les corresponents revisions de juliol, març i gener de 2017 hagi crescut un 5%, en la del mes de novembre de 2016 un 4,7%, i en la de setembre un 4%. En total, des del mes de juliol del 2016 , quan es va arribar al mínim d'11,25 euros, el preu ha pujat gairebé un 32%. 

Nova pujada a la vista

De totes maneres, aquest nou increment en el preu de la bombona de butà es deu a un dèficit pendent dels bimestres anteriors, en els quals no es va tenir en compte la pujada del preu de les matèries primeres amb què es produeix. D'aquesta forma, s'han arribat a acumular un total de sis revisions bimestrals a l'alça. 

Aquest nou preu de la bombona de butà estarà vigent durant dos mesos, fins al tercer dimarts de març, quan es revisarà novament. El preu regulat afecta les bombones de butà que habitualment s'utilitzen en els nostres habitatges: envasos amb càrrega igual o superior als vuit quilograms, i inferior a 20,  la tara del qual sigui superior als nou quilograms. 


Comentaris

envia el comentari